Pregled - svet, 1. 3. (petek)

Ljubljana, 1. marca - Pregled dogodkov v svetu v petek, 1. marca.

MOSKVA - Pokopali so vodjo ruske opozicije Alekseja Navalnega, ki je umrl 16. februarja med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji na severu Rusije. Po pravoslavni pogrebni slovesnosti v cerkvi, pred katero se je kljub svarilom Kremlja pred protesti in ob grožnji aretacij zbralo več tisoč ljudi, so se od njega poslovili na pokopališču Borisov. Slišati je bilo tudi vzklike proti predsedniku Vladimirju Putinu. Na shodih ob pogrebu so po navedbah organizacije OVD-Info v več ruskih mestih pridržali najmanj 67 ljudi. Iz sveta medtem prihajajo pohvale tako na račun Navalnega kot ljudi, ki se mu poklanjajo kljub grožnji aretacij.

GAZA - Potem ko je izraelska vojska v četrtek streljala na Palestince v bližini mesta Gaza, ki so čakali na humanitarno pomoč, in pri tem ubila 112 ljudi, še 760 pa jih poškodovala, se iz sveta vrstijo obsodbe nasilja, pozivi k takojšnji prekinitvi ognja in k neovirani dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi. EU je pozvala k neodvisni preiskavi. ZDA so medtem kot edina izmed 15 članic Varnostnega sveta ZN blokirale izjavo, ki jo je predlagala Alžirija in je krivdo za napad na palestinske civiliste pripisala Izraelu. Svetovna zdravstvena organizacija pa je opozorila, da so incidentu botrovale katastrofalne humanitarne razmere in naraščajoča lakota med civilisti sredi izraelske vojaške ofenzive na območju Gaze.

BRUSELJ - Evropska komisija je po preučitvi nadaljnjih izplačil agenciji Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem UNRWA sporočila, da ji bo prihodnji teden izplačala 50 milijonov evrov. Agencija se je namreč zavezala k ukrepanju glede obtožb o domnevni vpletenosti njenih uslužbencev v Hamasove oktobrske napade na Izrael.

AUSTIN - Ameriški predsednik Joe Biden in njegov predhodnik Donald Trump sta v četrtek obiskala južno mejo ZDA v Teksasu in zagovarjala vsak svojo politiko do priseljevanja, kar bo najverjetneje ena osrednjih tem predsedniških volitev novembra. Trump je nezakonite prestope južne meje znova opredelil kot invazijo in jih pripisal domnevno popustljivi Bidnovi politiki. Biden pa je Trumpa in republikance pozval, naj raje prispevajo k potrditvi reforme priseljevanja v kongresu.

WASHINGTON - Ameriški kongres je v četrtek potrdil predlog zakona za podaljšanje začasnega proračunskega financiranja zvezne vlade do 8. oziroma 22. marca. Do takrat naj bi kongres tudi končno sprejel proračun za letošnje leto. Predsednik Joe Biden je napovedal podpis zakona in sporočil, da so s tem preprečili nepotrebno škodo. Kongres je pozval, naj potrdi letošnji proračun in poseben predlog o nacionalni varnosti, ki zajema pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu.

TEHERAN - V Iranu potekajo parlamentarne volitve, na katerih je pričakovati rekordno nizko udeležbo. Iranske oblasti so glasovanje podaljšale do polnoči po lokalnem oziroma do 21.30 po srednjeevropskem. Prvi rezultati naj bi bili znani konec tedna. Pričakovati je, da bo konservativna, versko-avtokratska oblast dodatno utrdila svoj položaj. Več kot dvesto oporečnikov, vključno z zaprto letošnjo Nobelovo nagrajenko za mir Narges Mohamadi, je zato pozvalo k bojkotu glasovanja.

PARIZ - Francoski kmetje so v protest proti evropskim okoljskim predpisom in uvozu poceni izdelkov iz držav nečlanic EU s traktorji in balami sena blokirali promet okoli znamenitega pariškega Slavoloka zmage. Kot je sporočil sindikat Kmečka koordinacija, želijo s protestom rešiti francosko kmetijstvo. Poleg francoskih v zadnjih dneh in tednih protestirajo tudi kmetje v Belgiji, Španiji, Grčiji, na Češkem, Slovaškem in Poljskem.

SOFIJA - Agencija EU za mejno in obalno stražo Frontex bo 20. marca potrojila svojo prisotnost na mejah Bolgarije s Turčijo in Srbijo, je v četrtek med obiskom v Bolgariji izjavil izvršni direktor Frontexa Hans Leijtens. Poudaril je, da ima Bolgarija pomembno vlogo pri varovanju zunanjih meja EU, in ji obljubil podporo na njeni poti v schengen. Bolgarija, ki meji na Turčijo in Srbijo, je pogosto vstopna točka za nezakonite migrante v unijo.

