Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON/GAZA - Humanitarna organizacija World Central Kitchen (WCK) je danes pozvala k neodvisni preiskavi izraelskega zračnega napada, v katerem je bilo v ponedeljek ubitih sedem njenih sodelavcev. Kljub vztrajanju Izraela, da je šlo za tragično napako, je v sredo ustanovitelj WCK poudarjal, da napad ni bil nenameren.

JERUZALEM - Aktivisti in sorodniki talcev, ki jih zadržuje palestinsko islamistično gibanje Hamas, so v sredo vdrli v izraelski parlament ter dele stavbe polili z rumeno barvo. Protestniki so ponovno zahtevali sklenitev dogovora za izpustitev talcev. Varnostno osebje je hitro posredovalo, prišlo pa je tudi do spopadov.

JERUZALEM - Izraelski minister in glavni tekmec premierja Benjamina Netanjahuja Beni Ganc je v sredo pozval k predčasnim volitvam, ki naj bi jih izvedli septembra. Gre za stopnjevanje pritiska na Netanjahuja, ki se sooča tudi s protesti za okrepitev prizadevanj za izpustitev talcev, zajetih 7. oktobra lani. Njegov Likud je sicer poziv že zavrnil.

BEOGRAD/DUNAJ - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sporočil, da je pogrešana dveletna deklica Danka Ilić mrtva. Ministrstvo za notranje zadeve je potrdilo, da so zaradi suma, da sta ubila Danko, pridržali dva 50-letnika iz Bora. Po navedbah ministrstva sta osumljenca priznala krivdo, trenutno pa poteka iskanje posmrtnih ostankov deklice. Mediji poročajo, da je eden od delavcev z avtomobilom trčil v deklico, nato sta truplo odnesla na nelegalno odlagališče odpadkov.

HARKOV - V ruskih napadih na mesto Harkov na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti minulo noč ubitih pet ljudi. Kot je na Telegramu sporočil župan Harkova Igor Terehov, so bili štirje ljudje, med njimi trije reševalci, ubiti v bombardiranju stanovanjske stavbe v gosto poseljenem delu mesta. Pet ljudi je bilo v teh napadih ranjenih. Še en človek pa je umrl v napadu na drugo stanovanjsko sosesko.

TEHERAN - V Iranu so bili v napadu, ki so ga oblasti označile za terorističnega, ubiti trije pripadniki varnostnih sil, vključno z namestnikom načelnika policijske postaje, danes poročajo iranski mediji. Napad v jugovzhodni provinci Sistan-Balučistan se je zgodil dva dneva po napadu v Siriji, v katerem je umrlo sedem pripadnikov iranske revolucionarne garde.

RIM - Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je v sredo v parlamentu v Rimu preživel glasovanje o nezaupnici v zvezi s povezavami njegove desne stranke Liga z Rusijo. Predlog nezaupnice so vložile opozicijske stranke, ki Ligi, članici italijanske vladajoče koalicije, očitajo, da kljub vojni v Ukrajini ni prekinila vezi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Liga je po pritiskih v torek objavila izjavo, v kateri se je distancirala od Enotne Rusije.

BEOGRAD - Predsednica srbske skupščine Ana Brnabić je v sredo za 2. junij razpisala volitve v beograjsko mestno skupščino. Lokalne volitve v Beogradu bodo ponovili, ker nobena od strank ni osvojila večine v skupščini. Vladajoča koalicija s SNS na čelu pred razpisom volitev ni izpolnila ključne zahteve opozicije, zato ta grozi z bojkotom volitev.

CARACAS - Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je podpisal zakon, ki predvideva priključitev z nafto bogate pokrajine Essequibo, ki pripada sosednji Gvajani in za katero Caracas trdi, da mu je bila nezakonito odvzeta pred več kot sto leti. Takšno odločitev so decembra lani na posvetovalnem referendumu odločno podprli venezuelski volivci.

LUXEMBOURG - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se v evrskih državah in v EU februarja znižale. Na mesečni ravni so šle navzdol za 1,0 oz. 0,9 odstotka, na medletni ravni pa za 8,3 oz. 8,1 odstotka, je objavil evropski statistični urad Eurostat. Slovenija je imela v mesečni primerjavi 1,1-, v medletni pa 3,4-odstoten padec.

LONDON - Največje svetovne energetske družbe so od leta 2016 skupaj prispevale kar 80 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida, izhaja iz analize raziskovalnega inštituta InfluenceMap. Trije največji onesnaževalci so podjetja v državni lasti - savdski Saudi Aramco, ruski Gazprom in indijski Coal India.

TAIPEI/TOKIO - Na Tajvanu so dan po močnem potresu s prizadetega območja danes rešili skupino šestih rudarjev. Je pa v enem od kamnolomov še vedno ujetih 64 delavcev, ki jim je vojska s helikopterjem poslala pomoč. Sosednjo Japonsko je medtem danes stresel potres z magnitudo 6,0, a za zdaj ni poročil o žrtvah ali škodi.

mc/lkr/spo/tib/rpe/mrn/xf/uk/mc
© STA, 2024