Pregled - Slovenija, 28. 2. (sreda)

Ljubljana, 28. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 28. februarja.

LJUBLJANA - Državni svetniki na burni seji, ki so jo zaznamovale prekinitve in tehnične težave, niso glasovali o predlogu za ustanovitev preiskovalne komisije glede poslovanja podjetja Gen-I in družbe Star Solar v lasti premierja Roberta Goloba ter domnevnega nezakonitega financiranja Gibanja Svoboda. Zapletlo se je pri glasovanju o morebitni preložitvi obravnave te točke zaradi obsežnega dopisa odvetnika Mirka Bandlja, v katerem je bil kritičen do predloga za ustanovitev preiskovalne komisije. Se jo so po glasovanju, v katerem so preložitev podprli, a so nekateri svetniki trdili, da niso vedeli, o čem točno glasujejo, prekinili. Predvidoma se bo nadaljevala prihodnji teden.

LJUBLJANA - Nekdanji predsednik uprave Telekoma Cvetko Sršen je pred preiskovalno komisijo DZ o sumih nezakonitega financiranja strank zanikal posege v odločitve, kam se namenja oglaševalski denar. Verjame, da so bile odločitve v podjetju sprejete s tehtnim razlogom. Poudaril je še, da z denarjem niso razmetavali in da proračun za oglaševanje ni bil presežen. Tudi nekdanja predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović in nekdanji generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot sta zanikala, da bi poskušala vplivati na politiko oglaševanje v družbah, ki sta jih vodila.

LJUBLJANA - Vladni predlog odprave plačnih nesorazmerij so pretresali na t. i. stebrnih pogajanjih, torej po področjih. V sindikatih ocenjujejo, da je predlog še nepopoln. Pogajanja za zdravstveni steber, ki se jih sicer zdravniški sindikat Fides ni udeležil, so tako na vladni kot sindikalni strani ocenili kot konstruktivna. S stebrnimi pogajanji so bili zadovoljni v šolskem sindikatu Sviz in visokošolskem sindikatu. Nezadovoljstvo so izrazili v sindikatih gasilcev in državnih uslužbencev, zadržani so tudi policisti.

LJUBLJANA - Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved je po nadaljevanju stavkovnih pogajanj z operaterji številke 112 prepričan, da so v vladni pogajalski skupini ustvarili razmere za prekinitev stavke. Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah napredek vidi v delu, kjer je vlada dala zeleno luč za kolektivno pogodbo na področju obrambe, zaščite in reševanja. Glede pogajanj o uvrstitvi v plačne razrede pa je Lah povedal, da jih vlada usmerja na krovna pogajanja, vendar na to brez datumskih zagotovil verjetno ne bodo pristajali.

ČRNI KAL - Na trasi drugega tira med Koprom in Divačo so končali gradnjo še zadnjega, tretjega viadukta Vinjan. Pristojni so izrazili zadovoljstvo s potekom del na drugem tiru, ki naj bi bila končana prihodnje leto, leta 2026 pa naj bi po novi železnici zapeljali prvi vlaki. Tako premier Robert Golob kot ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek sta zagotovila, da bodo ob drugem tiru gradili še vzporednega.

LJUBLJANA - Prihodki in odhodki Zpiza so bili lani izravnani v višini 7,1 milijarde evrov. Državni proračun je za pokrivanje razlike med prihodki in odhodki namenil 762,2 milijona evrov, izhaja iz poročila zavoda za lani, ki ga je sprejel svet zavoda. Kot je dejal generalni direktor zavoda Marijan Papež, je bilo prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja lani povprečno približno 635.000, kar pomeni 1,1-odstotno rast.

MURSKA SOBOTA - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je napovedala, da bo ena njenih glavnih nalog dvigniti ugled poklicu kmeta. Trenutno stanje v kmetijstvu je po njenih besedah nekoliko neprijetno, a verjame, da bodo uspeli strniti moči za razvoj in skupno prihodnost, nujen pa je dialog o potrebnih težkih korakih.

LJUBLJANA - Zunajparlamentarna Piratska stranka Slovenije je predstavila kandidatno listo za junijske evropske volitve. Nosilka liste bo dolgoletna članica stranke Urša Orehek, sledili bodo Jasmin Feratović, Nina Beyokol, Igor Brlek, Petra Kovačec, Patrik Kristl, Maja Šaver, Gregor Nemec in Leon Božič. Kot so izpostavili na predstavitvi liste, si na volitvah želijo pridobiti evropskega poslanca.

