Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 29. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ukrajinske sile so sestrelile 84 od 99 brezpilotnih letalnikov in raket, ki jih je nad Ukrajino ponoči izstrelila ruska vojska. V napadih so bile kljub temu poškodovane tri ukrajinske termoelektrarne in več stanovanjskih stavb, več ljudi je bilo ranjenih. Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so bili ruski napadi usmerjeni proti ciljem v desetih regijah po vsej državi.

ALEP/BEJRUT - V izraelskem zračnem napadu na sirsko provinco Alep je bilo ubitih 36 sirskih vojakov in šest pripadnikov proiranskega gibanja Hezbolah, več deset je ranjenih, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Napad se je zgodil v bližini mednarodnega letališča v Alepu, kjer naj bi bilo skladišče orožja v lasti libanonskega gibanja Hezbolah. Izraelska vojska se ni želela odzvati.

LIZBONA - Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je v četrtek sprejel seznam 17 ministrov, ki jih je predlagal kandidat za premierja Luis Montenegro. Relativni zmagovalec nedavnih volitev sicer kljub sredinem dogovoru s socialisti o izmeničnem vodenju parlamenta, tam nima večine.

PRETORIA - V hudi prometni nesreči avtobusa v Južni Afriki je v četrtek umrlo 45 od skupno 46 potnikov, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za promet. Avtobus je zletel z mostu, nato pa še zagorel. Edini preživeli v nesreči je osemletni otrok, ki je bil prepeljan v bolnišnico z resnimi poškodbami.

ATENE - Grški parlament v četrtek ni podprl nezaupnice, ki jo je proti vladi Kiriakosa Micotakisa vložila socialistična stranka Pasok, potem ko so mediji razkrili, da naj bi priredila dokaze glede lanske železniške nesreče, v kateri je umrlo 57 ljudi. Proti nezaupnici je glasovalo 159 od skupno 300 poslancev.

BERLIN - Če bi ena od članic zveze Nato napotila svoje vojake v Ukrajino, vendar tega ne bi storila v okviru vnaprej določene Natove misije in izven Natove vojaške poveljniške strukture, niti Nato kot celota niti druge zaveznice ne bi avtomatično postale udeleženke v konfliktu, je ugotovila skupina strokovnjakov nemškega bundestaga v odgovoru na poslansko vprašanje.

VARŠAVA - Poljska varnostna služba je v četrtek sporočila, da je izvedla več racij v okviru operacije proti ruski vohunski mreži, katere cilj je bil uresničiti zunanjepolitične cilje Kremlja, vključno z oslabitvijo položaja Poljske na svetovnem prizorišču, diskreditiranjem Ukrajine in podobe organov Evropske unije. Operacija na Poljskem je sledila podobni akciji češke obveščevalne službe, ki je v sredo razbila rusko omrežje, namenjeno poskusom vplivanja na politične procese v EU.

OVIEDO/TARRAGONA/DOVER - Na severu Španije so zaradi močnega vetra in do sedem metrov visokih valov utonili štirje ljudje, so v četrtek sporočile tamkajšnje reševalne službe. Ekstremne vremenske razmere je nad Španijo prineslo neurje Nelson, ki danes težave povzroča tudi v Veliki Britaniji.

NIKOZIJA/GAZA - Začasno pristanišče ameriške vojske ob obali Gaze, prek katerega naj bi zagotovili dodatno pomoč prebivalcem uničene palestinske enklave, bi lahko bilo pripravljeno v aprilu, je v četrtek ob sklicevanju na navedbe delegacije ZDA povedal ciprski predsednik Nikos Hristodulides. Po prvotnih napovedih naj bi bilo začasno pristanišče dokončano do 1. maja.

RIGA - Latvijski zunanji minister Krišjanis Karinš je v četrtek napovedal odstop po obtožbah o neskrbni porabi državnih sredstev za najem zasebnih letal za službene poti v času, ko je bil premier. Karinš je o svoji nameri že obvestil premierko Eviko Silino. Ime njegovega morebitnega naslednika še ni znano.

KASSEL - V prometni nesreči avtobusa v Severnem Porenju-Vestfaliji je bilo poškodovanih več kot 20 ljudi, od tega eden huje. Na avtobusu, ki je zapeljal s ceste in se prevrnil, so bili dijaki poklicne šole, ki so se vračali iz Anglije. To je že druga hujša prometna nesreča avtobusa v Nemčiji ta teden.

NEW YORK - Bivša predsednika ZDA Barack Obama in Bill Clinton sta se v četrtek pridružila trenutnemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu na veliki prireditvi zbiranja sredstev za kampanjo za ponovno izvolitev, na kateri so zbrali 25 milijonov dolarjev. Dogodek demokratov v Rockefeller centru na Manhattnu so sicer večkrat zmotili protestniki za mir v Gazi.

MANILA - Na Filipinih so se na veliki petek spomnili trpljenja in smrti Jezusa Kristusa, pri čemer so na lesene križe pribili več kot deset spokornikov, drugi pa so se sami do krvi bičali po hrbtu. V otoški državi, kjer je več kot 80 odstotkov prebivalstva katoliške vere, s tovrstnimi obredi tradicionalno obeležijo veliki petek.

ATENE - Zahod Grčije je stresel močan potres, ki je imel po podatkih grškega geodinamičnega inštituta magnitudo 5,7. Žarišče potresa, ki so ga čutili tudi v prestolnici Atene, je bilo v Jonskem morju ob zahodni obali polotoka Peloponez. O morebitnih žrtvah in škodi za zdaj ne poročajo.

KRAGUJEVAC - V Srbiji se že četrti dan nadaljuje iskanje pogrešane dveletne deklice, ki je izginila v torek v naselju blizu mesta Bor na vzhodu države. Srbska policija od davi podrobno preiskuje teren okoli hiše, od koder je izginila. V Bosni in Hercegovini pa so včeraj zaradi lažnih trditev, da imajo informacije o njej, pridržali tri ljudi.

set/lkr/sg/tib/rp/ase/rpe/akt/set
© STA, 2024