Tedenski pregled - svet od 5. do 11. 4.

Ljubljana, 12. aprila - Evropski parlament je potrdil pakt o migracijah in azilu. Izraelska vojska se je umaknila iz Han Junisa in začela novo operacijo v srednjem delu enklave. Varnostni svet je razpravljal o palestinski prošnji za sprejem v ZN. Rusija je napadla energetsko infrastrukturo v Ukrajini. Po napadu v Damasku so se zaostrile napetosti med Izraelom in Iranom.

PETEK, 5. aprila
        TEL AVIV - Izrael je po pritisku ZDA naznanil odprtje novih poti za dostavo humanitarne pomoči v Gazo, in sicer prek mejnega prehoda Erez, pristanišča Ašdod ter prehoda Kerem Šalom z Jordanijo. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da to ni dovolj.
        ŽENEVA - Svet ZN za človekove pravice je sprejel resolucijo s pozivom k embargu na dobavo orožja Izraelu, takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in neoviranemu dostopu humanitarne pomoči v enklavo.
        GAZA - Izraelska vojska je po preiskavi napada na humanitarne delavce nevladne organizacije World Central Kitchen 1. 4. v Gazi sporočila, da so ga izvedli, ker so enega od humanitarcev zamešali za borca Hamasa.
        BEJRUT/TEHERAN - Napadu na iranski konzulat v Damasku 1. 4., ki naj bi ga izvedel Izrael, bo zagotovo sledil odgovor Teherana, je opozoril Hezbolah. Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je 8. 4. ZDA vnovič obtožil, da so odobrile napad.
        MOSKVA - Ruske sile so zavzele vas Vodjane v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.
        SARAJEVO/BANJALUKA - Madžarski premier Viktor Orban je kritiziral načrte o širitvi EU na vzhod, saj da bi njena prednostna naloga morala biti širitev na Zahodni Balkan. Izkazal je podporo političnim voditeljem Srbov v BiH.
        MOSKVA/PARIZ - V Kremlju so za neutemeljene in nesprejemljive označili izjave francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je 4. 4. dejal, da bodo z informacijskega vidika tarča Rusije tudi olimpijske igre v Parizu.
        PARIZ - V Franciji je po okrutnem skupinskem napadu najstnikov umrl 15-letni dijak. Francoski predsednik Emmanuel Macron je obljubil nepopustljivost do vseh oblik nasilja.
        PARIZ - Sodišče je izreklo kazen 30 let zapora obtoženemu, da je priskrbel orožje za izvedbo terorističnega napada na božičnem sejmu v Strasbourgu decembra 2018.
        PRIŠTINA - Na Kosovu se je začel popis prebivalstva. Nasprotujejo mu vse stranke kosovskih Srbov.
        QUITO/CIUDAD DE MEXICO - V Ekvadorju je policija vdrla v poslopje mehiškega veleposlaništva in aretirala nekdanjega ekvadorskega podpredsednika Jorgeja Glasa, ki mu je Mehika zagotovila politični azil. Mehika je Ekvador obtožila kršenja mednarodnega prava in prekinila odnose s to državo. 11. 4. je na Meddržavnem sodišču (ICJ) zaradi napada vložila tožbo proti Ekvadorju.

SOBOTA, 6. aprila
        BRATISLAVA - Za slovaškega predsednika je bil izvoljen Peter Pellegrini, ki tako kot vlada nasprotuje nadaljnji vojaški pomoči Kijevu. V drugem krogu volitev je dobil 53, njegov tekmec Ivan Korčok pa 47 odstotkov glasov.
        BUDIMPEŠTA - Potekali so doslej največji protesti proti vladi premierja Viktorja Orbana. Protestniki so se zbrali na poziv Petra Magyarja, vzhajajoče zvezde opozicije.
        HARKOV - V ruskem napadu je bilo po navedbah ukrajinskih oblasti ubitih najmanj šest ljudi. Tarča napada naj bi bile tudi stanovanjske zgradbe.
        BUKAREŠTA - Nemški kancler Olaf Scholz je na konferenci evropskih socialdemokratov posvaril pred vzponom desničarskih populistov na evropskih volitvah.
        BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je med gostovanjem na televiziji Informer zavzel za ponovno uvedbo smrtne kazni.

