Pregled - Slovenija, 7. 4. (nedelja)

Ljubljana, 7. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 7. aprila.

MARIBOR - Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so uspešno onesposobili najdeno bombo na gradbišču v mariborski četrti Tezno. Vodja te enote Darko Zonjič je povedal, da je onesposobitev 250 kilogramov težke letalske bombe iz druge svetovne vojne potekala po načrtih. V akciji je sodelovalo več kot 150 oseb.

LJUBLJANA - Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z zmago v zadnjem krogu kvalifikacij proti Italiji potrdila nastop na letošnjem evropskem prvenstvu. V dvorani na Kodeljevem v Ljubljani je namreč slavila s 35:21 (22:11).

OSIJEK - Slovenski telovadec Kevin Buckley je na svetovnem izzivu v Osijeku pripravil veliko presenečenje. Potem ko si je finale najboljše osmerice na krogih po odpovedi enega od finalistov priboril z devetim dosežkom kvalifikacij, je sestavo opravil brez napak. Z oceno 13 točk je Buckley osvojil srebro. Zmaga je s 13,250 pripadla Bolgaru Kevinu Penevu.

LJUBLJANA - V središču Ljubljane se je popoldne zbralo več sto propalestinskih protestnikov, ki so opozorili, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci. Protest, ki ga je po šestih mesecih vojne v Gazi organiziralo več gibanj in nevladnih organizacij, je potekal mirno, protestniki pa so z oblačili v spomin na umrle v Gazi prekrili večino Trga republike.

LJUBLJANA - Agencija RS za okolje (Arso) je na merilni postaji v Osilnici izmerila 30 stopinj Celzija. "To je najzgodnejša tridesetica v zgodovini merjenj v Sloveniji," so na omrežju X zapisali v Arsu.

MARIBOR - Potem ko so v UKC Maribor na začetku leta porušili dotrajano stavbo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, naj bi kmalu na njenem mestu začeli graditi novo kliniko. Na ministrstvu za zdravje, kjer vodijo investicijo, pričakujejo v kratkem izdajo gradbenega dovoljenja in jeseni začetek del.

LJUBLJANA - 7. april je dan slovenske zastave. Z njim obeležujemo 7. april 1848, ko je študent Lovro Toman na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani s somišljeniki prvič izobesil slovensko trobojnico. V Geometričnem središču Slovenije v Spodnji Slivni pri Vačah se je odvila tradicionalna proslava.

LJUBLJANA - 7. april je svetovni dan zdravja. Ta letos poteka pod geslom Moje zdravje, moja pravica, saj si po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije vsi zaslužimo živeti zdravi v varnem in zdravem okolju ter imeti dostop do zdravstvenih storitev.

KOMEN - Turistično društvo Brest je v Brestovici pri Komnu pripravilo tradicionalno Br'stovsko Špargljado. Prireditev je bila 17. po vrsti in je poleg gastronomske ponudbe prinesla tudi čezmejno voden kolesarski izlet in Špargljev pohod.

CELJE - Na 27. državnem tekmovanju mladinskih zborov sta bila za najboljša zbora razglašena Dekliški zbor Gimnazije Kranj pod vodstvom zborovodje Erika Šmida in Dekliški zbor Gimnazije Celje Center, ki ga vodi David Preložnik. Za najboljši mladinski zbor je bil izbran Mladinski pevski zbor Glasbene šole Rogaška Slatina z zborovodkinjo Andrejo Došler.

ako/alz/ag/mph/bdo/npe/mrn/ako
© STA, 2024