Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 7. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA/LJUBLJANA - Mineva pol leta od vdora Hamasa v Izrael, ki je sprožil silovito izraelsko ofenzivo na Gazo. Vojna je zahtevala več deset tisoč življenj, povzročila humanitarno katastrofo in zaostrila razmere v regiji, a ji še ni videti konca. Danes naj bi se sicer v Kairu začela nova pogajanja za prekinitev ognja in dogovor o izpustitvi talcev, na katerih so udeležbo potrdili tako pogajalci Izraela kot Hamasa.

TEL AVIV - V več izraelskih mestih so v soboto potekali protesti proti vladi Benjamina Netanjahuja, potem ko je izraelska vojska našla truplo enega od talcev, ki jih je 7. oktobra lani zajelo palestinsko islamistično gibanje Hamas, Udeleženci shodov so zahtevali dogovor o talcih.

BRATISLAVA - V drugem krogu predsedniških volitev na Slovaškem je v soboto zmagal trenutni predsednik parlamenta Peter Pellegrini. Glede na končne izide je prejel 53 odstotkov glasov, njegov tekmec Ivan Korčok pa 47 odstotkov. Pellegrini je po izvolitvi dejal, da njegova zmaga pomeni, da bo vlada imela podporo pri svojih ciljih. Dejal je še, da bo storil vse, da bo Slovaška za vedno ostala na strani miru in ne na strani vojne.

KIGALI - V Ruandi obeležujejo 30. obletnico začetka genocida, ko so milice etničnih Hutujcev ob podpori oblasti leta 1994 v približno sto dneh pobile najmanj 800.000 ljudi - večinoma manjšinskih Tutsijev, pa tudi zmernih Hutujcev in pripadnikov etnične skupine Twa. Obletnico bodo zaznamovale spominske slovesnosti, ki jim bo sledil teden žalovanja.

PEKING - Ameriška finančna ministrica Janet Yellen in kitajski premier Li Qiang sta po pogovorih v Pekingu izrazila skupno željo po krepitvi dialoga kljub razlikam med vodilnima svetovnim gospodarskima silama. Odnosi med ZDA in Kitajsko lahko napredujejo le z dialogom, je sogovorniku dejala Yellen. Kitajski premier pa je izpostavil upanje Pekinga, da bosta državi partnerici, ne nasprotnici.

VARŠAVA - Na Poljskem potekajo lokalne volitve, ki so jih lani jeseni zamaknili na letošnjo pomlad zaradi sovpadanja s parlamentarnimi volitvami, na katerih je oktobra slavil trenutni premier Donald Tusk. To bo prvi pravi preizkus za njegovo vlado, ki bo ob tem ponudil vpogled v podporo strankam pred junijskimi evropskimi volitvami. Poljski volivci izbirajo nove župane in občinske svetnike.

QUITO - Ekvador se je znašel pod plazom kritik iz diplomatskih krogov latinskoameriških držav in Združenih narodov, po tem ko so ekvadorske varnostne sile v petek vdrle v poslopje mehiškega veleposlaništva, da bi pridržale nekdanjega podpredsednika države Jorgeja Glasa, ki mu je Mehika v petek zagotovila politični azil. Potem ko je Mehika preminila odnose z Ekvadorjem, je to storila tudi Nikaragva. V soboto so vdor v mehiško veleposlaništvo obsodile tudi Argentina, Bolivija, Brazilija, Čile, Kolumbija, Kuba, Peru in Venezuela. Generalni sekretar ZN Antonio Gutteres je pozval obe strani, naj spor rešita po mirni poti.

BUKAREŠTA - Nemški kancler Olaf Scholz je v soboto na konferenci evropskih socialdemokratov posvaril pred vzponom desničarskih populistov na prihajajočih evropskih volitvah. Kot je dejal, v svojih volilnih kampanjah nasprotujejo združeni Evropi in njenim vrednotam Dodal je, da podžigajo odpor do beguncev in manjšin in ogrožajo blaginjo evropskih državljanov.

BRUSELJ - EU je lani zabeležila rekordni presežek v trgovini z agroživilskimi proizvodi, čeprav so nezadovoljni kmetje, ki jih skrbi za svoje preživetje, organizirali več protestov po celotnem bloku. Razlika med uvozom in izvozom je lani znašala 70,1 milijarde evrov, kar je 22 odstotkov več kot leto pred tem. Izvoz trgovine EU z agroživilskimi proizvodi je po podatkih Evropske komisije lani znašal 228,6 milijarde evrov, medtem ko se je uvoz zmanjšal za sedem odstotkov na 158,6 milijarde evrov.

SAN FRANCISCO - Razcvet uporabe električnih avtomobilov dokazano vpliva na znižanje emisij ogljikovega dioksida, kažejo izsledki študije, ki so jo na širšem območju San Francisca izvedli na kalifornijski univerzi Berkeley. Po besedah avtorjev so tako z meritvami dokazali, da ima elektrifikacija merljiv učinek.

ATENE - Grčija je zvišala stopnjo ogroženosti zaradi požarov v naravi na visoko nevarnost, potem ko je v soboto po državi izbruhnilo več kot 70 požarov. Večino požarov so spravili pod nadzor, razen enega v Lasiti na otoku Kreta, ki je po navedbah gasilcev danes še vedno aktiven. V požaru so bili trije ljudje lažje poškodovani.

TAIPEI - Z območja narodnega parka Taroko na vzhodu Tajvana so oblasti evakuirale več kot 400 ljudi. Na območju parka so bili ujeti zaradi zemeljskih plazov, ki jih je v sredo sprožil močan potres z magnitudo 7,4 in so blokirali več cest. Potres je po do sedaj znanih podatkih terjal 13 smrtnih žrtev, poškodovanih je več kot tisoč ljudi.

mc/mph/kad/msc/bdo/las/lkr/rpe/mc
© STA, 2024