Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 23. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA - V petkovem strelskem napadu v koncertni dvorani na obrobju Moskve, za katerega je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 115 ljudi. Ruske oblasti so opozorile, da se bo število smrtnih žrtev po pričakovanjih še povečalo. Napadalci naj bi uporabili avtomatsko orožje in zažgali stavbo z uporabo vnetljive tekočine. Služba za nujno pomoč je med odstranjevanjem ruševin našla več trupel, je sporočil preiskovalni odbor. Oblasti so v Moskvi odpovedale vse množične prireditve, načrtovane za konec tedna, ter poostrile varnostne ukrepe.

MOSKVA/KIJEV - Ruske oblasti so pridržale 11 osumljencev za petkov teroristični napad v Moskvi, med njimi štiri napadalce, so sporočili v Kremlju. Osumljenci so imeli stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti, oblasti so jih pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino, je sporočila ruska zvezna varnostna služba FSB. Ukrajina je v petek zanikala vsakršno vpletenost v napad.

WASHINGTON - Bela hiša je v petek sporočila, da so ZDA marca opozorile ruske oblasti o možnosti terorističnih napadov, katerih tarča naj bi bile množične prireditve v Moskvi. Washington je te informacije delil z ruskimi oblastmi, je dejala tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je poškodovanim v terorističnem napadu v koncertni dvorani na obrobju Moskve zaželel hitro okrevanje, je sporočila namestnica ruskega premierja Tatjana Golikova. Putin osebno se na napad še ni javno odzval. Predsednik je zaželel vsem hitro okrevanje in se zahvalil zdravnikom, je povedala Golikova. Po navedbah Kremlja je bil ruski predsednik že po nekaj minutah obveščen o napadu.

NEW YORK/BRUSELJ ... - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je najostreje obsodil napad v koncertni dvorani na obrobju Moskve in izrazil sožalje svojcem žrtev terorističnega dejanja. Iz Evrope in sveta se vrstijo obsodbe napada, ki je zahteval več kot 90 življenj. Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da so v mislih z žrtvami. Napad so ostro obsodile EU in številne evropske države ter med drugim Kitajska, Indija in več arabskih držav.

BRATISLAVA - Na Slovaškem potekajo predsedniške volitve, po katerih bi se lahko še zaostrila stališča države do vojne v Ukrajini. Več kot štiri milijone volilnih upravičencev izbira naslednika predsednice Zuzane Čaputove, favorita v tesni tekmi za zmago pa sta nekdanji premier Petro Pellegrini ter nekdanji zunanji minister Ivan Korčok. Volišča so se odprla ob 7. uri, približno 4,3 milijona volilnih upravičencev pa bo svoj glas lahko oddalo do 22. ure. Rezultati naj bi bili znani jutri popoldne. Glede na javnomnenjske raziskave se 6. aprila obeta drugi krog volitev.

Washington - Ameriški senat je odobril zakonodajni paket, ki se nanaša na proračun zvezne vlade v tekočem proračunskem letu. S tem je omogočil nadaljnje financiranje in delovanje zveznih agencij do konca septembra. Predstavniški dom je zakonodajni sveženj sprejel v petek. Senatorji so sicer zamudili rok, ki se je iztekel opolnoči za odobritev 1200 milijard dolarjev za več ključnih zveznih agencij za tekoče proračunsko leto, a so v zgodnjih urah vendarle uspeli to izglasovati.

ŽENEVA - Onesnaževanje z elektronskimi odpadki strmo narašča. V 2022 je bilo tako po svetu zavrženih rekordnih 62 milijonov ton tovrstnih odpadkov, kar je 82 odstotkov več kot leta 2010. S takšno dinamiko bo količina do konca desetletja narasla na 82 milijonov ton, kaže poročilo ZN.

BERLIN - Zgornji dom nemškega parlamenta bundesrat je v petek potrdil zakon, ki utira pot širši uporabi biodizla, narejenega iz odpadnih materialov, kot je jedilno olje. Uporaba tega goriva pri voznikih avtomobilov bo po pričakovanjih nemške vlade pomembno prispevala v boju proti podnebnim spremembam.

BEOGRAD - Srbijo so lani obiskali turisti iz 50 držav, največ nočitev, 82,1 odstotka, pa so ustvarili turisti iz Evrope. Na prvem mestu po številu nočitev med tujci so bili Rusi z okoli 665.000 nočitev, kažejo najnovejši podatki srbskega državnega statističnega urada. Po podatkih srbske centralne banke so v Srbiji lani dosegli rekordne prihodke z naslova tujih turistov. Dosegli so 2,5 milijarde evrov, kar je približno 80 odstotkov več kot leta 2019.

vb/vb
© STA, 2024