Pregled - Slovenija, 8. 4. (ponedeljek)

Ljubljana, 8. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 8. aprila.

LJUBLJANA - Odmevala je najava Svobode, da je njihov kandidat za evropskega komisarja nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Koalicijski SD in Levica sta to izvedeli iz medijev; v SD zato ocenjujejo, da je težko skupni kandidat koalicije, v Levici pa se bodo o tem najprej pogovorili za koalicijsko mizo. Vrstijo se tudi mnenja, da bi se kandidat moral preizkusiti na volitvah.

OBREŽJE - Notranji minister Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta se mudila na obisku na območju Policijske uprave Novo mesto ter se seznanila s tamkajšnjimi varnostnimi in migracijskimi razmerami. Ob tem je Poklukar ocenil, da so te stabilne. So pa z brežiškim županom ostali na nasprotnih bregovih glede izpostave azilnega doma na Obrežju. Da ne bodo dovolili postavitve azilnega doma, so Poklukarju ob ogledu platoja, kjer naj bi stal, povedali tudi jezni domačini. Zbralo se jih je nekaj deset.

LJUBLJANA - Zelena stranka Vesna je predstavila program za evropske volitve, ki temelji na pravičnem zelenem prehodu. Poleg nosilca liste kočevskega župana Vladimirja Prebiliča sta na kandidatni listi med drugim še predsednika stranke Urša Zgojznik in Uroš Macerl, pa tudi nekdanja profesorica novinarstva in publicistka Manca Košir. Pred več kot 20 upravnimi enotami so začeli tudi zbiranje 1000 podpisov za vložitev liste, ciljajo pa na en mandat v Evropskem parlamentu.

BOLOGNA - V Bologni so slovesno odprli letošnji 61. mednarodni sejem knjig za otroke in mladino, na katerem se kot častna gostja predstavlja Slovenija. Knjige so lahko gradniki in dajejo smisel mnogim mladim generacijam, je ob razstavljeni slovenski produkciji povedal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan. V ospredju slovenske predstavitve bo ilustracija, ob tem pa se bo zvrstilo več spremljevalnih dogodkov.

LJUBLJANA - Sodelujoči na nacionalnem otroškem parlamentu v organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki je bil že drugo leto zapored na temo duševnega zdravja otrok in mladih, so odprli več vprašanj, tudi dostopnost pomoči in premalo znanja o otrocih in mladih med odraslimi. Premier Robert Golob je izrazil prepričanje, da bodo odgovorni prisluhnili.

LJUBLJANA - Upravna enota Ljubljana je prešla na spremenjene uradne ure. V ponedeljek in torek bodo po novem uradne ure in poslovanje na okencih med 8. in 15. uro, v sredo med 8. in 18. uro ter v petek med 8. in 13. uro. Spremembo uradnih ur so omogočile spremembe uredbe o upravnem poslovanju, ki jih je sprejela vlada. Na upravnih enotah bodo sicer v sredo znova stavkali, odločitve od o dodatnem stavkovnem dnevu pa še ni.

BRUSELJ - Slovenija lahko izplačilo preostalih sredstev iz solidarnostnega sklada EU za obnovo po lanskih poplavah pričakuje šele v drugi polovici leta, je za STA pojasnila evropska komisarka za kohezijo Elisa Ferreira. Predlog komisije bo namreč Evropski parlament potrjeval šele po junijskih volitvah. Slovenija pričakuje še do 300 milijonov evrov. Na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj so STA povedali, da so se zaradi zamika sprejemanja revidiranega finančnega okvira EU 2021-2027 v leto 2024 zamaknili tudi postopki v zvezi s potrjevanjem vlog za pridobitev sredstev solidarnostnega sklada.

ATENE - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je začela tridnevni obisk v Grčiji. Z grško kolegico Katerino Sakelaropulu se je zavzela za še tesnejše sodelovanje med državama, tako na političnem kot gospodarskem področju. Soglasni sta bili tudi v podpori širitvi EU na Zahodni Balkan. Ob tem je Pirc Musar za svoj prispevek h krepitvi dvostranskih odnosov prejela odlikovanje Velikega križa reda odrešenika.

LJUBLJANA - Podpora vladi in DZ, ki je nekaj mesecev vztrajno padala, je višja kot marca, kaže aprilska raziskava javnega mnenja inštituta Mediana za časopis Delo. Delo vlade kot pozitivno ocenjuje nekaj manj kot 16 odstotkov vprašanih. Na volitvah bi tudi tokrat slavila SDS pred Gibanjem Svoboda, največji padec podpore pa je anketa zabeležila pri Levici.

