Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki se poteguje za vrnitev v Belo hišo, nima pol milijarde dolarjev likvidnih sredstev, potrebnih za pritožbo na obsodbo zaradi poslovnih prevar, so v ponedeljek priznali njegovi odvetniki. Za pritožbo bi namreč moral najprej plačati varščino sodišču v višini 464 milijonov dolarjev. To je nameraval storiti s pomočjo zavarovalnic, tako da bi lastne nepremičnine dal kot jamstvo, a pri tem ni bil uspešen.

BRUSELJ - Zunanji ministri članic Evropske unije so se v ponedeljek dogovorili o uvedbi sankcij proti 30 ruskim uradnikom, ki naj bi bili odgovorni za smrt ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, je po srečanju ministrov dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. EU bo tako s sankcijami sledila ZDA in Združenemu kraljestvu.

WASHINGTON - Bela hiša je v ponedeljek sporočila, da je Izrael minuli teden ubil tretjega moža palestinskega islamističnega gibanja Hamas, Marvana Iso, ki je bil tudi po navedbah Izraela tarča enega od letalskih napadov vojske na skop podzemnih tunelov. Namestnika vodje oboroženega krila Hamasa, brigad Ezedin al Kasam je opisala kot enega od načrtovalcev napada na Izrael 7. oktobra lani.

SAN JOSE - Ameriški proizvajalec čipov Nvidia je v ponedeljek predstavil najnovejšo serijo računalniških čipov za poganjanje tehnologije umetne inteligence. Grafični procesorji iz nove serije Blackwell so štirikrat hitrejši od prejšnje generacije pri usposabljanju modelov umetne inteligence ter 25-krat bolj energetsko učinkoviti, je zatrdila Nvidia.

MOSKVA - Rusija bo obnovila železniški promet iz Rusije prek zasedenega Donbasa do polotoka Krim, je v ponedeljek ob deseti obletnici priključitve ukrajinskega polotoka sporočil ruski predsednik Vladimir Putin. Na množičnem shodu na Rdečem trgu se je zbranim zahvalil za podporo na predsedniških volitvah in slavil "vrnitev Krima skupni družini".

MANILA/PEKING - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v luči zaostritve ozemeljskega spora Filipinov s Kitajsko povedal Manili zagotovil zavezanost ZDA zaščiti Filipinov pred oboroženim napadom v Južnokitajskem morju. Peking je v odzivu na njegove izjave ZDA sporočil, da se nimajo pravice vmešavati v ta spor.

WASHINGTON - ZDA so zaradi korupcije v ponedeljek uvedle sankcije proti županu ene od skopskih občin in kandidatu za predsednika države Stevču Jakimovskemu ter še dvema nekdanjima funkcionarjema. Poleg njih so sankcionirale tudi njihove ožje družinske člane. Vsem so prepovedale potovanja v ZDA. Jakimovski sicer na volitvah 24. aprila ne velja za enega od favoritov.

LONDON - Britanski proizvajalec izdelkov za gospodinjstvo Unilever je napovedal ukinitev 7500 delovnih mest, s čimer želi zagotoviti prihranke za naložbe v razvoj. Obenem bo proizvodnjo sladoleda oddelil v samostojno poslovno enoto, s čimer želi postati najbolj prodajani proizvajalec te sladice na svetu.

TOKIO - Japonska centralna banka Bank of Japan je na torkovem zasedanju prvič po 17 letih zvišala ključno obrestno mero. Kratkoročno obrestno mero je dvignila z -0,1 odstotka na 0 do 0,1 odstotka in s tem kot ena od zadnjih večjih centralnih bank opustila politiko negativnih obrestnih mer.

ZAGREB - Hrvaška javna radiotelevizija HRT do leta 2027 načrtuje 30-odstotno zmanjšanje števila zaposlenih, je v strateškem dokumentu v ponedeljek navedlo vodstvo HRT. Čeprav naj bi se število zaposlenih tako zmanjšalo za okoli 750 ljudi od skupno 2500, na HRT napovedujejo, da se bo obseg javnih storitev povečal.

spo/spo
© STA, 2024