Pregled - Slovenija, 19. 3. (torek)

Ljubljana, 19. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 19. marca.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih državnih organov, ni našla ne dokazov ne indicev, da bi premier Robert Golob oz. kdorkoli iz političnega kroga vplival na potek aretacije domnevnih ruskih vohunov, je zatrdil njen predsednik Aleš Rezar (Svoboda). Direktor Sove Joško Kadivnik je na zaslišanju zatrdil, da kot direktor Sove ni bil deležen nikakršnih političnih pritiskov. Tudi direktor NPU Darko Muženič je zatrdil, da nanj nikoli nihče ni poskušal politično vplivati. O okoliščinah aretacije domnevnih ruskih vohunov pa je spregovoril na zaprtem delu seje.

LJUBLJANA - Predsednica preiskovalne komisije DZ glede projekta kanal C0 Anja Bah Žibert bo uslužbenko ljubljanske občine Špelo Mazej naznanila organom pregona. Očita ji krivo pričanje, saj da je pred komisijo zatrdila, da nikoli ni ravnala po navodilih župana Zorana Jankovića, medtem ko posnetki, ki jih je pridobila komisija, kažejo ravno nasprotno.

LJUBLJANA - Kandidati, ki se želijo na kongresu SD potegovati za vodstvena mesta, lahko še do polnoči podajo soglasje h kandidaturi. Oči bodo uprte predvsem v kandidate za predsedniško mesto. Sedanja predsednica Tanja Fajon načrtov še ni razkrila, svoje odločitve prav tako še ni sporočil evropski poslanec Milan Brglez. Sta pa soglasje podala ajdovski župan Tadej Beočanin in vodja poslancev Jani Prednik. V bitko za katerokoli izmed vodstvenih funkcije se ne bo podal sedanji v. d. glavnega tajnika Matevž Frangež. Soglasja h kandidaturi za predsednika prav tako ne bo podal minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati javnega sektorja so nadaljevali krovna pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Pogajanja sicer ocenjujejo kot konstruktivna, a za zdaj jim še ni uspelo najti kompromisa o nekaterih ključnih vprašanjih. Dogovorili so se, da bodo rešitve v nadaljevanju iskali v okviru delovne skupine. Ena ključnih točk, kjer se razhajajo, je še vedno obdobje uveljavitve plačne reforme in odprave plačnih nesorazmerij.

LJUBLJANA - Koordinacija zdravniških organizacij je na ponedeljkovi seji sprejela več sklepov v zvezi z zdravniško stavko, ki poteka od 15. januarja. Organizacije pozdravljajo mediacijo kot zbliževanje stališč, vendar pozivajo k čimprejšnji določitvi rokov za njen zaključek, saj to zahtevajo rastoče stiske bolnikov in posledično tudi zdravstvenega osebja.

LJUBLJANA - Svet Onkološkega inštituta Ljubljana je sejo prekinil pred imenovanjem v. d. strokovnega direktorja. Predstojniki zdravstvenih sektorjev so za to mesto predlagali dosedanjo strokovno direktorico Ireno Oblak, po mnenju predstavnikov ustanovitelja pa bi funkcijo lahko opravljala tudi onkologinja Janja Ocvirk. Sejo bodo nadaljevali v sredo.

MARIBOR - Predsednik vlade Robert Golob in mariborski župan Saša Arsenovič sta se po več prestavitvah sestanka srečala v ponedeljek v Ljubljani. Po županovih besedah sta ugotovila, da razvojnega zaostanka Podravja in drugih regij ni mogoče rešiti le z ustreznejšim financiranjem lokalnih skupnosti, "ampak da bo treba narediti dosti večje in širše premike".

PREVALJE - Podjetje Saubermacher Slovenija je zaključilo odvoz skupno 2200 ton v ujmi naplavljenega mulja s Koroške, ki so ga pristojni na podlagi analiz opredelili kot nevarni odpadek. Pogodbena vrednost odvoza je skupno znašala dobrih 638.000 evrov. Velik del nenevarnega mulja bo uporabljen v infrastrukturnih projektih, predvidena je tudi izgradnja centra za ravnanje z onesnaženimi zemljinami.

