Tedenski pregled - Slovenija od 5. do 11. 4.

Ljubljana, 12. aprila - Slovenija bo ob vse hujših razmerah v Gazi v VS ZN prihodnji teden podprla resolucijo o članstvu Palestine v ZN. Evropski parlament je po dolgoletnih pogajanjih potrdil pakt o migracijah. V pogajanjih med vlado in sindikati pa ni vidnih premikov, propadla je mediacija s Fidesom. V šolah so okrepili varnost po grožnji z napadom na enem od portalov.

PETEK, 5. aprila

LJUBLJANA - Ministrstvo za finance je pripravilo osnutek prenovljene strategije upravljanja državnih naložb, sedanja je iz leta 2015. Med opaznejšimi spremembami je selitev družb Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav iz strateških med pomembne naložbe. Finančni minister Klemen Boštjančič je zavrnil ugibanja, da gre pri prekvalifikaciji za težnje po prodaji obeh podjetij.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob se je srečal s pravosodnimi funkcionarji in jim predstavil izhodišča interventnega zakona, s katerim bi se premaknili v smeri uresničitve ustavne odločbe o sodniških plačah. Osnutek bodo predstavniki pravosodja prejeli predvidoma v naslednjih dveh tednih.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je kot nedovoljeno zavrglo tožbo predsednika vlade Roberta Goloba zoper odločitev KPK, ki ni ugodila zahtevi za izločitev namestnika predsednika KPK Simona Savskega iz postopka preiskave domnevnih pritiskov Goloba na zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve.

LJUBLJANA - SLS je na novinarski konferenci predstavila svoje kandidate za evropske volitve, ne pa tudi vrstnega reda liste. Nosilec liste naj bi bil nekdanji predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič, zadnji pa predsednik SLS Marko Balažic. Kandidiral bo tudi sedanji evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

LJUBLJANA - DeSUS in Dobra država bosta na junijskih evropskih volitvah nastopili s skupno kandidatno listo. Nosilec liste bo nekdanji dolgoletni dopisnik RTVS in publicist Uroš Lipušček.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrnilo ustavno pritožbo Janeza Janše na sodbo vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo zahtevo za revizijo postopka v tožbi Eugenije Carl zoper njega zaradi razžalitve, zaradi česar je Janša dolžan plačati odškodnino v višini 6000 evrov.

LJUBLJANA - SDH je vložil predlog za stečaj telekomunikacijskega operaterja T-2. V T-2 pravijo, da je predlog neutemeljen in nezakonit, omenjajo možnost odškodninske tožbe. V jedru spora naj bi bilo 120 milijonov evrov posojil, ki jih je T-2 dobil od državnih bank za izgradnjo optičnega omrežja.

KIDRIČEVO - Policisti Policijske uprave Maribor so zvečer v bližini Kidričevega odkrili truplo 33-letne ženske iz okolice Ptuja, ki je umrla nasilne smrti. Odvzeli so prostost 37-letnemu moškemu iz okolice Ptuja in 33-letni ženski iz okolice Lenarta. Domnevno naj bi žensko umorila njen mož in njegova prijateljica.

LJUBLJANA - Ženska nogometna reprezentanca je z zmago nad Moldavijo 2:0 začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025.

SOBOTA, 6. aprila

MEDVODE - Predsednik vlade Robert Golob je na prvem festivalu Svobode ob Zbiljskem jezeru predstavil nekdanjega predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela kot kandidata stranke za evropskega komisarja, o čemer pa na ravni koalicije - sodeč po odzivih SD in Levice - niso razpravljali. Nosilec liste za evropske volitve naj bi bil direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, na njej so še poslanka Janja Sluga, obrambni minister Marjan Šarec in državni sekretar v kabinetu premierja Vojko Volk.

CELJE - Člani NSi so na programski konferenci potrdili evropski program NSi. Predsednik NSI Matej Tonin je poudaril pomen obrambe in razumnega zelenega prehoda, zaščite kmetov v EU in jasnega sporočila migrantom, da bodo ob nezakonitem prehodu vrnjeni.