LJUBLJANA - Do roka za prijavo za vpis novincev v srednje šole za šolsko leto 2024/2025, to je do 2. aprila, se je na 26.066 razpisanih prostih mest po začasnih podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje prijavilo skupaj 22.976 kandidatov. Kandidati imajo možnost, da do 23. aprila svojo prijavo prenesejo na drugo šolo ali drug program.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije se je seznanil s prijavami na razpis za novega direktorja oz. direktorico STA. Na razpis sta prispeli dve prijavi, nadzorniki pa še niso sprejeli končne odločitve o izboru, to bodo sprejeli po zaključku vseh postopkov. Imen prijavljenih niso razkrivali. Da je oddala prijavo, pa je sama potrdila aktualna informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

LJUBLJANA - Delovno in socialno sodišče je z delno sodbo ugotovilo, da so Andreja Graha Whatmougha nezakonito razrešili z mesta v. d. generalnega direktorja RTVS in da je delovno razmerje po pogodbi o zaposlitvi prenehalo nezakonito, je Grah Whatmough objavil na družbenem omrežju X. Svet RTVS meni, da so bili postopki vročanja v skladu z veljavno zakonodajo in notranjimi pravili, razrešitev v. d. generalnega direktorja in prenehanje pogodbe o zaposlitvi pa utemeljena, zaradi česar bodo preučili možnosti vložitve pritožbe.

MARIBOR - Žensko, ki so jo v petek našli mrtvo v bližini Kidričevega, sta po ugotovitvah kriminalistov umorila njen mož in njegova prijateljica. 33-letno ženo naj bi mož pripeljal na predhodno dogovorjen kraj, tam pa naj bi jo z ostrim predmetom večkrat zabodla osumljenka ter zatem truplo zakopala. Naslednji dan po izvršenem dejanju je osumljeni na policijski postaji prijavil njeno pogrešanje in pri tem policiji predal tudi lažno poslovilno pismo. Za kaznivo dejanje je predpisana kazen najmanj 15 let zapora.

LJUBLJANA - Epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so obvestili o smrti najstnika zaradi suma invazivne meningokokne okužbe, so sporočili z NIJZ. Dodali so, da primer preiskujejo in iščejo vse, ki bili v tesnem stiku z obolelim. Tveganje za okužbo pri osebah, ki z njim niso bili v tesnem stiku, je zanemarljivo majhno, so dodali.

LJUBLJANA - Po streljanju na eni od finskih osnovnih šol se je na enem od slovenskih javno dostopnih medijev pojavil komentar z grožnjo o podobnem dogodku tudi v Sloveniji. Policiji se dogodek zdi malo verjeten, a so slovenske šole vseeno pozvali k povečanju samozaščitnega ravnanja in k pozornosti, če bi kdorkoli opazil kaj nenavadnega.

ZAGORJE OB SAVI - V društvu Eko krog so začeli zbirati podpise podpore za uvedbo kavcijskega sistema za embalažo pijač. Kot poudarjajo, s tem pozivajo vlado in pristojno ministrstvo, naj vzpostavitev sistema postane prioriteta, predpisi za to sprejeti letos, da bi lahko sistem v praksi zaživel leta 2026. Tanja Bolte z ministrstva za okolje je STA povedala, da bo odločitev o uvedbi sistema znana predvidoma maja, ko bodo znani zadnji podatki o količinah ločeno zbranih plastenk v državi.

LJUBLJANA - Banki NLB in Addiko socialno šibkejšim kreditojemalcem v švicarskih frankih ponujata zamenjavo preostanka kredita v evre. Za to se tisti s povprečnim mesečnim dohodkom na osebo v gospodinjstvu, ki trenutno znaša 1051 evrov, ali nižje lahko odločijo v enem letu, tečaj za menjavo pa je postavljen pri 1,2024 franka za evro.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je novoizvoljenemu slovaškemu predsedniku Petru Pellegriniju čestitala ob sobotni volilni zmagi. Ob tem se je še zahvalila odhajajoči predsednici Zuzani Čaputovi za njen trud pri krepitvi prijateljstva med državama.

REKA - Slovenija razmišlja o odprtju konzulata na Reki, je med obiskom na širšem reškem območju razkril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Minister se je na Reki in v Lovranu sestal s predstavniki tamkajšnje slovenske manjšine. Kot je pojasnil po srečanju, bi bil konzulat v hrvaškem pristaniškem mestu izjemna dodana vrednost za delovanje naših društev in za Slovenijo kot tako.

BRUSELJ - Predstavniki organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem so v Evropskem parlamentu predstavili svojo peticijo o pomanjkljivem izvajanju manjšinskih pravic v Avstriji. Najbolj problematična je uporaba jezika v šolstvu in na sodiščih. Evropski poslanci so jih podprli v njihovih prizadevanjih.

jes/jes
© STA, 2024