Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 6. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRATISLAVA - Slovaki izbirajo novega predsednika države, ki bo nasledil trenutno predsednioc Zuzano Čaputovo. Za položaj se potegujeta nekdanji zunanji minister Ivan Korčok in trenutni predsednik parlamenta Peter Pellegrini, ki med drugim ponujata nasprotni viziji glede nadaljnje podpore Ukrajini. Izid je negotov, bo pa v veliki meri narekoval prihodnjo usmeritev države.

HARKOV - V ruskem napadu na Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini, je bilo ponoči ubitih najmanj šest ljudi, še vsaj deset je ranjenih, so davi sporočili župan mesta in reševalne službe. Tarča napada z iranskimi droni tipa šahed naj bi bilo več poslopij, vključno s stanovanjskimi bloki in bencinsko postajo.

QUITO - V Ekvadorju je policija v petek vdrla v poslopje mehiškega veleposlaništva v Quitu in aretirala nekdanjega ekvadorskega podpredsednika Jorgeja Glasa, ki si je decembra lani tam poiskal zatočišče pred sodnim pregonom. V petek so mu mehiške oblasti odobrile azil. Mehika je ekvadorske oblasti po aretaciji obtožila kršenja mednarodnega prava in prekinila odnose s to državo.

BEJRUT/ISFAHAN - Napadu na iranski konzulat v Damasku, ki naj bi ga izvedel Izrael in v katerem je bilo ubitih sedem pripadnikov iranske revolucionarne garde, bo zagotovo sledil odgovor Teherana, je v petek opozoril vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala. V Iranu je medtem potekal pogreb enega od dveh ubitih generalov, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi.

ZAJEČAR - V Srbiji se nadaljuje iskanje trupla dveletne deklice Danke Ilić, ki je izginila v naselju Banjsko polje, za njo pa je deset dni potekala obsežna iskalna akcija. Osumljencema, ki naj bi deklico ubila, je višje državno tožilstvo v Zaječarju zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora v sostorilstvu po zaslišanju odredilo 30-dnevni pripor.

BALTIMORE - Ameriški predsednik Joe Biden je v petek v Baltimoru, kjer se je minuli teden tovorna ladja zaletela v most Francis Scott Key in ga porušila, obljubil pomoč pri čimprejšnji izgradnji novega mostu obnovo in sprostitev ladijskega prometa. Srečal se je tudi s svojci šestih smrtnih žrtev nesreče.

TAIPEI - Število smrtnih žrtev nedavnega silovitega potresa na Tajvanu je naraslo na 13, še najmanj šest ljudi pa pogrešajo. V narodnem parku Taroko zaradi potresa in posledičnih zemeljskih plazov ostaja ujetih okoli 440 ljudi. Reševalne ekipe pa so s pomočjo helikopterjev številne že spravile na varno.

SALZBURG - Avstrijski ledeniki bodo v nekaj desetletjih praktično izginili, sta v petek opozorila Avstrijska planinska zveza (ÖAV) in Inštitut za geografijo in prostorske raziskave univerze v Gradcu. Povprečno se je namreč v zadnjem letu vseh 93 opazovanih ledenikov umaknilo za 23,9 metra, kar je rekordna vrednost.

spo/spo
© STA, 2024