Pregled - Slovenija, 15. 2. (četrtek)

Ljubljana, 15. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 15. februarja.

LJUBLJANA - Vlada je na predlog ministrice za pravosodje v odstopu Dominike Švarc Pipan razrešila Igorja Šoltesa s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje. Kot so sporočili z ministrstva, je vlada to storila "zaradi njegove objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani". Premier Robert Golob je danes v DZ poslal obvestilo o odstopu ministrice Švarc Pipan, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Po večtedenskem razčiščevanju okoliščin afere sodna stavba je odstop ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan za vodje koalicijskih poslanskih skupin pričakovan.

BRUSELJ - Evropska komisija je napoved gospodarske rasti Slovenije za letos znižala z 2,0 na 1,9 odstotka, za leto 2025 pa ji še naprej napoveduje 2,7-odstotno rast. Napoved inflacije je v primerjavi z novembrsko znižala, letos naj bi znašala 2,9 odstotka, prihodnje leto pa 2,0 odstotka. Znižala je tudi napoved gospodarske rasti EU in evrskega območja za letos, in sicer za EU z 1,3 na 0,9 odstotka, za evrsko območje pa z 1,2 na 0,8 odstotka. Inflacija v EU naj bi letos znašala 3,0 odstotka,, v evrskem območju pa 2,7 odstotka.

LJUBLJANA - Vlada je na seji sprejela program za odpravo posledic škode v gospodarstvu po ujmi avgusta lani, na podlagi katerega bo država za povračilo škode letos lahko razdelila še 195 milijonov evrov proračunskih sredstev. Hkrati je potrdila tudi dopolnitev predhodnega programa, po katerem bo skupni znesek predplačil dosegel 35,4 milijona evrov.

LJUBLJANA - Vlada je na seji na predlog ministrstva za zdravje sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Uredba med drugim predvideva spodbujanje opravljanja prvih pregledov v specialističnih dejavnostih ter definira nabor zdravstvenih storitev, ki bodo plačane po realizaciji.

LJUBLJANA - V poslanskih skupinah Svoboda in Levica so prepričani, da bi morali zahteve zdravnikov reševati znotraj pogajanj za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, saj je treba urediti tudi plače drugih poklicev v zdravstvu, sta po rednih koalicijskih usklajevanjih povedala vodji poslanskih skupin Borut Sajovic in Matej T. Vatovec.

KANAL OB SOČI - Pred stavbo Občine Kanal ob Soči je okoli 450 zaposlenih v cementarni Salonit Anhovo in somišljenikov protestiralo proti sprejetju predlaganih sprememb zakona o varstvu okolja. Predlagana novela po njihovem mnenju ogroža obstoj cementarne in s tem več sto delovnih mest. Protest bodo po napovedih ponovili v petek na Trgu republike v Ljubljani. DZ ima namreč v petek na sporedu drugo branje predlagane novele.

BRUSELJ - Slovenija mora ne glede na izjave v tujini opraviti svojo nalogo in biti pripravljena na zaščito svojega ozemlja, je spričo nedavnih izjav najverjetnejšega kandidata republikancev na ameriških predsedniških volitvah Donalda Trumpa dejal obrambni minister Marjan Šarec. Po zasedanju obrambnih ministrov je pojasnil, da se je povečevanje obrambnih izdatkov zaradi lanskih poplav nekoliko upočasnilo, vendar pa se nominalno še vedno povečujejo.

HAAG - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je srečala z nizozemsko kolegico Hanke Bruins Slot, s katero sta potrdili odlične dvostranske odnose med državama ter izmenjali stališča o aktualnih evropskih in mednarodnih temah. Med drugim sta se zavzeli za pomoč civilistom v Gazi in zagotavljanje ruske odgovornosti za zločine v Ukrajini.

LJUBLJANA - Povprečna plača za leto 2023 je znašala 2220,95 evra bruto in 1445,12 evra neto. Od plače za leto 2022 je bila nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka in v neto znesku za 9,6 odstotka, realno pa v bruto znesku višja za 2,1 odstotka in v neto znesku za dva odstotka, je sporočil statistični urad.

SLOVENJ GRADEC - Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec se je na seji seznanil z odstopno izjavo direktorja bolnišnice Janeza Lavreta in ga razrešil. Soglasje k razrešitvi mora podati še vlada. O v. d. direktorja bolnišnice bo svet zavoda odločal na nujni seji. Lavre je v pojasnilih odstopa navedel tudi neodzivnost ustanovitelja glede pomembnih točk za bolnišnico.

LJUBLJANA - Letošnji mednarodni dan boja proti otroškemu raku, so v društvu Junaki 3. nadstropja posvetili ozaveščanju o najpogostejših vrstah otroškega raka. V sodelovanju s strokovnjaki so zbrali 10 najpogostejših vrst raka in pripravili nov letak. V Inštitutu zlata pentljica pa pripravljajo srečanje štipendistov Katrinega sklada.

ABU DABI - Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je na povabilo generalne direktorice Unesca Audrey Azoulay in ministra za kulturo Združenih arabskih emiratov Salema Halida al Kasimija z delegacijo udeležila svetovne Unescove konference o kulturno-umetnostni vzgoji v Abu Dabiju. V okviru konference je bil sprejet okvirni dokument za kulturno-umetnostno vzgojo.

LJUBLJANA - Slovenska matica je ob letošnji 160-letnici pripravila tudi knjigo, v kateri je zajet povzetek njenega delovanja. V osrednjem delu monografije je predstavljena matičina galerija s portreti vseh preteklih predsednikov, ki krasijo notranjost stavbe na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani. Ti so predstavljeni tudi z biografijami.

LJUBLJANA - SNG Opera in balet Ljubljana je premierno izvedla balet Renata Zanelle po tango operi Maria de Buenos Aires Astorja Piazzolle. Umetniški vodja baletnega ansambla je v noviteti združil številčno ekipo ustvarjalcev ter na odru povezal tako glasbo kot igro, petje in ples. Delo je režirala Yulia Kristoforova.

ap/np/bdo/mrn/lte/da/npe/moz/lad/apo/vi/vpu/set/blm/lkr/jvo/kb/ap
© STA, 2024