Tedenski pregled - svet od 29. 3. do 4. 4.

Ljubljana, 5. aprila - V Gazi je bilo v izraelskem napadu ubitih sedem humanitarnih delavcev. Po zračnem napadu na iranski konzulat v Damasku je Teheran napovedal odziv. Na sedežu Nata so obeležili 75-letnico ustanovitve zavezništva. V EU je odmevalo razkritje poskusov vplivanja Rusije preko portala Voice of Europe. Bolgarija in Romunija sta se delno pridružili schengnu.

PETEK, 29. marca
        DUŠANBE/MOSKVA - V povezavi s terorističnim napadom v Moskvi 22. 3. so v Tadžikistanu aretirali devet ljudi, ki naj bi bili povezani z napadalci. Pri aretaciji so sodelovale tudi ruske sile.
        BRUSELJ - Nekateri evropski politiki, ki so sodelovali s spletnim portalom Voice of Europe, so za to prejeli plačilo, je 28. 3. zatrdil belgijski premier Alexander De Croo. V Evropskem parlamentu je več političnih skupin pozvalo k sprožitvi preiskave zaradi poskusov ruskega vplivanja.
        DUNAJ - Zaradi suma vohunjenja so aretirali nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe Egista Otta. Avstrijski kancler Karl Nehammer je 1. 4. dejal, da je treba ustaviti ruske vohunske mreže, ki ogrožajo Avstrijo. 4. 4. je vlada napovedala zaostritev zakonodaje na področju vohunjenja.
        VATIKAN/RIM - Papež Frančišek je na veliki petek v baziliki svetega Petra vodil obrede, odpovedal pa je udeležbo na križevem potu.
        KIJEV - V ruskih napadih so bile poškodovane tri ukrajinske termoelektrarne in več stanovanjskih stavb.
        ALEP - V izraelskem zračnem napadu na sirsko provinco Alep je bilo ubitih 36 sirskih vojakov in šest pripadnikov proiranskega gibanja Hezbolah, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.
        VARŠAVA - Poljski predsednik Andrzej Duda je vložil veto na zakon, ki bi Poljakinjam omogočil lažji dostop do jutranje tabletke. Ta je ženskam na Poljskem na voljo le z zdravniškim receptom.
        OVIEDO/TARRAGONA/DOVER - Sever Španije je prizadelo neurje Nelson z močnim vetrom in do sedem metrov visokimi valovi. Umrli so štirje ljudje.

SOBOTA, 30. marca
        GAZA - V stampedu in streljanju med razdeljevanjem humanitarne pomoči v mestu Gaza je bilo ubitih pet ljudi.
        BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za mandatarja za sestavo nove vlade imenoval predsednika Srbske napredne stranke (SNS) Miloša Vučevića.
        VALJEVO - Srbska vojska je aktivirala dva lovca tipa MiG-29, potem ko je na zahodu države na višini 5500 metrov opazila letalnik neznanega izvora.
        SOFIJA - Bolgarski predsednik Rumen Radev je vodenje tehnične vlade zaupal predsedniku računskega sodišča Dimitarju Glavčevu.
        BEJRUT - V eksploziji na jugu Libanona v bližini izraelske meje so bili ranjeni trije opazovalci misije ZN. Eksplozijo naj bi povzročil izraelski napad z brezpilotnim letalnikom. Izraelska vojska je to zanikala.
        DAMASK - V eksploziji avtomobila bombe na severu Sirije je umrlo najmanj osem ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

NEDELJA, 31. marca
        TEL AVIV - V več izraelskih mestih so potekali protesti s pozivi k predčasnim volitvam ter zahtevo po sklenitvi dogovora za izpustitev talcev, ki jih zadržuje Hamas. Protesti so se nadaljevali tudi v naslednjih dneh, 3. 4. so protestniki vdrli v izraelski parlament.
        SOFIJA/BUKAREŠTA - Z odpravo nadzora na letališčih in v pristaniščih na mejah z drugimi članicami schengenskega območja sta se Romunija in Bolgarija delno pridružili schengnu.
        VATIKAN - Papež Frančišek je v tradicionalni poslanici ob veliki noči opozoril na vojne v svetu in spomnil na žrtve številnih konfliktov. Pozval je k prekinitvi ognja v Gazi in dostopu humanitarne pomoči.
        ANKARA - Na lokalnih volitvah v Turčiji je slavila opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP), ki je osvojila 35 od 81 županskih položajev, med drugim v Istanbulu in Ankari. Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je prvič po letu 2002 pristala na drugem mestu.
        LIMA - Policija je preiskala dom in pisarno perujske predsednice Dine Boluarte zaradi nepojasnjenega izvora več luksuznih ur znamke Rolex. Boluarte je racijo v obsodila kot neustavno. Zaradi afere Rolexgate je 1. 4. odstopilo šest ministrov.
        LONDON - Britanski kralj Karel III. se je udeležil maše v cerkvi v Windsorju. To je bil njegov prvi večji javni nastop po februarskem razkritju, da ima raka.