LJUBLJANA - Na vseslovenski prostovoljski akciji sajenja dreves se je zbralo rekordno 800 do 900 prostovoljcev, ki so skupaj posadili okoli 10.000 dreves 14 različnih drevesnih vrst.

LJUBLJANA - Slovenija je odpremila 33 ton humanitarne pomoči za palestinske civiliste, je sporočilo obrambno ministrstvo. Pošiljka vsebuje tudi otroško hrano, ki sta jo prispevali Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas.

NEDELJA, 7. aprila

MARIBOR - Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so onesposobili najdeno bombo na gradbišču v mariborski četrti Tezno. Vodja enote Darko Zonjič je povedal, da je onesposobitev 250 kilogramov težke letalske bombe iz druge svetovne vojne potekala po načrtih.

LJUBLJANA - V središču Ljubljane je na mirnem protestu več sto propalestinskih protestnikov opozorilo, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci. Skupina protestnikov je v torek začela enotedensko gladovno stavko v protest proti nasilju Izraela nad palestinskim prebivalstvom v Gazi.

LJUBLJANA - Agencija RS za okolje je na merilni postaji v Osilnici izmerila 30 stopinj Celzija, kar je najzgodnejša presežena vrednost 30 stopinj v zgodovini merjenj v Sloveniji. Doslej so v državi 30 stopinj Celzija najbolj zgodaj izmerili 23. aprila 2018.

PONEDELJEK, 8. aprila

ATENE - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je začela tridnevni obisk v Grčiji. Z grško kolegico Katerino Sakelaropulu se je zavzela za še tesnejše sodelovanje med državama, tako na političnem kot gospodarskem področju. Soglasni sta bili tudi v podpori širitvi EU na Zahodni Balkan. Ob tem je Pirc Musar za svoj prispevek h krepitvi dvostranskih odnosov prejela odlikovanje Velikega križa reda odrešenika.

NEW YORK - Slovenija je na zasedanju Generalne skupščine izrazila obžalovanje zaradi ruskega in kitajskega veta na ameriški predlog resolucije o Gazi 22. marca. Veleposlanik Boštjan Malovrh je poudaril še zaskrbljenost zaradi grožnje operacije v Rafi. Razprava je sicer minila v znamenju pozivov k sprejemu Palestine kot polnopravne članice.

BRUSELJ - Predstavniki organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem so v Evropskem parlamentu predstavili svojo peticijo o pomanjkljivem izvajanju manjšinskih pravic v Avstriji. Najbolj problematična je uporaba jezika v šolstvu in na sodiščih. Evropski poslanci so jih podprli v njihovih prizadevanjih.

BOLOGNA - Odprli so letošnji 61. mednarodni sejem knjig za otroke in mladino, na katerem se kot častna gostja predstavlja Slovenija. Knjige so lahko gradniki in dajejo smisel mnogim mladim generacijam, je ob razstavljeni slovenski produkciji povedal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan. V ospredju slovenske predstavitve bo ilustracija.

REKA - Slovenija razmišlja o odprtju konzulata na Reki, je med obiskom na širšem reškem območju razkril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Minister se je na Reki in v Lovranu sestal s predstavniki tamkajšnje slovenske manjšine.

LJUBLJANA - Sodelujoči na nacionalnem otroškem parlamentu v organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki je bil že drugo leto zapored na temo duševnega zdravja otrok in mladih, so odprli več vprašanj, tudi dostopnost pomoči in premalo znanja o otrocih in mladih med odraslimi.

OBREŽJE - Notranji minister Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta obiskala Brežice, kjer prebivalci nasprotujejo postavitvi začasnega azilnega doma na Obrežju, zbranih 7000 podpisov so predali predstavnikom vlade. Poklukar je ocenil, da so varnostne razmere na območju stabilne, a stališč z lokalnimi predstavniki niso zbližali. Dan kasneje sta se sestala še z županom občine Središče ob Dravi Tonijem Jelovico, kjer naj bi prav tako vzpostavili azilni dom kljub nasprotovanju prebivalstva.

