Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 8. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ZAPOROŽJE - Jedrska elektrarna v ukrajinskem Zaporožju je bila v nedeljo tarča napada z droni, ki ga je potrdila tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo. Šlo je za večji incident, je posvarila in dodala, da jedrska varnost ni ogrožena. Rusija je za napad okrivila Ukrajino, ki vpletenost zanika. V novih ruskih napadih v regiji Zaporožje so bili medtem ubiti trije ljudje.

KAIRO - Na pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, ki potekajo v Kairu, je bil pri več spornih točkah dosežen bistven napredek, so ob sklicevanju na visoke vire pri oblasteh poročali egiptovski mediji. Delegaciji tako Katarja kot Hamasa sta že zapustili Kairo in naj bi se v dveh dneh vrnili, da bi določili še zadnje pogoje dogovora. Hamas je sicer poročila o pomembnem napredku zanikal.

GAZA - Več tisoč razseljenih Palestincev se je vrnilo na svoje domove v mestu Han Junis na jugu Gaze, potem ko so se izraelske sile v nedeljo začele umikati z juga enklave. Umik vojakov sicer ne pomeni konca vojne v Gazi, temveč je le del priprav na prihodnje misije vojske, vključno s kopensko z ofenzivo v Rafi, sporočajo izraelske oblasti.

KIJEV - Če ameriški kongres ne odobri vojaške pomoči, bo Ukrajina izgubila vojno, je v nedeljo opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V luči novega smrtonosnega napada na Harkov pa je znova poudaril potrebo po nujni okrepitvi zračne obrambe na severovzhodu države.

VARŠAVA - Na poljskih lokalnih volitvah je v nedeljo glede na vzporedne volitve največ glasov osvojila opozicijska stranka Zakon in pravičnost (PiS). Kljub temu pa bo vladajoča koalicija pod vodstvom premierja Donalda Tuska verjetno slavila v večini od 16 poljskih regij. Dokončni izidi volitev bodo znani v sredo.

MAPUTO - V brodolomu pred obalo severnega Mozambika je umrlo 96 ljudi, so v nedeljo sporočile lokalne oblasti. Na prenatrpani predelani ribiški ladji je 130 ljudi poskušalo prebegniti s celine v paniki, ki so jo po navedbah pristojnih zakrivile dezinformacije o širjenju kolere. Ladja je prevažala preveliko število ljudi, v posledičnem brodolomu pa so umrli tudi številni otroci.

MOSKVA/ASTANA - Rusija in Kazahstan se še naprej spopadata z obsežnimi poplavami, zaradi katerih se obetajo nove evakuacije prebivalstva. Kot so sporočile oblasti, je v jugozahodni Rusiji poplavljenih več kot 10.000 objektov, medtem ko se na naravno nesrečo "brez primere" pripravlja pol milijona prebivalcev Orenburga. V Kazahstanu je pod vodo več kot 3700 stanovanjskih objektov.

WASHINGTON - V severni Ameriki se pripravljajo na popoln Sončev mrk, ki bo sredi dneva po lokalnem času prešel severni del Mehike, jug in srednji vzhod ZDA ter del vzhodne Kanade. Na območjih, kjer bo viden, so več mesecev potekale mrzlične priprave. Nastanitve so skoraj popolnoma zasedene, pričakujejo tudi kaos v prometu.

HOUSTON - Iz ZDA je prišla nova slaba novica za ameriškega letalskega proizvajalca Boeing. Letalu Boeing 737-800 letalske družbe Southwest Airlines je namreč v nedeljo med vzletom z letališča v ameriškem mestu Denver odpadel pokrov motorja in udaril v krilo. Pri tem nihče ni bil poškodovan. Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je že začela preiskavo.

SPLIT - Vodja splitske policije Slobodan Marendić je v nedeljo odstopil s položaja, potem ko je bil v fizičnem obračunu, v katerega je bil vpleten njegov mladoletni sin, hudo poškodovan 23-letni moški. Mladeniča je napadlo pet oseb, njegovo zdravstveno stanje pa je še vedno kritično.

spo/spo
© STA, 2024