Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 28. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

VATIKAN - Papež Frančišek je na današnji veliki četrtek v vatikanski baziliki svetega Petra daroval krizmeno mašo, pri kateri oljčno olje posvetijo v sveto krizmo, ki jo nato čez leto uporabljajo pri krstu in birmi. V pridigi je pozval duhovnike, naj z ljubeznijo gledajo na tiste, ki so daleč od vere. S krizmeno mašo se je začelo velikonočno obredje, ki se bo v nedeljo sklenilo s papeževim tradicionalnim blagoslovom Urbi et Orbi (mestu in svetu).

WASHINGTON/GAZA - Izrael želi nadaljevati pogovore z ZDA o morebitni ofenzivi v mestu Rafa v Gazi, potem ko je vlada premierja Benjamina Netanjahuja te pogovore odpovedala iz protesta zaradi vzdržanega glasu ZDA pri resoluciji Varnostnega sveta o prekinitvi ognja v Gazi. Do preobrata je prišlo po tem, ko je izraelski obrambni minister Joav Galant v zadnjih dveh dneh opravil konstruktivne pogovore z visokimi uradniki v Washingtonu. Izrael medtem nadaljuje z napadi po vsej Gazi.

BALTIMORE - Potapljači so v sredo iz potopljenega poltovornjaka v reki Potapsco pri Baltimoru potegnili dve trupli, iskanje preostalih štirih pogrešanih po zrušenju mostu Francis Scott Key pa so za zdaj prekinili zaradi nevarnih razmer za potapljače. Oblasti medtem nadaljujejo preiskavo nesreče s tehničnim pregledom ladje Dali, pristanišče Baltimore pa ostaja zaprto. To bo imelo po navedbah oblasti v ZDA velike posledice za gospodarstvo Baltimora, regije in vse države.

KIJEV - Ruska vojska je ponoči z raketami in brezpilotniki še naprej obstreljevala cilje v Ukrajini. Tarča napada je bilo med drugim mesto Harkov na vzhodu Ukrajine, kjer je raketa zadela in uničila restavracijo, žrtev po navedbah lokalnih oblasti ni bilo. Ponoči so o eksplozijah poročali tudi v mestu Dnipro na jugu države, podatkov o žrtvah ali škodi tudi v tem primeru ni bilo. Ukrajinska zračna obramba naj bi medtem sestrelila 26 od 28 ruskih dronov.

PRAGA - Češka vlada je v sredo zaradi širjenja ruske propagande v EU uvedla sankcije proti ruskemu spletnemu portalu Voice of Europe ter politikoma Viktorju Medvedčuku in Artjomu Marčevskemu. Sankcije vključujejo zamrznitev njunega premoženja. Češki premier Peter Fiala je poudaril, da je Rusija s propagando želela pridobiti vpliv v EU in Evropskem parlamentu. Mrežo, ki jo je financirala Moskva, je razbila češka obveščevalna služba BIS.

BRUSELJ - Veleposlaniki držav članic EU so se v sredo v luči pritiska evropskih kmetov dogovorili o strožjih predpisih za ukrajinsko blago, je sporočilo belgijsko predsedstvo Sveta EU. Kompromis predvideva podaljšanje obdobja za izračun zgornje meje za brezcarinski uvoz ukrajinskega blaga pred ponovno uvedbo carin. Svet EU in Evropski parlament sta prejšnji teden dosegla začasni dogovor o podaljšanju odprave carin na uvoz blaga iz Ukrajine za eno leto do začetka junija 2025.

BRASILIA - Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sredo ob obisku v Braziliji odločno zavrnil sporazum o prosti trgovini med EU in južnoameriškim trgovinskim blokom Mercosur v sedanji obliki, zavzel se je za nov, odgovornejši sporazum. Macron se je brazilskemu predsedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi v sklopu svoje večdnevne turneje po Braziliji, ki se zaključuje danes, pridružil na slovesnosti ob splavitvi tretje brazilske podmornice s francosko tehnologijo.

PEKING/MANILA - Kitajska je Filipinom očitala odgovornost za nedavno povečanje napetosti med državama v Južnokitajskem morju. Filipinski predsednik Ferdinand Marcos je v odzivu poudaril, da se Filipini po nedavnem incidentu, v katerem so bili ranjeni filipinski vojaki in poškodovana plovila, ne bodo pustili utišati. Na strateški pomorski poti, kjer imata Peking in Manila dolgo zgodovino pomorskih ozemeljskih sporov, je v zadnjih mesecih prišlo do več incidentov.

NEW YORK - Zaradi posledic padca je v sredo v New Yorku umrl 82-letni Joe Lieberman, ki je bil leta 2000 podpredsedniški kandidat Ala Gora, pred tem in tudi kasneje pa zvezni senator države Connecticut. Lieberman se je zapisal v zgodovino kot prvi judovski podpredsedniški kandidat ZDA. Lieberman je veljal za jastreba glede nacionalne varnosti in zunanje politike. Odločno je podpiral invazijo na Irak leta 2003, obenem pa je zagovarjal pravico do splava in omejitve glede orožja.

KRAGUJEVAC - V Srbiji se že tretji dan nadaljuje iskanje pogrešane dveletne deklice, ki je izginila v torek. Policija je v sredo po 27 urah ustavila iskanje na območju naselja Banjsko polje pri mestu Bor, od koder je izginila. Po navedbah policije vse namreč kaže na to, da deklice ni tam. Iskanje bodo nadaljevali operativno ter preiskali tudi mobilna telefona staršev in zaslišali osebe, ki so bile v času izginotja v neposredni bližini.

lkr/tib/mc/rp/bp/rpe/lkr
© STA, 2024