LJUBLJANA - Zelena stranka Vesna je predstavila program za evropske volitve, ki temelji na pravičnem zelenem prehodu. Poleg nosilca liste kočevskega župana Vladimirja Prebiliča sta na kandidatni listi še predsednika stranke, Urša Zgojznik in Uroš Macerl, ter publicistka Manca Košir.

LJUBLJANA - Delovno in socialno sodišče je z delno sodbo ugotovilo, da so Andreja Graha Whatmougha nezakonito razrešili z mesta v. d. generalnega direktorja RTVS in da je delovno razmerje po pogodbi o zaposlitvi prenehalo nezakonito.

ZAGORJE OB SAVI - V društvu Eko krog so začeli zbirati podpise podpore za uvedbo kavcijskega sistema za embalažo pijač. Po besedah Tanje Bolte z ministrstva za okolje bo odločitev o uvedbi sistema znana predvidoma maja, ko bodo znani zadnji podatki o količinah ločeno zbranih plastenk v državi.

KRANJ - V gozdu na območju Škofje Loke so odkrili truplo ustreljenega 64-letnega moškega, dejanja je osumljen 52-letni moški, razlog pa naj bi bil sosedski spor.

TOREK, 9. aprila

LJUBLJANA - Približno dva tedna trajajoči postopek mediacije med vlado ter sindikatom Fides je bil neuspešen. Stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki traja od 15. januarja, se tako nadaljuje. Obe strani neuspeh mediacije obžalujeta, nadaljevala pa se bodo pogajanja o stavkovnih zahtevah. Predsednik Fidesa Damjan Polh je pojasnil, da so bile ponudbe vlade enake kot ob začetku stavke, ministrica Valentina Prevolnik Rupel in državni sekretar Denis Kordež pa sta ocenila, da je bil razkorak med stavkovnimi zahtevami Fidesa in zmožnostmi vladne strani prevelik.

LJUBLJANA - Pred predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič je kot nova generalna državna tožilka zaprisegla dosedanja vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Katarina Bergant. Državnotožilsko organizacijo vidi kot moderno, transparentno, visoko strokovno in učinkovito, njen temelj pa so visoko usposobljeni in učinkoviti ter dobro oziroma primerno plačani državni tožilci z visoko stopnjo osebne integritete, je dejala.

BERN/NYON - Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je začel dvodnevni uradni obisk v Švici, med katerim je obiskal Cern, se sestal z direktorji farmacevtskih družb Sandoz in Novartis ter obiskal sedež Uefe in se srečal z njenim predsednikom Aleksandrom Čeferinom. Glede na statistiko je Švica zadnja leta zaradi trgovanja s farmacevtskimi izdelki največja trgovinska partnerica Slovenije, Švica pa je tudi v vrhu investitork.

STRASBOURG - Evropsko sodišče za človekove pravice tožbe mladih Portugalcev zaradi neizpolnjevanja podnebnih zavez proti 33 državam, tudi Sloveniji, ni sprejelo v obravnavo. Je pa pritrdilo starejšim švicarskim okoljskim aktivistkam in obsodilo Švico zaradi nezadostnega okoljskega ukrepanja, kar "je resnično zmaga za vse".

NEW YORK - Slovenija je bila v Ekonomskem in socialnem svetu ZN (Ecosoc) izvoljena v izvršni odbor Sklada ZN za otroke (Unicef) za triletni mandat, ki se začne januarja prihodnje leto in traja do konca leta 2027, je sporočil slovenski veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh.

LJUBLJANA - Slovenija bo odprla veleposlaništvo na Filipinih. Mesto začasnega odpravnika poslov bo po odločitvi ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon prevzel vodja službe za strateške komunikacije na Mladiki Dragan Barbutovski.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zdravstvo je potrdil koalicijski predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ocenil za primernega. Dan kasneje je odbor za kulturo kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo označil predlog NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji.