LJUBLJANA/KAMNIK - Predstavniki ministrstva za zdravje so se srečali s predstavniki občin Kamnik in Komenda ter ZD Kamnik glede načrtovane reorganizacije nujne medicinske pomoči (NMP). Uspešno so razrešili vse dileme in se dogovorili, da bo v prenovljenem pravilniku o službi NMP kamniška urgenca prepoznana kot strateška točka s stalno prisotnim zdravnikom.

LJUBLJANA - Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo od 13.000 prenosnih računalnikov, ki jih je kupilo za 6,5 milijona evrov, 2961 teh naprav razdelilo šolam in zavodom, katerih ustanoviteljica je država. Upravičenih šol in zavodov je 146, doslej se jih je odzvalo 111, časa imajo še do 1. marca.

VELENJE - Komunalno podjetje Velenje bo z marcem variabilni del toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za gospodinjske odjemalce v Šaleški dolini znižalo za 0,7 odstotka na 68,20 evra za MWh brez davka. Občini Velenje in Šoštanj bosta ceno toplote za marec in april subvencionirali v višini pet evrov za MWh.

PLOVDIV - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je z županom Plovdiva Kostadinom Dimitrovom obiskala park, kjer stoji kip Antona Bezenška, slovenskega slavista, urednika, založnika in stenografa. Zadnji dan uradnega obiska v Bolgariji je sklenila s predavanjem in pogovorom s študenti Univerze v Plovdivu, kjer je opozorila na vse hujšo podnebno krizo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter veleposlaništvo v Tel Avivu nista bila obveščena o nedavnem obisku predsednika SDS Janeza Janše v Izraelu, je na seji odbora DZ za zunanjo politiko potrdila državna sekretarka Sanja Štiglic. Glede domnevnih napovedih Janše o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem ob ponovnem prevzemu vlade je zatrdila, da trenutna vlada nima tega namena.

WASHINGTON - Podpora napadeni Ukrajini je dolžnost vsake svobodne države po Ustanovni listini ZN, je ob obisku v Washingtonu poudaril državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk. Volk se je v State Departmentu srečal s pomočnikom državnega sekretarja za evropske zadeve Jamesom O'Brienom ter pomočnico državnega sekretarja za mednarodne organizacije Michele Sison, v Beli hiši z namestnikom svetovalca za nacionalno varnost ZDA Jonathanom Finerjem, v Pentagonu pa z namestnico obrambnega ministra ZDA za politične zadeve Liso Sawyer. Nastopil je še na okrogli mizi v Wilsonovem centru. Potrdil je, da gre za priprave na obisk premierja Roberta Goloba v Beli hiši, a podrobnosti ni želel razkriti.

NEW YORK - Prekinitev ognja je nujen predpogoj za vse ostale dejavnosti v podporo palestinskim civilistom, ki se soočajo z lakoto, je na torkovem novem zasedanju o položaju v Gazi v Varnostnem svetu ZN povedal slovenski predstavnik Samuel Žbogar. Podobno mnenje so na zasedanju, ki so ga sklicale Slovenija, Gvajana, Švica in Alžirija izražali praktično vsi ostali govorci z izjemo predstavnika ZDA.

LJUBLJANA - Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je ministrstvo za infrastrukturo pozval, da vlada skupaj s pristojnimi ministrstvi sprejme odlok, s katerim bi podaljšali veljavnost vozniških dovoljenj voznikov invalidov, ki tega zaradi zdravniške stavke trenutno ne morejo storiti po redni poti. Rešitev naj bi bila znana v naslednjih dneh.

LJUBLJANA - Novoustanovljena Akademija znanosti za trajnostni razvoj Slovenije v izjavi opozarja na šibko odzivanje na naravna in družbena tveganja v Sloveniji. To se po njihovi oceni kaže kot umanjkanje jasne vizije razvoja in premajhna odločnost vodstva države. Kritični so do zahtev najbolje plačanih skupin, kot so zdravniki in sodniki.

LJUBLJANA - Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je ustanovila tri neodvisna in samostojna delovna telesa, ki bodo skladno s svojimi statuti skrbela za zaupane naloge na področju zaščite otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih pred spolnimi zlorabami v Katoliški cerkvi na Slovenskem, so sporočili iz SŠK.

jes/jes
© STA, 2024