PONEDELJEK, 1. aprila
        GAZA - V izraelskem napadu je bilo med dostavljanjem hrane v zračnem napadu ubitih sedem humanitarnih delavcev organizacije World Central Kitchen.
        DAMASK/TEHERAN/BRUSELJ - V napadu na iranski konzulat v sirski prestolnici, za katerem naj bi stal Izrael, je bilo ubitih 13 ljudi, med njimi dva generala in pet članov vplivne iranske revolucionarne garde. Teheran je napovedal odgovor. Izrael napada ni komentiral. EU je pozvala k zadržanosti.
        GAZA - Izraelska vojska je dva tedna po začetku vojaškega posredovanja zapustila kompleks bolnišnice Al Šifa. Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da so izraelske sile uničile območje in da bolnišnica ne deluje več.
        BRUSELJ - Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je prevzelo preiskavo primera Pfizergate o domnevnih kršitvah pri pogajanjih glede dobave cepiv proti covidu-19 med predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in izvršnim direktorjem Pfizerja Albertom Bourlo.
        JERUZALEM - Izraelski poslanci so potrdili zakon, ki omogoča vladi, da v Izraelu prepove katarsko televizijo Al Jazeera.
        BERLIN - V Nemčiji je začel veljati zakon o delni legalizaciji konoplje za osebno rabo.
        TALLAHASSEE - Vrhovno sodišče na Floridi je potrdilo veljavnost zakona, ki v tej zvezni državi prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti po 15. tednu. Prižgalo je zeleno luč za referendum o tem vprašanju.
        NEW YORK - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je položil 175 milijonov dolarjev varščine ter se izognil zaplembam premoženja v postopku po civilni tožbi pravosodne ministrice New Yorka Letitie James.
        ZAKOPANE - Na Poljskem je zaradi v neurju podrtega drevja umrlo najmanj pet ljudi.
        ATENE - Vročinski val, ki je s saharskim peskom zajel Grčijo, je prinesel temperature blizu 30 stopinj Celzija.

TOREK, 2. aprila
        TEL AVIV - Izraelska vojska je napad na uslužbence humanitarne organizacije World Central Kitchen označila za nenamerno napako. Premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je šlo za tragičen incident, do kakršnih lahko pride v vojni. Predsednik države Jicak Hercog se je za napad opravičil.
        WASHINGTON/BRUSELJ ... - Zvrstile so se ostre obsodbe izraelskega napada na humanitarne delavce. EU in ZDA so pozvale k preiskavi, to je 4. 4. storila tudi humanitarna organizacija World Central Kitchen, ki vztraja, da je šlo za načrten napad.
        HELSINKI - Na osnovni šoli v mestu Vantaa je v streljanju 12-letnega učenca umrl njegov vrstnik, še dva pa sta bila huje ranjena. Policija je napadalca pridržala. Na Finskem je bil 3. 4. dan žalovanja.
        KAZAN - Dva industrijska obrata v regiji Tatarstan v notranjosti Rusije sta bila po navedbah ruskih oblasti tarča napada z droni.
        HAAG - Na mednarodni konferenci o pregonu vojnih zločinov v Ukrajini so države naznanile odprtje registra za prijavo škode, ki so jo med vojno utrpeli Ukrajinci. Ti lahko sedaj zahtevajo izplačilo odškodnin.
        WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden je v telefonskem pogovoru s kitajskim kolegom Xi Jinpingom glede Tajvana pozval k umiritvi napetosti. Xi je pozval k odpravi prepovedi izvoza visoke tehnologije.
        MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je za novega poveljnika ruske črnomorske flote imenoval Sergeja Pinčuka.
        KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je podpisal zakon, ki znižuje starostno mejo za vpoklic dodatnih vojakov s 27 na 25 let. Zakon bo omogočil vpoklic več deset tisoč vojakov.
        KAIRO - Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je prisegel za tretji predsedniški mandat, s katerim bo na oblasti do leta 2030.
        