LJUBLJANA - Del turških delavcev, ki opravljajo dela na projektu drugega železniškega tira Divača-Koper, je začel stavkati, poroča portal 24ur.com. Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti, ki je februarja napovedal stavko in jo po dogovoru z izvajalci del preklical, je bil o stavki obveščen, ni pa je organiziral. Tako kot Delavska svetovalnica meni, da je nezakonita.

MARIBOR - Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je javnosti predstavil primer po njihovem mnenju neupravičene odpovedi delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku na mariborskem letališču, s katerim trenutno upravlja državna DRI. Kot je povedal generalni sekretar sindikata David Švarc, želijo s tem opozoriti na pritlehne prakse delodajalcev.

METLIKA - Na parkirišču pred Zdravstvenim domom (ZD) Metlika je nekaj sto ljudi s protestom izrazilo nasprotovanje nameram po krčenju nujne medicinske pomoči v občini. Slednjo po prepričanju vodstva občine načrtuje ministrstvo za zdravje, kateremu so na protestu sporočili, da na to nikakor ne bodo pristali. Na ministrstvu za zdravje so sicer v sporočilu pred protestom zagotovili, da v občini ne bo krčenja nujne medicinske pomoči, slednjo nameravajo celo okrepiti.

BRUSELJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v razpravi s člani odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve, ki je bila posvečena prihodnosti širitve EU, dejala, da je Bosna in Hercegovina dosegla pomemben napredek, zato je začetek pogajanj za članstvo edina prava odločitev. Da so države članice EU zelo blizu soglasja za potrditev začetka pristopnih pogajanj z BiH, je pred zasedanjem ministrov za evropske zadeve dejal državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Marko Štucin. Slovenija si prizadeva, da bi se dejanska pogajanja začela že junija.

DUNAJ - Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je na konferenci predsednikov parlamentov Strategije EU za podonavsko regijo izpostavila pomen tovrstnega povezovanja za regijo kot celoto in za vsako državo. Ob robu dogodka se je srečala s predsednikom moldavskega parlamenta Igorjem Grosujem in predsednikom ukrajinske vrhovne rade Ruslanom Stefančukom.

PTUJ - Nov in sodobno opremljen ptujski urgentni center zaposlenim ponuja boljše pogoje za delo, bolnikom pa hitrejšo obravnavo, je ob slavnostnem odprtju vnovič izpostavil direktor Splošne bolnišnice Ptuj Aleksander Voda. Ob njem je trak 7,4 milijona evrov vredne naložbe prerezala tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

KOPER - V koprskem pristanišču so pred dnevi zasegli večjo količino kokaina, je potrdila policija. Po poročanju Televizije Slovenija naj bi zasegli 260 kilogramov kokaina. Varnostniki naj bi ob ladji, ki je iz Južne Amerike pripeljala sojo, odkrili potapljača, ki sta poskušala izvleči torbe s prepovedanim tovorom iz rezervoarja za balastne vode. S Policijske upravi Koper so sporočili, da so zaradi kaznivega dejanja prijeli dva tujca, za katera je preiskovalni sodnik odredil pripor.

MARIBOR - Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je javnosti predstavil primer po njihovem mnenju neupravičene odpovedi delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku na mariborskem letališču, s katerim trenutno upravlja državna DRI. Kot je povedal generalni sekretar sindikata David Švarc, želijo s tem opozoriti na pritlehne prakse delodajalcev.

LJUBLJANA - Tibor Mihelič Syed, sicer direktor Slovenskega mladinskega gledališča, je odstopil od kandidature za mesto direktorja Kina Šiška. Kot je zapisal, se je prijavil transparentno, javno in odgovorno, vendar obžaluje, da so se v javnosti pojavili dvomi o legitimnosti njegove kandidature. Ljubljanski župan Zoran Janković je potrdil, da bodo objavili nov razpis za direktorja tega javnega zavoda.

MARIBOR - Odprli so novo knjigarno založbe Beletrina, ki je prva zunaj Ljubljane. Nahaja se na Grajskem trgu 2 v središču mesta, kjer bo konec meseca že prvi literarni dogodek. Pri Beletrini sicer nadaljnjih širitev prodajnih mest po Sloveniji zaenkrat ne načrtujejo.

vb/vb
© STA, 2024