Pregled - Slovenija, 22. 2. (četrtek)

Ljubljana, 22. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 22. 2.

LJUBLJANA - Direktorji zdravstvenih ustanov so ministrstvu za zdravje na sestanku predstavili načrte dela po 1. marcu, ko se bodo začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo. Po besedah direktorjev neprekinjeno zdravstveno varstvo ne bo ogroženo, bodo pa odpadale nekatere nenujne zdravstvene storitve. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar je dejal, da se državljanom ni treba bati za stanje po 1. marcu, ob nadaljnjih zaostritvah pa bo potrebna racionalizacija.

MURSKA SOBOTA/GORNJA RADGONA/PTUJ/CELJE/NOVO MESTO - V več krajih po Sloveniji so potekali protestni shodi kmetov, na katerih so izpostavili so niz zahtev do vladajoče politike, med drugim zaščito kmetijskih zemljišč, prevetritev plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetovanje in zmanjšanje birokracije, protest pa je bil tudi del vseevropskih protestov proti skupni kmetijski politiki. Podporo so jim izrekli tudi v sindikatu kmetov. Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je poudarila, da kmete podpira in razume njihovo stisko, vendar ob tem poziva vse k organiziranemu in enotnemu dogovarjanju glede zahtev kmetov, ki že poteka.

LJUBLJANA - SD še vedno išče kandidata za vodenje pravosodnega resorja. Čas se izteka, a proces teče mirno, ni potrebe, da licitacija imen v javnosti poteka vsak dan, poudarjajo. O imenih se bodo v naslednjih dneh pogovorili tudi s premierjem Robertom Golobom, ki je pogovore s potencialnimi kandidati opravil tudi sam.

LJUBLJANA - Levica, ki jo po lanskem kongresu in nedavnem predlogu za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z mest v delovnih telesih DZ pretresajo napetosti, končuje svojo notranjo krizo, je ocenil nekdanji koordinator Luka Mesec. Po njegovih besedah bučno odhaja manjša skupina, ki je stranko notranje razdvajala. Prepričan je, da je Levica na poti h konsolidaciji in pripravljena na nove izzive.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog novega zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, ki naj bi odpravil razloge, zaradi katerih je ustavno sodišče lani razveljavilo prvi poskus ureditve tega področja, in prinesel dodatne izboljšave sodnega varstva za razlaščene v sanaciji bank pred desetletjem. V Društvu Mali delničarji Slovenije so nad zakonskim predlogom razočarani.

LJUBLJANA - Notranji minister Boštjan Poklukar je po nedeljskem izgredu na nogometni tekmi v Murski Soboti napovedal sprejetje ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah. Zaostrili bodo kazensko zakonodajo do huliganov ter med drugim prepovedali vstop na stadione za tiste, ki so bili zaloteni pri uporabi pirotehničnih sredstev.

LJUBLJANA - Slovenija bo Agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) namenila 500.000 evrov, je sklenila vlada. Sprejela je tudi sklep o materialni pomoči palestinskemu civilnemu prebivalstvu, ki mu bo namenila hrano in opremo za nastanitev v ocenjeni vrednosti dobrih 430.000 evrov. Pomoč bo zagotovljena iz zalog, s katerimi razpolagata Slovenska vojska ter uprava za zaščito in reševanje.

LJUBLJANA - Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da mora vlada nevrokirurgu Vinku Dolencu plačati 390.000 evrov odškodnine plus DDV in obresti. Ugotovilo je, da je Dolenc utrpel materialno škodo, ker so slovenska sodišča priznala sodbe izraelskega sodišča v postopkih, neskladnih z evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic.

LJUBLJANA - Skupina NLB je lani ustvarila 550,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 23 odstotkov več kot leto prej. Dobri poslovni rezultati banki po besedah predsednika uprave Blaža Brodnjaka omogočajo znatno povišanje izplačila dividend. Teh naj bi delničarji letos v dveh obrokih prejeli v skupnem znesku 220 milijonov evrov, kar je še enkrat več kot lani.

KOPER - Prihodki od prodaje skupine Luke Koper so bili lani s 312,8 milijona evrov skoraj enaki kot predlani, čisti dobiček pa je upadel za 24 odstotkov na 56,4 milijona evrov. Kot so pojasnili v Luki, so vknjižili nižje prihodke od skladiščnin, ob te pa so bili višji tudi stroški poslovanja. Lanski rezultati so po navedbah vodstva Luke vseeno presegli pričakovanja. Pri kontejnerjih in avtomobilih so dosegli rekorden pretovor, prav tako na potniškem terminalu ter terminalih za hlajene tovore in za tekoče tovore.

POSTOJNA - Stanje vode na Postojnskem po nedeljskem izlivu gnojevke se počasi izboljšuje. Napovedani dež naj bi precej omilil trenutne razmere. Madež gnojevke, ki se širi po reki Nanoščici, je trenutno po pojasnilih pristojnih približno 10 kilometrov oddaljen od sotočja z reko Pivko, ta pa še dodatna dva kilometra od Postojnske jame. Stanje si je na terenu ogledala kmetijska ministrica Čalušić in napovedala, da bo inšpekcija v čim krajšem času pripravila končno poročilo in vse ukrepe, ki bodo izrečeni.

KOČEVJE - Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na Kočevskem uspelo rešiti poškodovanega jamarja, ki je v sredo popoldne padel v jami na globini okrog 120 metrov. Iz jame so ga potegnili napetega na jamarski plezalni pas, v spremstvu reševalcev pa je sam prišel peš od vhoda v jamo do reševalnega vozila. Poškodovana ima rebra in desni komolec.

MOJSTRANA - Z dokumentarno-igranim filmom Viharnik z roba, 100 let Skalašev se je v Slovenskem planinskem muzeju začel letošnji festival GoroVenture, ki tradicionalno poteka februarja. Alpinizem, plezanje ter gorska narava so rdeča nit festivala.

KOPER - Slovenska košarkarska reprezentanca je z zmago začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Z rezultatom 87:73 (21:22, 39:40, 64:53) je premagala Ukrajino. Najboljši strelci Slovenije so bili kapetan Klemen Prepelič s 30 točkami, Jaka Blažič, ki jih je dosegel 18, ter Mike Tobey z 11.

sk/lkr/set/rpe/msc/apo/kb/mlj/jz/lr/lad/jes/zzb/sk
© STA, 2024