SREDA, 3. aprila
        BRUSELJ - Zunanji ministri članic Nata so na zasedanju podprli zamisel o dolgoročni vzdržni pomoči Ukrajini. Ukrajincem na bojišču ne primanjkuje poguma, temveč streliva, je opozoril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. V igri naj bi bil njegov predlog o 100 milijard evrov vrednem petletnem skladu, odločitev o katerem naj bi Nato sprejel na julijskem vrhu.
        JERUZALEM - Izraelski minister in glavni tekmec premierja Benjamina Netanjahuja Beni Ganc je pozval k predčasnim volitvam, ki naj bi jih izvedli septembra.
        BEOGRAD - Predsednica srbske skupščine Ana Brnabić je za 2. junij razpisala volitve v beograjsko mestno skupščino.
        KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sprejel finskega predsednika Alexandra Stubba, ki je napovedal 188 milijonov evrov vreden paket nove pomoči Kijevu v strelivu in zračni obrambi.
        RIM - Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je uspešno prestal glasovanje o nezaupnici v zvezi s povezavami njegove desne stranke Liga z Rusijo.
        TAIPEI - Tajvan je prizadel potres z magnitudo 7,4, v katerem je umrlo najmanj devet ljudi, več kot tisoč je poškodovanih. V ruševinah in razbitinah je bilo ujetih več kot 120 ljudi.
        NIKOZIJA - Ciprska obalna straža je pred otokom rešila 263 prebežnikov s prenatrpanih čolnov in jih prepeljala na varno. Skupno je od 29. 3. Ciper in s tem ozemlje Evropske unije doseglo 739 prebežnikov.

ČETRTEK, 4. aprila
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem poudaril, da so napadi na humanitarne delavce nesprejemljivi. Izrael je pozval h konkretnim ukrepom glede zaščite civilistov in humanitarnih delavcev.
        BRUSELJ - Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob 75. obletnici ustanovitve Nata dejal, da je zavezništvo večje in močnejše kot kdaj koli prej. Poudaril je pomen čezatlantskega zavezništva.
        BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sporočil, da je dveletna deklica Danka Ilić, ki je izginila 26. 3., mrtva. Policija je pridržala dva osumljenca, ki sta priznala, da sta deklico povozila, njeno truplo pa odvrgla na odlagališču odpadkov. Njenih posmrtnih ostankov še niso našli.
        BERLIN - Nemški poslanec skrajno desne Alternative za Nemčijo Petr Bystron naj bi po poročanju čeških medijev od spletnega portala Voice of Europe prejemal plačila. Bystron je obtožbe zanikal, češki portal Denik N pa je poročal o obstoju zvočnega posnetka, ki naj bi potrjeval obtožbe zoper Bystrona.
        LUXEMBOURG - V okviru mednarodne preiskave domnevne kriminalne združbe, ki naj bi med letoma 2021 in 2023 prek fiktivnih podjetij nezakonito pridobila 600 milijonov evrov italijanskih sredstev iz sklada EU za okrevanje in odpornost, je policija v Italiji, Avstriji, Romuniji in na Slovaškem prijela 22 osumljencev. Preiskavo vodi Evropsko javno tožilstvo.
        BRUSELJ - Svet EU in Evropski parlament sta dosegla okviren dogovor o načrtu rasti za Zahodni Balkan, ki vključuje dodatno financiranje šestih držav regije na poti v EU.
        TEHERAN - V Iranu je bilo v napadu, ki so ga oblasti označile za terorističnega, ubitih deset pripadnikov varnostnih sil.
        CARACAS - Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je podpisal zakon o priključitvi z nafto bogate pokrajine Essequibo, ki pripada sosednji Gvajani.
        HELSINKI - Finska vlada je za nedoločen čas podaljšala zaprtje meje z Rusijo, za katerega se je odločila zaradi povečanega števila prihodov prosilcev za azil.

tep/vb/spo
© STA, 2024