Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Potem ko je izraelska vojska v četrtek streljala na Palestince v bližini mesta Gaza, ki so čakali na humanitarno pomoč, in pri tem ubila 112 ljudi, še 760 pa jih poškodovala, se iz sveta vrstijo obsodbe nasilja, pozivi k takojšnji prekinitvi ognja in k neovirani dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi. ZDA so medtem kot edina izmed 15 članic Varnostnega sveta ZN blokirale izjavo, ki jo je predlagala Alžirija in je krivdo za napad na palestinske civiliste pripisala Izraelu.

AUSTIN - Ameriški predsednik Joe Biden in njegov predhodnik Donald Trump sta v četrtek obiskala južno mejo ZDA v Teksasu in zagovarjala vsak svojo politiko do priseljevanja, kar bo vsaj za republikanske volivce letos novembra ena osrednjih tem. Trump je nezakonite prestope južne meje znova opredelil kot invazijo in jih pripisal domnevno popustljivi Bidnovi politiki. Biden pa je Trumpa in republikance pozval, naj raje prispevajo k potrditvi reforme priseljevanja v kongresu.

WASHINGTON - Ameriški kongres je v četrtek potrdil predlog zakona za podaljšanje začasnega proračunskega financiranja zvezne vlade do 8. oziroma 22. marca. Do takrat naj bi kongres tudi končno sprejel proračun za letošnje leto. Predsednik Joe Biden je napovedal podpis zakona in sporočil, da so s tem preprečili nepotrebno škodo. Kongres je pozval, naj potrdi letošnji proračun in poseben predlog o nacionalni varnosti, ki zajema pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu.

PARIZ - Francoski kmetje so v protest proti evropskim okoljskim predpisom in uvozu poceni izdelkov iz držav nečlanic EU s traktorji in balami sena davi blokirali promet okoli znamenitega pariškega Slavoloka zmage. Kot je sporočil sindikat Kmečka koordinacija, želijo s protestom rešiti francosko kmetijstvo. Poleg francoskih v zadnjih dneh in tednih protestirajo tudi kmetje v Belgiji, Španiji, Grčiji, na Češkem, Slovaškem in Poljskem.

SOFIJA - Agencija EU za mejno in obalno stražo Frontex bo 20. marca potrojila svojo prisotnost na mejah Bolgarije s Turčijo in Srbijo, je v četrtek med obiskom v Bolgariji izjavil izvršni direktor Frontexa Hans Leijtens. Poudaril je, da ima Bolgarija pomembno vlogo pri varovanju zunanjih meja EU, in ji obljubil podporo na njeni poti v schengen. Bolgarija, ki meji na Turčijo in Srbijo, je pogosto vstopna točka za nezakonite migrante v unijo.

BERLIN - Potem ko so v Berlinu v ponedeljek po 30 letih na begu prijeli 65-letno nekdanjo članico skrajno leve teroristične skupine Frakcija Rdeče armade (RAF) Danielo Klette, oblasti domnevajo, da se v prestolnici zadržujeta še dva člana skupine, ki je v nekaj manj kot 30 letih obstoja v drugi polovici 20. stoletja z napadi in umori sejala strah v Zahodni Nemčiji. Gre za Burkharda Garwega ter Ernst-Volkerja Stauba, ki naj bi predstavljala potencialno nevarnost za prebivalce.

BERLIN - V nemški zvezni deželi Spodnja Saška so ponoči odjeknili streli. Po navedbah policije so bile ubite štiri osebe, med njimi tudi otrok. Domnevni strelec, šlo naj bi za nemškega vojaka, se je že predal policiji. Motiv napada za zdaj še ni znan. Na policiji in nemškem tožilstvu za zdaj še niso podali niti informacij o žrtvah, niti o starosti ali državljanstvu osumljenca. Prav tako niso navedli, ali je strelno orožje, ki ga je uporabil, v lasti nemške vojske.

DALLAS - V obsežnih požarih, ki od torka divjajo v severnem delu ameriške zvezne države Teksas, sta doslej umrli dve ženski. Za obe je bil usoden največji izmed treh aktivnih požarov v naravi, ki divjajo na območju, imenovan Smokehouse Creek. Gre za največji požar v zgodovini Teksasa, ki je samo v tej zvezni državi uničil okoli 405.000 hektarjev površin. Ognjeni zublji so uničili več domov in ogromno kmetijskih površin.

LONDON - Število ljudi po svetu, ki trpijo za debelostjo, se je od leta 1990 početverilo in je preseglo milijardo, ugotavlja študija, objavljena v medicinski reviji Lancet. Ugotovili so, da je bilo leta 2022 debelih 504 milijone odraslih žensk in 374 milijonov moških. Najhuje so prizadete revnejše države, obenem pa debelost med otroki in najstniki narašča hitreje kot med odraslimi, še ugotavljajo raziskovalci.

RIM - V italijanskih šolah bi se napadi na ravnatelje, učitelje, druge uslužbence v šolah ali učence v prihodnje lahko kaznovali z globami od 500 do 10.000 evrov. Predlog o tem, ki je del ukrepov italijanske vlade za izboljšanje razmer v šolah, je vlada v četrtek vložila v parlament. Načrtujejo tudi prepoved uporabe mobilnih telefonov v osnovnih in srednjih šolah.

RIM - V 92. letu starosti je v četrtek umrl italijanski režiser Paolo Taviani, ki je v sodelovanju z bratom Vittoriem posnel številne prelomne filme, vključno z mojstrovino Padre padrone iz leta 1977. Brata Taviani sta posnela okoli petnajst celovečernih filmov, ki jih zaznamuje izrazito literarni slog, v katerem se mešajo zgodovina, psihoanaliza in poezija.

lkr/rbi/spo/sg/rpe/rp/mo/mde/lkr
© STA, 2024