Pregled - Slovenija, 2. 3. (sobota)

Ljubljana, 2. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 2. marca.

LJUBLJANA - Začel je veljati pravilnik o vsebini, obsegu usposabljanj in katalogu znanj za svetovalce za dolgotrajno oskrbo in za zunanje strokovnjake. Ta določa vsebino, obseg usposabljanj in katalog znanj na vstopni točki in za zunanje strokovnjake za ocenjevanje upravičenosti do dolgotrajne oskrbe.

LJUBLJANA - Zaključila se je javna obravnava predloga strategije razvoja zdravstvene dejavnosti na primarni ravni zdravstva do leta 2031, ki so jo pripravili na ministrstvu za zdravje. Do petka dopoldne so prejeli 31 pripomb, večinoma gre za želje po konkretnejši časovnici izvajanja predvidenih ukrepov.

LJUBLJANA - Končalo se je letno srečanje Mednarodnega združenja profesionalnih kongresnih organizatorjev. Ljubljana jih je po besedah predsednice združenja Sarah Markey-Hamm prepričala s svojo odprtostjo in varnostjo, ki igrata vse večjo vlogo pri izbiri lokacije tovrstnih dogodkov.

LJUBLJANA - Policija je sredi januarja na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podala ovadbo zoper zdravstvenega tehnika, ki naj bi avgusta lani udaril pacienta na nevrološki kliniki in mu grozil, da ga bo ubil. Ovadbo je podala zaradi suma kaznivega dejanja grožnje.

VIŠNJA GORA - Odvil se je 30. pohod po Jurčičevi poti, s katerim obeležujejo spomin na znamenitega literata, rojenega na Muljavi. Prireditve se je udeležilo 5500 ljudi, je povedal župan Ivančne Gorice Dušan Strnad in dodal, da je v 30 letih to pot samo na dan pohoda prehodilo preko 200.000 ljudi.

MARIBOR - Pred Hišo Stare trte na Lentu so opravili rez najstarejše trte na svetu. Mestna občina je dvema slovenskima in trem tujim prejemnikom poklonila pet cepičev Guinnessove rekorderke. Na stojnicah so bile naprodaj dobrote in vina družine 13. mariborske vinske kraljice Maruše Mukenauer.

LJUBLJANA - Finančna uprava pri nadzorih na področju prirejanja iger na srečo opaža, da vse več spletnih prirediteljev nezakonito prireja igre na srečo. Takšnim izdajo odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti, a številni je ne upoštevajo in s kršitvami nadaljujejo.

CANBERRA - Slovenci v Avstraliji so znova dobili radijsko oddajo. Oddaja, delno v slovenskem in delno v angleškem jeziku, je na sporedu lokalne radijske postaje v Sydneyju vsako soboto, predvidoma od tega meseca pa bodo slovenščino na radiu znova poslušali tudi v Melbournu.

LJUBLJANA - Začel se je 25. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Tradicionalno raznolik program sestavljajo koncerti, performansi, razstave, druženja in filmske projekcije žensk, nebinarnih, trans in kvir oseb.

bdo/bdo
© STA, 2024