Pregled - Slovenija, 30. 1. (torek)

Ljubljana, 30. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 30. januarja.

LJUBLJANA - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je na seji glavnega stavkovnega odbora soglasno sprejel sklep, da v sredo vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Stavka zdravnikov se zaostruje, po oceni predsednika Fidesa Damjana Polha naj bi soglasja umaknila približno polovica vseh zdravnikov. Ti bodo delali do največ 48 ur na teden ter ne več kot 16 ur neprekinjeno. V Zdravniški zbornici Slovenije ocenjujejo, da s tem zdravniki izražajo nemoč nad neuresničenimi obljubami. Ministrstvo za zdravje je vodstva zdravstvenih zavodov zaprosilo, da jim sporočijo ukrepe, ki jih bodo sprejeli za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva.

LJUBLJANA - Glavni odbor Slovenskega sodniškega društva je odločil, da bodo sodniki nadaljevali s protestnimi zbori na sodiščih, ne bodo pa več omejevali svojega dela. Prvi zbor bo 7. februarja, nadaljevali pa jih bodo mesečno do uresničitve ustavne odločbe glede sodniških plač, je za STA povedala predsednica društva Vesna Bergant Rakočević. Tožilci so za sredo napovedali opozorilno stavko. Vlado so
ponovno pozvali k vzpostavitvi dialoga in uresničitvi stavkovnih zahtev.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob se je zvečer sestal z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, potem ko jo je vodstvo SD v ponedeljek pozvalo k odstopu. "Sem v kontaktu z ministrico, čakam njeno odločitev," je dejal pred vrhom parlamentarnih strank o projektu Jek 2. V SD so medtem znova izrazili pričakovanje, da bo Golob sledil njihovi odločitvi.

LJUBLJANA - Vseh pet parlamentarnih strank se je na srečanju o prihodnosti uporabe jedrske energije v Sloveniji strinjalo, da bodo skupaj oblikovale referendumsko vprašanje o projektu drugega bloka jedrske elektrarne, posvetovalni referendum pa da bo še letos, predvidoma v drugi polovici leta. Odločitev o investiciji bo sprejeta leta 2027 ali 2028, ko naj bi bili znani tudi podatki med drugim o moči elektrarne in vrednosti investicije, je povedal premier Robert Golob.

LJUBLJANA - DZ je soglasno, z 79 glasovi, sprejel novelo zakona o volitvah v državni zbor, ki odpravlja omejitev tako aktivne kot pasivne volilne pravice osebam, ki so zaradi intelektualnih in psihosocialnih ovir postavljene pod skrbništvo. Nova ureditev bo veljala že na letošnjih volitvah v Evropski parlament. Odločitev DZ je pozdravil Zagovornik načela enakosti, a poziva še k zagotovitvi praktičnega izvrševanja volilne pravice.

LJUBLJANA - Slovenski finančni sistem ostaja odporen na povečane izzive, a država potrebuje strukturne reforme, med drugim pri pokojninskem in zdravstvenem sistemu, je v okviru rednih letnih posvetovanj ocenila misija Mednarodnega denarnega sklada. Po besedah vodje misije Donala McGettigana bo gospodarska rast Slovenije letos dosegla okoli dva odstotka, inflacija pa se bo spustila pod tri odstotke. V Banki Slovenije so zadovoljni, da imajo s skladom podoben pogled na stanje in izzive.

VELENJE - Velenjska in šoštanjska občina bosta občanom za znižanje stroška toplote za ogrevanje prostorov in sanitarne tople vode pomagali s toplotnim dodatkom višini 40 odstotkov stroškov dejanske porabe toplote, vendar največ do 150 evrov mesečno. Hkrati bo na februarskih položnicah upoštevana šest odstotkov nižja cena variabilnega dela toplote. Velenjski župan Peter Dermol je napovedal tudi ustanovitev odbora za pomoč najbolj ranljivim skupinam v občini.

LJUBLJANA - Slovenija se ob očitkih Izraela o sodelovanju uslužbencev agencije ZN za palestinske begunce UNRWA v napadu Hamasa 7. oktobra lani pridružuje pozivu generalnega sekretarja ZN k nadaljnjemu financiranju agencije, saj bi bila sicer ogrožena življenja Palestincev, so pojasnili na zunanjem ministrstvu. O prispevkih mednarodnim organizacijam, ki nudijo humanitarno pomoč Palestincem, med njimi tudi UNRWA, vlada sicer odloča sproti. Za letos o tem še ni odločala.

LJUBLJANA - Indeks zaznave korupcije za leto 2023 za Slovenijo razkriva enako oceno kot lansko leto - 56/100 in za mesto slabšo uvrstitev, so sporočili iz Transparency International Slovenia. Država znatno zaostaja za povprečjem držav EU (64), kar po oceni nevladne organizacije nakazuje nadaljevanje stagnacije in nezadostnih prizadevanj na področju preprečevanje korupcije. Na Komisiji za preprečevanje korupcije opozarjajo, da potrebujemo sistemske spremembe in prevzemanje odgovornosti.

LJUBLJANA - DZ je po opravljeni splošni razpravi prižgal zeleno luč predlogu novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi in ga poslal v drugo obravnavo. Predlog, ki zakon po več kot desetih letih usklajuje z ustavnimi spremembami referendumske ureditve, ima zagotovljeno podporo vseh poslanskih skupin z izjemo SDS.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o Prešernovi nagradi, ki predvideva prenos organizacije proslave ob kulturnem prazniku z UO Prešernovega sklada na koordinacijski odbor za državne proslave. Temu so nasprotovali v opozicijskih SDS in NSi. Slednja je vložila dopolnilo, da se črta omenjeni prenos, a ni bilo sprejeto.

LJUBLJANA - V Narodni in univerzitetni knjižnici so podelili Trubarjevo priznanje za leto 2023. Za pomembne zasluge pri ohranjanju slovenske pisne kulturne dediščine ga je prejel Metod Benedik, teolog in cerkveni zgodovinar ter zaslužni profesor Teološke fakultete Univerze v Ljubljani.

VELENJE - Potem ko so organizatorji festivala MetalDays decembra lani napovedali prve nastopajoče za letošnjo izvedbo, ki bi drugič zapored potekala ob Velenjskem jezeru, so na družbenih omrežjih sporočili, da letošnji festival odpovedujejo in ga spet pripravijo leta 2025. Med razlogi so navedli lanske poplave, ki so posledično vplivale tudi na festival.

vb/vb
© STA, 2024