BRUSELJ - Države članice EU in evropski poslanci so dosegli začasni dogovor o spremembi pravil za zbiranje in uporabo podatkov letalskih potnikov, kar bo po navedbah Sveta EU med drugim prispevalo k učinkovitejšemu upravljanju meja. Prinesla pa bodo tudi skrajšanje čakanja na letališčih za potnike.

HELSINKI - Nekdanji finski premier Alexander Stubb je v parlamentu prisegel kot novi predsednik Finske. Zagotovil je, da je pripravljen sprejemati težke odločitve, da bi zagotovil varnost državi, ki se sooča z napetostmi v odnosih z Rusijo, odkar je aprila lani postala članica Nata.

BERLIN - Potem ko so v Berlinu v ponedeljek po 30 letih na begu prijeli 65-letno nekdanjo članico skrajno leve teroristične skupine Frakcija Rdeče armade (RAF) Danielo Klette, oblasti domnevajo, da se v prestolnici zadržujeta še dva člana skupine, ki je v nekaj manj kot 30 letih obstoja v drugi polovici 20. stoletja z napadi in umori sejala strah v Zahodni Nemčiji. Gre za Burkharda Garwega ter Ernst-Volkerja Stauba, ki naj bi predstavljala potencialno nevarnost za prebivalce.

BERLIN - V nemški zvezni deželi Spodnja Saška so ponoči odjeknili streli. Po navedbah policije so bile ubite štiri osebe, med njimi tudi otrok. Domnevni strelec, šlo naj bi za nemškega vojaka, se je že predal policiji. Motiv napada za zdaj še ni znan. Na policiji in nemškem tožilstvu za zdaj še niso podali niti informacij o žrtvah, niti o starosti ali državljanstvu osumljenca. Prav tako niso navedli, ali je strelno orožje, ki ga je uporabil, v lasti nemške vojske.

ISLAMABAD - Pakistanski parlament je v novi sestavi izvolil Serdarja Ajaza Sadika za novega predsednika tega zakonodajnega telesa. Izvolitev je zaznamoval protest poslancev stranke Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) zaprtega nekdanjega premierja Imrana Kana, ki trdijo, da mandat za sestavo vlade pripada njim.

DALLAS - V obsežnih požarih, ki od torka divjajo v severnem delu ameriške zvezne države Teksas, sta umrli dve ženski. Za obe je bil usoden največji izmed treh aktivnih požarov v naravi, ki divjajo na območju, imenovan Smokehouse Creek. Gre za največji požar v zgodovini Teksasa, ki je samo v tej zvezni državi uničil okoli 405.000 hektarjev površin.

LONDON - Število ljudi po svetu, ki trpijo za debelostjo, se je od leta 1990 početverilo in je preseglo milijardo, ugotavlja študija, objavljena v medicinski reviji Lancet. Ugotovili so, da je bilo leta 2022 debelih 504 milijone odraslih žensk in 374 milijonov moških. Najhuje so prizadete revnejše države, obenem pa debelost med otroki in najstniki narašča hitreje kot med odraslimi, še ugotavljajo raziskovalci.

PARIZ - Izpusti ogljikovega dioksida iz proizvodnje energije so se lani na globalni ravni glede na leto prej povišali za 1,1 odstotka na 37,4 milijarde ton in znova dosegli rekordno raven, je sporočila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Rezultat je med drugim posledica izjemno sušnega poletja in posledično večje rabe fosilnih goriv.

VARŠAVA - V mestu Szczecin na severozahodu Poljske je voznik z avtomobilom zapeljal v množico ljudi, pri čemer je bilo poškodovanih 17 ljudi, med njimi trije mladoletniki, so sporočile tamkajšnje oblasti. Po prvih ugotovitvah ni šlo za teroristično dejanje.

RIM - V 92. letu starosti je v četrtek umrl italijanski režiser Paolo Taviani, ki je v sodelovanju z bratom Vittoriem posnel številne prelomne filme, vključno z mojstrovino Padre padrone iz leta 1977. Brata Taviani sta posnela okoli petnajst celovečernih filmov, ki jih zaznamuje izrazito literarni slog, v katerem se mešajo zgodovina, psihoanaliza in poezija.

mc/lkr/rbi/spo/sg/rpe/rp/mo/mde/blm/vr/msc/sk/las/mc
© STA, 2024