BUDIMPEŠTA - Slovenija, Madžarska in Srbija so podpisale sporazum o partnerstvu za krepitev sodelovanja na področju energetike. Skupni projekt BlueSky naj bi vzpostavil nove temelje za regionalno trgovanje z električno energijo.

LJUBLJANA - Raziskava Ogledalo Slovenije je izmerila občuten padec zaupanja v spletne trgovine in opazno rast zaupanja v banke, prav tako padec zaupanja v zdravnike in rast zaupanja v zdravstvo. Na prvem mestu med institucijami in organizacijami ostaja civilna zaščita, gasilci pa so na vrhu najbolj zaupanja vrednih poklicev dobili družbo.

KRANJ - Končal se je 54. Teden slovenske drame. Nagrada Slavka Gruma za najboljše novonastalo slovensko dramsko besedilo je šla v roke Izi Strehar za besedilo Nezakonske matere. Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev tekmovalnega programa je žirija prisodila Mrakijadi v režiji Nine Rajić Kranjac in produkciji SNG Drama Ljubljana. Igralski nagradi sta prejela Tina Vrbnjak ter Benjamin Krnetić za vlogi v Mrakijadi. Nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo je prejela dramaturginja iz Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak, priznanje za kritiško in teatrološko delo v zadnjih dveh letih pa Zala Dobovšek.

ŠANGHAJ - Športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v okrožju Keqiao v Shaoxingu.

SREDA, 10. aprila

LJUBLJANA - V slovenskih šolah in njihovi okolici so okrepili varnost, potem ko se je na enem od slovenskih novičarskih portalov pod poročilom o streljanju v šoli na Finskem za kratek čas pojavila spletna grožnja, da se bo podoben dogodek zgodil tudi 10. aprila v Sloveniji. Zapis so izbrisali že po treh minutah, a je policija šole šest dni po zaznavi pozvala k večji samozaščiti in budnosti ter okrepila svojo prisotnost okoli šol. Dogodek je zbudil pomisleke o ustreznosti odziva in komunikacije, prihodnji teden naj bi se sestala minister za izobraževanje Darjo Felda in notranji minister Boštjan Poklukar, ki je tudi odredil izredni nadzor nad delom policije v tej zadevi.

LJUBLJANA - Predstavniki šestih ministrstev so podpisali memorandum ter se zavezali, da bodo z lastnim zgledom krepili držo boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Ministrstva so se zavezala tudi, da bodo sodelovala pri kampanji, ki jo bo v naslednjih treh letih pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

BRUSELJ - Evropski parlament je po dolgoletnih pogajanjih potrdil evropski pakt o migracijah in azilu, ki naj bi zagotovili več solidarnosti med članicami, hitrejše azilne postopke in boljše upravljanje meja. Slovenija pozdravlja sprejetje pakta, so poudarili na notranjem ministrstvu. Slovenski evroposlanci, z izjemo Romane Tomc in Milana Zvera (EPP/SDS), so so kljub nekaterim po njihovem mnenju pomanjkljivostim podprli celoten sveženj zakonodajnih aktov. Zver in Tomc pa sta izrazila nasprotovanje t. i. obvezni solidarnostni v okviru solidarnostnega mehanizma.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je potrdil, da želi na položaju posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino naslediti Miroslava Lajčaka, ki se mu avgusta izteče mandat. Podporo pri tem je Pahorju izrekel premier Robert Golob. Posebnega predstavnika imenuje visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko, končno odločitev pa sprejme Svet EU.

BRUSELJ - Evropski parlament je potrdil nova pravila za večjo preglednost pri označevanju porekla mešanic medu. Pobudnica revizije direktive o medu v delu, ki se nanaša na označevanje porekla mešanic medu, je bila Slovenija.

