Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 30. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom poudaril pomen nadaljevanja ameriške vojaške pomoči Ukrajini, češ da brez tega svet tvega, da izgubi vse, kar je Ukrajina uspela doseči v dveh letih vojne. Stoltenberg, ki bo poskušal republikance v kongresu prepričati v potrditev dodatne pomoči Ukrajini, je posvaril, da bi zmaga Rusije opogumila ostale avtokratske voditelje po svetu.

GAZA/NABLUS - Novi izraelski napadi v Gazi so ponoči po podatkih ministrstva za zdravje v enklavi zahtevali 128 življenj. Nekatere enote izraelske vojske naj bi se medtem glede na poročila pomikale proti libanonsko-izraelski meji. Obenem so izraelski sile davi vdrle v bolnišnico Ibn Sina v Dženinu na okupiranem Zahodnem bregu in tam ubile tri domnevne teroriste.

KIJEV/MOSKVA - Ruska vojska je ponoči napadla cilje v več delih Ukrajine z brezpilotnimi letalniki in raketami, pri čemer sta umrli najmanj dve osebi, več pa je ranjenih. Ukrajinska zračna obramba je sestrelila 15 od 35 dronov, so sporočile ukrajinske sile. Obrambno ministrstvo v Moskvi pa je sporočilo, da so ruske sile sestrelile 21 ukrajinskih dronov nad več ruskimi regijami in nad ukrajinskim politikom Krim.

LUXEMBOURG - BDP območja z evrom in EU je po sezonsko prilagojenih podatkih v zadnjem četrtletju na četrtletni ravni stagniral, potem ko je v tretjem četrtletju v obeh območjih upadel za 0,1 odstotka. Letna gospodarska rast tako območja za evrom in EU v letu 2023 je znašala 0,5 odstotka, kaže prva ocena Eurostata.

BRUSELJ/RIGA - Evroposlanka iz Latvije Tatjana Ždanoka že dve desetletji sodeluje z rusko obveščevalno službo FSB, je v ponedeljek razkril ruski preiskovalni časnik The Insider, ki se sklicuje na elektronska sporočila med Ždanoko in dvema ruskima uradnikoma. Ždanoka očitke odločno zanika, Evropski parlament pa je po poročanju bruseljskega spletnega biltena Politico že uvedel preiskavo navedb v časniku.

NEW YORK/WASHINGTON - Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Karim Khan je v ponedeljek v Varnostnem svetu Združenih narodov opozoril, da je položaj v pokrajini Darfur slabši kot leta 2005, ko je sodišče dobilo pristojnosti za pregon vojnih zločincev in pozval mednarodno skupnost k ukrepanju, zlasti aretaciji obtoženih vojnih zločinov. ZDA so ob izdani tiralici za informacije, ki bi pripomogle k aretaciji enega od njih, Ahmeda Haruna, ponudile pet milijonov dolarjev.

SEUL - Severna Koreja je s svoje zahodne obale znova izstrelila več vodenih raket, je sporočila južnokorejska vojska in navedla, da je bil to tretji raketni preizkus Pjongjanga v zadnjih sedmih dneh. Kot so še sporočili iz Seula, južnokorejske in ameriške obveščevalne službe opravljajo podrobno analizo izstrelitve.

ISLAMABAD - Sodišče v Pakistanu je nekdanjega premierja Imrana Kana zaradi razkritja zaupnih dokumentov obsodilo na deset let zapora, je sporočila njegova stranka Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI). Enaka kazen je doletela tudi podpredsednika stranke Šaha Mehmuda Kurešija. Stranka bo sodbo izpodbijala na vrhovnem sodišču.

SAN JOSE - Podjetje Neuralink je v nedeljo prvič vstavilo možganski vsadek v človeka, je v ponedeljek sporočil lastnik podjetja, ameriški milijarder Elon Musk. Dodal je, da so prvi rezultati obetavni. Končni cilj podjetja je človeškim možganom s pomočjo vsadka omogočiti neposredno komunikacijo z računalniki in drugimi napravami.

WASHINGTON - Ameriška zvezna sodnica Ana Reyes je v ponedeljek nekdanjega pogodbenika zvezne davčne službe Charlesa Littlejohna obsodila na pet let zaporne kazni, ker je medijem pred nekaj leti posredoval podatke o davčnih napovedih bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa in drugih znanih oseb. Littlejohn je priznal krivdo, njegovi odvetniki pa so trdili, da je dejanja zagrešil iz prepričanja, da imajo Američani pravico do informacij, ki jih je posredoval.

LONDON - Zgornji dom britanskega parlamenta je ponedeljek začel obravnavo spornega načrta vlade o premeščanju prosilcev za azil v Ruando, ki ga je že potrdila poslanska zbornica. Canterburyjski nadškof Justin Welby je v razpravi ocenil, da bo škodoval ugledu države, nacionalni enotnosti, pa tudi prosilcem za azil, ki potrebujejo zaščito. V prvem branju so člani lordske zbornice zakon potrdili, napovedujejo pa spremembe bistvenih določil v naslednjih fazah.

TOKIO - Japonska Toyota je lani prodala rekordnih 11,2 milijona vozil, s čimer je četrto leto zapored utrdila svoj položaj prodajno najbolj uspešnega proizvajalca avtomobilov na svetu. K temu je najbolj prispevalo okrepljeno povpraševanje v vseh regijah in izboljšanje razmer glede pomanjkanja polprevodnikov.

LONDON - Britanska centralna banka Bank of England je zaradi "resnih napak" v zvezi z denarnimi vlogami komitentov bančnemu velikanu HSBC naložila 57,4 milijona funtov (67,2 milijona evrov) kazni. HSBC sedem let, do leta 2022, ni pravilno identificirala denarnih vlog komitentov, upravičenih do zaščite v okviru odškodninske sheme Združenega kraljestva za finančne storitve.

spo/spo
© STA, 2024