Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 9. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da Izrael v novem predlogu o prekinitvi ognja v Gazi ni odgovoril na nobeno od njihovih zahtev. Kljub temu dodajajo, da preučujejo predlog o premirju, ki bi po njihovem mnenju moralo biti stalno in vključevati umik izraelskih sil iz Gaze.

ANKARA/TEL AVIV - Turčija je napovedala, da bo zaradi vojne v Gazi uvedla trgovinske omejitve proti Izraelu. Izvozne omejitve bodo zajele 54 izdelkov, med drugim cement ter gradbene izdelke iz železa in jekla. Ukrep je Turčija sprejela le dan po tem, ko je Izrael preprečil dostavo turške pomoči v Gazo iz zraka. Izrael je že napovedal odziv na omejitve.

WASHINGTON - Prek Mehike, ZDA in Kanade je v ponedeljek na desetine milijonov ljudi v občudovanju popolnega Sončevega mrka, do katerega pride, ko Luna preide med Sonce in Zemljo ter popolnoma zakrije Sonce, zrlo v nebo. Redek pojav je spremljal pester vrvež dogajanja, od množičnih porok do zaprtja šol.

PEKING - Kitajski zunanji minister Wang Yi je ob obisku ruskega kolega Sergeja Lavrova izrazil nasprotovanje enostranskim sankcijam, ker da kršijo mednarodno pravo in so v nasprotju s trendom svetovnega razvoja. Lavrov je ob tem Zahod obtožil, da poskuša ovirati razvoj Kitajske, da bi s tem odpravil tekmece. Wang je napovedal poglabljanje strateškega sodelovanja med državama.

BRUSELJ - Tudi letošnji marec je bil na globalni ravni rekordno vroč, je potrdila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). Kljub popuščanju El Nina se je tako nadaljeval zaskrbljujoč trend desetih zaporednih mesecev z rekordnimi temperaturami od začetka meritev.

PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je v ponedeljek sprejel srbskega predsednika Aleksandra Vučića in zatrdil, da je prihodnost Srbije v EU. Prištino in Beograd je pozval, naj gresta pri normalizaciji odnosov še dlje. Govorila sta tudi o gospodarskem sodelovanju in srbskem nakupu francoskih vojaških letal. Po besedah Vučića so zelo blizu podpisa dogovora.

PARIZ/KAIRO/AMAN - Voditelji držav Francije, Egipta in Jordanije so v ponedeljek v skupnem članku, objavljenem v več časnikih, pozvali k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in k rešitvi dveh držav, češ da je to edini način za zagotovitev miru in varnosti za vse v regiji. Prav tako so pozvali k spoštovanju resolucije VS ZN, ki zahteva prekinitev ognja med ramazanom.

MADRID - Španski premier Pedro Sanchez je v ponedeljek napovedal, da Španija v prihodnje ne namerava več izdajati t. i. zlatih vizumov, s katerimi tuji investitorji v zameno za naložbe v nepremičnine in podjetja v višini 500.000 evrov prejmejo dovoljenje za bivanje v državi. Pojasnil je, da si vlada s tem želi reševati stanovanjsko problematiko v večjih mestih.

NEW YORK - Objava uradne politike do vprašanja splava bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki bi odločanje o pravici do umetne prekinitve nosečnosti prepustil zveznim državam, je v ponedeljek sprožila pričakovane napade s strani demokratov, vendar tudi kritike ameriških konservativcev, kot je nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence.

SAN FRANCISCO - Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla se je v ponedeljek poravnal z družino inženirja, ki je pred šestimi leti umrl v nesreči z Modelom X v Silicijevi dolini, in se s tem izognil sojenju. Vsota poravnave je zaupna.

spo/spo
© STA, 2024