LJUBLJANA - Na večini upravnih enot zaradi nizkih plač in preobremenjenosti so stavkali že peto sredo zapored. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je dejal, da bodo pred morebitno zaostritvijo stavke vladi postavili osemdnevni rok za uresničitev stavkovnih zahtev.

LJUBLJANA - Posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva je zavrgel naznanilo suma kaznivega dejanja krive izpovedbe, ki ga je zoper nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava podala služba generalnega direktorja policije. Po mnenju Lindava je to še en dokaz, da je šlo za poskus njegove osebne diskreditacije.

LJUBLJANA - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je sprejel več dopolnil k predlogu novega energetskega zakona. V predlogu ni več omejitev glede trdnih goriv v novih stanovanjskih stavbah v strnjenih naseljih, ob nasprotovanju opozicije ostajajo predvidene omejitve pri rabi plina za ogrevanje v novih stanovanjskih stavbah, za katere bo vloga za gradbeno dovoljenje dana od 1. 1. 2025.

LJUBLJANA - Potem ko so ruski hekerji konec marca in v začetku aprila napadli spletne strani več državnih organov, predsednice države, podjetij in RTVS, so bile znova težave z dostopom do spletnih strani Banke Slovenije, predsednice države in glavnega vladnega portala. Po besedah državnega sekretarja v premierjevem kabinetu Vojka Volka je vzrok kibernetski incident, vendar so razmere obvladljive. Premier Robert Golob je zagotovil dodatna sredstva za kibernetsko varnost.

BRNIK - Logistično podjetje DHL Express Slovenija je v bližini ljubljanskega letališča na Brniku začelo graditi nov center za povečanje zmogljivosti. Naložba v vrednosti 21 milijonov evrov bo predvidoma končana v 2025.

LJUBLJANA - Muslimani so začeli tridnevno praznovanje ramazanskega bajrama. Osrednja bajramska slovesnost je potekala v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana. Mufti Nevzet Porić se je zavzel za mir in spoštovanje dostojanstva vseh, ne glede na njihovo etnično, narodnostno ali versko pripadnost.

ČETRTEK, 11. aprila

LJUBLJANA - Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da bo v Varnostnem svetu Združenih narodov prihodnji teden glasovanje o resoluciji o članstvu Palestine v ZN, Slovenija pa jo bo skupaj s Francijo in Malto podprla. Gre za sredstvo pritiska in ozaveščanja o nujnosti končanja morije v Gazi, je pojasnil.

NEW YORK - Napadi na civiliste in civilno infrastrukturo v Ukrajini so očitna kršitev mednarodnega humanitarnega prava, ki ga Rusija vsak dan tepta in sistematično uničuje tudi ukrajinsko kulturno dediščino, je v obsodbi ruskih dejanj med razpravo Varnostnega sveta ZN o položaju v Ukrajini povedal slovenski veleposlanik Samuel Žbogar.

DUNAJ - Avstrija bo nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki se izteče sredi maja, podaljšala še za šest mesecev, je napovedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner ob obisku mejnega prehoda Špilje na avstrijsko-slovenski meji. Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zaradi kršitve načela enakosti pred zakonom razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice, je sporočil državni svet, ki je zahteval oceno ustavnosti zakona.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA) je za novo direktorico STA imenoval Mojco Prelesnik. Vodenje tiskovne agencije bo prevzela z 18. julijem 2024, potem ko ji poteče aktualni mandat na funkciji informacijske pooblaščenke. Do menjave na čelu STA prihaja, ker je sedanji direktor Igor Kadunc podal odstopno izjavo iz osebnih razlogov.

BRUSELJ - Evropska komisija je med nova spomeniška območja z znakom evropske dediščine uvrstila projekt Cistercijanske krajine povezujejo Evropo, ki združuje 17 monumentalnih cistercijanskih samostanov v šestih različnih evropskih državah, tudi v Sloveniji.

mva/np/bst/ako/vb/jes/mo/bst
© STA, 2024