Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 17. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA - V Rusiji poteka zadnji dan predsedniških volitev, na katerih si bo predsednik Vladimir Putin ob odsotnosti prave konkurence zagotovil peti mandat. Ekipa pokojnega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega je poročala o protestih v več ruskih mestih. V Vladivostoku, Novosibirsku, Omsku, Irkutsku, Jekaterinburgu in drugih ruskih mestih so se številni volivci tako udeležili pobude imenovane "Opoldne proti Putinu".

MOSKVA/KIJEV - Ruska zračna obramba je ponoči prestregla 35 ukrajinskih dronov nad osmimi regijami, je sporočilo obrambno ministrstvo. Eden od sestreljenih letalnikov je ob tem padel na rafinerijo v regiji Krasnodar, Ukrajina pa je pred zadnjim dnem predsedniških volitev v Rusiji ciljala tudi prestolnico. Tudi ruska vojska je ponoči z droni ciljala tarče v Ukrajini.

GAZA - Izraelske sile so ponoči nadaljevale obstreljevanje, pri tem pa ubile najmanj 61 ljudi, je sporočilo zdravstveno ministrstvo v palestinski enklavi. Izraelska vlada kljub rastočim pritiskom mednarodne skupnosti ostaja prepričana v vojaško rešitev konflikta. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se tudi doma sooča s pozivi k dogovoru s Hamasom. Sinoči je tako v Tel Avivu protestiralo več tisoč Izraelcev, ki so od vlade zahtevali, naj po diplomatski poti doseže izpustitev talcev.

REYKJAVIK - Redki prebivalci islandskega ribiškega mesteca Grindavik, ki so se po več izbruhih vulkana nedavno vrnili domov, so se v soboto morali ponovno evakuirati. Četrti izbruh v štirih mesecih postavlja pod vprašaj prihodnost Grindavika. Vlada je že pred zadnjim izbruhom oblikovala predlog zakona, ki bo domačinom omogočil prodajo nepremičnin državi. Islandski meteorološki urad je opozorilo pred tokratnim izbruhom podal le nekaj minut prej, saj je bilo obdobje seizmološke aktivnosti pred izbruhom izredno kratko, so pojasnili.

NIAMEY - Niger je prekinil sporazum o vojaškem sodelovanju z ZDA, je v soboto sporočila vladajoča hunta, ki od vojaškega vojaškega udara julija lani vodi to zahodnoafriško državo. ZDA, ki imajo tam okoli tisoč vojakov, so z odločitvijo Nigra seznanjene, ta pa je po navedbah Washingtona prišla po "odkritih pogovorih o pomislekih glede usmeritve hunte". Hunta v Nigru je od udara med drugim izgnala francoske vojake ter skupaj s huntami v Maliju in Burkini Faso okrepila sodelovanje z Rusijo.

KABUL - V trčenju avtobusa in tovornjaka s cisterno z gorivom je na jugu Afganistana umrlo najmanj 21 ljudi, še 38 je ranjenih, so sporočile oblasti province Helmand. Ob trčenju, v katerega je bil vpleten tudi motorist, je prišlo do izbruha večjega požara.

LJUBLJANA - Svetovna blagovna menjava bo v naslednjih 10 letih zaostajala za rastjo bruto domačega proizvoda (BDP), kar pomeni obrat 20-letnega trenda, v najnovejši analizi ugotavlja družba Boston Consulting Group. Do leta 2032 naj bi svetovna trgovina rasla po 2,8-odstotni letni stopnji, svetovni BDP pa po 3,1-odstotni, ocenjujejo.

akt/akt
© STA, 2024