Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 20. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Svet EU in Evropski parlament sta dosegla začasni dogovor o podaljšanju odprave carin na uvoz blaga iz Ukrajine za eno leto do začetka junija 2025. So pa na seznam izdelkov in pridelkov, za katere veljajo t.i. varnostni mehanizmi, med drugim dodali žito, perutnino, koruzo, jajca, sladkor in med, so sporočili iz Sveta EU. Z uvedbo varnostnih mehanizmov naj bi v prihodnje preprečili preplavljanje evropskega trga s poceni uvoženimi ukrajinskimi kmetijskimi pridelki in izdelki.

GAZA - Izraelska vojska je v večdnevni operaciji v največji bolnišnici v Gazi Al Šifa, ki še poteka, po lastnih navedbah doslej ubila najmanj 90 teroristov, od tega 40 v zadnjem dnevu. Obenem so aretirali in na zaslišanje v Izrael privedli še 160 ljudi, 300 pa so jih zaslišali v Gazi, so sporočili iz vojske. Število smrtnih žrtev vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas se je medtem po navedbah zdravstvenega ministrstva v Gazi povzpelo na 31.923.

GAZA - Vodja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismail Hanija je v torek očital Izraelu, da z namernimi napadi na uradnike v Gazi sabotira pogovore o premirju. Prav tako je obsodil nedavni izraelski napad na največjo bolnišnico v Gazi Al Šifa.

TEL AVIV - Izraelski obrambni minister Joav Galant bo prihodnji teden obiskal Washington, je sporočila izraelska vlada. Minister bo ZDA obiskal v času, ko ta pomembna zaveznica stopnjuje pritisk na Izrael, naj prekliče načrtovano ofenzivo v Rafi na jugu Gaze. Kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je pred tem v torek napovedal obisk delegacije v Washingtonu na zahtevo ameriškega predsednika Joeja Bidna.

OTTAWA - Kanadska zunanja ministrica Melanie Joly je napovedala, da Izraelu ne bodo več dobavljali orožja. Gre za več kot le simbolično odločitev, je danes dejala za časnik Toronto Star. Izrael je odločitev Kanade že kritiziral. Podrobnosti o prepovedi izvoza morajo sicer še doreči.

VARŠAVA - Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je v intervjuju za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil, da se v Ukrajini že borijo zahodni vojaki in dejal, da gre za javno skrivnost. Je pa poudaril, da Poljska v Ukrajino ne namerava poslati svojih vojakov.

MOSKVA - Ruska zračna obramba je nad mestom Engels v bližini letalskega oporišča v ruski regiji Saratov sestrelila več brezpilotnih letalnikov, je sporočil guverner regije Roman Busargin. Dodal je, da po prvih ocenah napad ni terjal žrtev ali povzročil škode.

AMSTERDAM - Raziskovalcem je v laboratoriju na Nizozemskem uspelo iz celic odstraniti virus HIV, s čimer se krepi upanje, da bodo lahko ljudje s HIV ozdraveli. Znanstvenikom je to uspelo z orodjem za modifikacijo genoma, t. i. sistemom Crispr-Cas, za katerega so leta 2020 podelili Nobelovo nagrado.

HELSINKI - Finska je že sedmo leto zapored država z najsrečnejšimi prebivalci, ugotavlja danes objavljeno poročilo pod okriljem Združenih narodov. Slovenija je v primerjavi z lanskim poročilom napredovala za eno stopničko in zasedla 21. mesto. Na repu lestvice sta Libanon in Afganistan.

WASHINGTON - Zvezno prizivno sodišče v ZDA je v torek znova zamrznilo sporni teksaški zakon, ki policiji v tej zvezni državi omogoča, da aretira in deportira migrante, ki iz Mehike nezakonito prestopijo mejo z ZDA. Prizivno sodišče je tako odločilo nekaj ur po tem, ko je ameriško vrhovno sodišče odpravilo zadržanje zakona. V nekaj urah, ko je zakon veljal, je Mehika zavrnila sprejem vseh migrantov, ki jih je Teksas deportiral na podlagi zakona.

WASHINGTON - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v torek izjavil, da v primeru njegove vrnitve v Belo hišo ZDA ne bodo zapustile zveze Nato, če bodo preostale članice izpolnile svoje finančne obveznosti. Pretekle kritike na račun zavezništva pa je označil za pogajalsko taktiko, da bi članice prisilil k večjim izdatkom za obrambo.

ZAGREB - Hrvaško veliko koalicijo z največjo opozicijsko stranko SDP na čelu so zapustile že štiri stranke. V torek so iz nje izstopili Istrski demokratski zbor (IDS), Primorsko-goransko zavezništvo (PGS) in Fokus, že prej pa Delavska fronta. Za odhod iz koalicije so se odločile po napovedi predsednika države Zorana Milanovića, da bo skupaj s SDP kandidiral na parlamentarnih volitvah 17. aprila. V sprva desetčlanski koaliciji za zdaj ostaja šest strank.

LONDON - Najmanj en uslužbenec zasebne bolnišnice v Londonu, kjer se je zdravila britanska princesa Kate, je skušal pridobiti princesine zdravstvene podatke, je poročal britanski časnik Mirror. Britanski pooblaščenec za varstvo podatkov je potrdil, da so prejeli poročilo o kršitvi varstva podatkov. Na kliniki so v zvezi s tem uvedli interno preiskavo.

PARIZ - Francoski varuh konkurence je ameriškemu tehnološkemu velikanu Google zaradi kršitve sporazuma o pogojih plačila medijem glede uporabe njihovih vsebin naložil 250 milijonov evrov kazni. Gre za neupoštevanje zavez iz leta 2022, regulator pa je Google obtožil tudi nepravičnega pogajanja o višini nadomestil.

LONDON - Britanska letna rast cen življenjskih potrebščin je bila februarja nižja od pričakovanj, kar je sprožilo špekulacije, da bo britanska centralna banka letos začela nižati obrestne mere. Letna inflacija na Otoku je bila februarja po navedbah britanskega statističnega urada 3,4-odstotna, s tem pa najnižje po septembru 2021, ko je bila 3,1-odstotna.

PEKING - V hudi prometni nesreči v avtocestnem predoru na severu Kitajske, kjer je avtobus trčil v steno predora, je v torek umrlo 14 ljudi, 37 jih je bilo ranjenih. Vzrok nesreče v provinci Shanxi blizu mesta Linfen še ni znan.

BEOGRAD - V Srbiji je v torek zaradi hudih poškodb umrla 69-letna ženska, potem ko jo je v Beogradu na pločniku zadelo kolo, ki je med vožnjo odpadlo z avtobusa. Policija je pridržala mehanika, odgovornega za vzdrževanje avtobusa. Avtoprevozniki pozivajo, naj za nesrečo odgovarja tudi zasebno podjetje, v lasti katerega je avtobus.

mc/set/kad/tib/rpe/mc
© STA, 2024