NEDELJA, 7. aprila
        GAZA - Minilo je pol leta od vdora Hamasa v Izrael, ki je sprožil silovito izraelsko ofenzivo na Gazo. Izraelska vojska je sporočila, da se umika iz Han Junisa. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ponovil, da ne bo premirja do izpustitve vseh talcev.
        ZAPOROŽJE - Jedrska elektrarna je bila tarča napada z droni, ki ga je potrdila Mednarodna agencija za jedrsko energijo. Rusija je za napad okrivila Ukrajino, ta je vpletenost zanikala.
        KIGALI - V Ruandi so obeležili 30. obletnico začetka genocida, ko so milice etničnih Hutujcev ob podpori oblasti pobile najmanj 800.000 ljudi, večinoma manjšinskih Tutsijev.
        PEKING - Ameriška finančna ministrica Janet Yellen in kitajski premier Li Qiang sta po pogovorih izrazila skupno željo po krepitvi dialoga kljub razlikam med vodilnima svetovnim gospodarskima silama.
        BEOGRAD - Na policijski upravi v Boru je umrl brat enega od osumljencev za umor dveletne deklice Danke Ilić, za katerega je policija 6. 4. odredila pridržanje zaradi suma pomoči pri skrivanju dekličinega trupla. Nadaljevalo se je iskanje trupla deklice.
        ATENE - Grčija je zvišala stopnjo ogroženosti zaradi požarov v naravi, potem ko je 6. 4. po državi izbruhnilo več kot 70 požarov.
        GRADEC/BERLIN - V Avstriji in Nemčiji so ponekod prvič letos izmerili 30 stopinj Celzija ali več. V obeh državah takšne vročine še nikoli ni bilo tako zgodaj.

PONEDELJEK, 8. aprila
        HAAG - Nikaragva je pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) predstavila stališča v postopku proti Nemčiji, ki ji očita, da z dobavo orožja Izraelu pomaga pri genocidu v Gazi. Berlin je na obravnavi 9. 4. obtožbe zavrnil.
        GAZA - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da je datum za izraelsko vojaško operacijo v Rafi določen, a ga ni razkril.
        NEW YORK - Varnostni svet ZN je razpravljal o palestinski prošnji za sprejem v ZN. Članice so se strinjale, da bo prošnjo obravnaval stalni odbor VS ZN za sprejem novih članic.
        KAIRO - Na pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi naj bi bil po navedbah egiptovskih oblasti dosežen bistven napredek. Predstavnik Hamasa je to zanikal. Izraelska stran je sporočila, da dogovora še ni na obzorju.
        VATIKAN - Vatikan je objavil nov dokument, v katerem nadomestno materinstvo, splav in teorijo spola obsoja kot hudo kršitev človekovega dostojanstva.
        BRUSELJ - Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg se je sestal s predsedujočim predsedstvu BiH Denisom Bećirovićem. Nato je pripravljen okrepiti sodelovanje z BiH, je dejal.
        PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je sprejel srbskega predsednika Aleksandra Vučića in zatrdil, da je prihodnost Srbije v EU. Govorila sta tudi o gospodarskem sodelovanju in srbskem nakupu francoskih vojaških letal.
        WASHINGTON - Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je izrazil stališče, da bi zvezne države same morale odločati o pravici do umetne prekinitve nosečnosti. S tem se je izrekel proti urejanju tega vprašanja na ravni celotnih ZDA.
        WASHINGTON - V Severni Ameriki je bil viden popoln sončni mrk, ki je prešel severni del Mehike, jug in srednji vzhod ZDA ter del vzhodne Kanade.
        MOSKVA/ASTANA - Rusijo in Kazahstan so prizadele najhujše poplave v zadnjih desetletjih, v obeh državah so do 10. 4. evakuirali približno 120.000 ljudi. V kraju Orsk je 7. 4. popustil jez.

TOREK, 9. aprila
        STRASBOURG/BRUSELJ - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo, da Švica ni v zadostni meri znižala emisij toplogrednih plinov, s čimer je kršila evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Zavrglo pa je tožbo mladih Portugalcev proti 33 državam zaradi neizpolnjevanja podnebnih zavez.
        GAZA - Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da Izrael v novem predlogu o prekinitvi ognja v Gazi ni odgovoril na nobeno od njihovih zahtev. Kljub temu preučuje predlog o premirju, ki bi po njihovem mnenju moralo biti stalno in vključevati umik izraelskih sil iz Gaze.
        DUBLIN - Irski zunanji minister Micheal Martin je v parlamentu napovedal, da bo Irska priznala palestinsko državo.
        ANKARA/TEL AVIV - Turčija je napovedala, da bo zaradi vojne v Gazi uvedla trgovinske omejitve proti Izraelu.
        BOLOGNA - V eksploziji, ki je odjeknila v hidroelektrarni, je umrlo najmanj šest zaposlenih, enega še pogrešajo. Po smrtonosni delovni nesreči se je z zahtevo po zagotovitvi varnosti pri delu na poziv sindikatov 11. 4. demonstracij udeležilo več kot 1500 ljudi.
        PEKING - Kitajski zunanji minister Wang Yi je ob obisku ruskega kolega Sergeja Lavrova izrazil nasprotovanje enostranskim sankcijam, ker da kršijo mednarodno pravo in so v nasprotju s trendom svetovnega razvoja.
        BRUSELJ - EU je po nizu ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v zadnjih tednih v Ukrajino poslala novo pomoč v obliki generatorjev.
        MOSKVA - Rusija je začela preiskavo financiranja terorizma, v katero naj bi bile vpletene zahodne države.
        PHOENIX/NEW YORK - Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Arizona je potrdilo veljavnost zakona iz leta 1864, ki prepoveduje splav v vseh primerih razen v primeru ogroženosti življenja nosečnice. Sporočilo je, da ne bo oviralo državnega kongresa pri sprejemanju zakonov o splavu.
        DUBLIN - Irski parlament je Simona Harrisa potrdil za novega predsednika vlade.
        REYKJAVIK - Islandska vladajoča koalicija je po odstopu premierke Katrin Jakobsdottir, ki bo junija kandidirala za predsednico države, na položaj imenovala Bjarnija Benediktssona.

SREDA, 10. aprila
        BRUSELJ - Evropski parlament je potrdil evropski pakt o migracijah in azilu, katerega cilj je celovito urediti upravljanje migracij v EU. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da delo s tem še ni končano. Varšava in Budimpešta sta sporočili, da še naprej nasprotujeta premeščanju beguncev iz drugih članic.
        GAZA - Izraelske sile so med ramazanskim bajramom nadaljevale obstreljevanje Gaze. V enem od napadov so bili ubiti trije sinovi in štirje vnuki voditelja Hamasa Ismaila Hanije.
        MADRID - Priznanje Palestine je v geopolitičnem interesu Evrope, je v parlamentu izjavil španski premier Pedro Sanchez.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je najostreje doslej komentiral pristop Izraela v Gazi, ki ga je označil za napako. Izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je pozval k začasnem premirju.
        KIJEV - Ukrajina je bila znova tarča ruskih napadov z raketami in droni, pri čemer sta bila v regijah Mikolajiv in Odesa poškodovana dva energetska objekta.
        LUXEMBOURG - Sodišče EU je razveljavilo sankcije, ki so jih članice uvedle proti ruskima poslovnežema Petru Avenu in Mihailu Fridmanu zaradi njunih domnevnih političnih povezav v Moskvi in podpore vojni v Ukrajini.
        WASHINGTON - ZDA, Japonska in Avstralija bodo vzpostavile skupno obrambno mrežo, je ob obisku japonskega premierja Fumia Kishide sporočil ameriški predsednik Joe Biden.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da razmišlja o končanju pregona ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea. S tem se je odzval na pobudo Avstralije.
        BRUSELJ - Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je naznanila sankcije proti evropski poslanki iz Latvije Tatjani Ždanoki, ki ji očitajo sodelovanje z rusko obveščevalno službo.
        SEUL - Na parlamentarnih volitvah v Južni Koreji je slavila opozicija na čelu z liberalno Demokratsko stranko.

ČETRTEK, 11. aprila
        WASHINGTON/TEHERAN - ZDA so v pričakovanju napada Irana, ki je napovedal maščevanje za izraelski napad na iranski konzulat v Damasku 1. 4., diplomatom v Izraelu odredile omejitev gibanja. Izraelski premier Benjamin Netanjahu sporočil, da so pripravljeni na vse varnostne ukrepe za zaščito države.
        NEW YORK - Varnostni svet ZN je v soglasno sprejeti izjavi izrazil zaskrbljenost zaradi izraelskega napada, v katerem je bilo 1. 4. ubitih sedem sodelavcev humanitarne organizacije World Central Kitchen. Izrael je pozval, naj stori več za dostavo pomoči v Gazo.
        HARKOV/VORONEŽ/VILNIUS - V raketnih napadih na južno ukrajinsko mesto Odesa je umrlo pet ljudi, so sporočile ukrajinske oblasti. O smrtnih žrtvah so poročali tudi iz drugih ukrajinskih regij. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je medtem mudil v Litvi, kjer je na vrhu Pobude Tri morja krepil zavezništva.
        VARŠAVA - Poljski parlament je začel razpravo o liberalizaciji pravice do splava v državi, ki ima na tem področju eno najstrožjih zakonodaj v EU. Njena reforma je ena od predvolilnih obljub premierja Donalda Tuska, a koalicija nima enotnega stališča.
        BRUSELJ - Evropski parlament je podprl vključitev pravice do splava v listino EU o temeljnih pravicah.
        DOHA/SANA - Ameriška vojska je sporočila, da je sestrelila 11 brezpilotnih letalnikov, izstreljenih z ozemlja jemenskih hutijevcev.
        BRUSELJ - Evropski parlament je sprejel reformo trga EU z elektriko. Parlament je potrdil tudi spremembe na trgu plina, ki naj bi pospešile vpeljavo obnovljivih plinov in vodika.
        LIZBONA - Vodstvo portugalske katoliške cerkve je leto dni po objavi poročila o desetletjih spolnih zlorab mladoletnikov s strani duhovnikov in drugih cerkvenih uradnikov odločilo, da bodo žrtvam izplačali odškodnino. Koliko je upravičencev, ni znano, saj je veliko žrtev že umrlo.
        INNSBRUCK - Na avstrijskem Tirolskem se je v dolini Ötz sprožil snežni plaz, pri čemer so umrli najmanj trije smučarji iz Nizozemske.
        RIM - V brodolomu jugovzhodno od italijanskega otoka Lampedusa je v sredo umrlo najmanj devet prebežnikov, še 15 jih pogrešajo, je sporočila italijanska obalna straža. Na otok so prepeljali 23 prebežnikov.

mva/vb/spo
© STA, 2024