Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 27. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEL AVIV/GAZA - Izrael si bo po vojni prizadeval ustaviti delovanje agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) v Gazi, je dejal izraelski zunanji minister Izrael Kac. Zaradi obtožb o vpletenosti UNRWA v napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani pa vse več držav začasno ustavlja financiranje agencije - doslej so to storile ZDA, Kanada, Avstralija in Italija. Palestinsko islamistično gibanje Hamas je medtem obsodilo očitke Izraela ter ZN pozvalo, naj ne popuščajo izraelskim grožnjam in izsiljevanju.

ŽENEVA - Bolnišnica Naser v mestu Han Junis na jugu Gaze je na robu propada, je v petek opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je zavrnil izraelske obtožbe, da WHO sodeluje s Hamasom in ignorira izraelske dokaze, da Hamas bolnišnice v Gazi uporablja za vojaške operacije.

SANA/WASHINGTON - Jemenski hutijevci so v petek sporočili, da so z raketo zadeli britanski naftni tanker v Adenskem zalivu, ki ga je po napadu zajel ogenj. Ameriška vojska je v odziv izvedla nov napad na jemenske hutijevce in pri tem uničila protiladijsko raketo, ki je bila usmerjena proti Rdečem morju in pripravljena na izstrelitev.

OSWIECIM/BRUSELJ/LJUBLJANA - Sovjetska Rdeča armada je na današnji dan pred 79 leti osvobodila nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Ob obletnici tega dogodka se mednarodna skupnost spominja žrtev holokavsta. Letos v poslanicah v luči vojne v Gazi opozarjajo na vnovično širjenje antisemitizma ter potrebo po zavračanju delitev in sovraštva.

SANKT PETERBURG - V Rusiji so v petek s spominsko slovesnostjo obeležili današnjo 80. obletnico dne, ko je sovjetska Rdeča armada leta 1944 dokončno pregnala sile nacistične Nemčije iz okolice Leningrada in tako prekinila skoraj 900-dnevno obleganje mesta, danes znanega kot Sankt Peterburg. Šlo je za eno najdaljših in najbolj uničujočih obleganj v zgodovini, ki naj bi zahtevalo okoli 1,2 milijona življenj.

BRUSELJ - Predsednik Evropskega sveta Charles Michel ne bo kandidiral na junijskih volitvah v Evropski parlament. Kot je v petek zapisal na družbenem omrežju Facebook, ne želi, da bi njegova kandidatura ovirala poslanstvo Evropskega sveta ali spodkopala to institucijo in evropski projekt. Njegova napoved kandidature v začetku meseca je sprožila številne kritike.

WASHINGTON - Ameriška vlada je v petek odobrila prodajo 40 novih lovcev F-16 Turčiji v vrednosti 23 milijard dolarjev (okoli 21,2 milijarde evrov), potem ko je Turčija ratificirala vstop Švedske v zvezo Nato. Posel, s katerim je Washington odlašal zaradi zavlačevanja Ankare pri potrjevanju vstopa Švedske v Nato, vključuje tudi posodobitev 79 obstoječih turških letal F-16.

DUNAJ - V Avstriji se je v petek zvečer več deset tisoč ljudi udeležilo protestov proti skrajni desnici in rasizmu. Na Dunaju se je po podatkih organizatorjev zbralo okoli 80.000 ljudi, protesti proti skrajni desnici so potekali tudi v Salzburgu in Innsbrucku. Navdihnili so jih protesti v sosednji Nemčiji, ki jih je sprožilo razkritje tajnega sestanka skrajnih desničarjev v Potsdamu novembra lani, ki se ga je udeležilo tudi nekaj predstavnikov konservativne stranke CDU.

NEW YORK - Newyorška porota je v petek v civilni odškodninski tožbi kolumnistke E. Jean Carroll sklenila, da ji mora bivši predsednik ZDA Donald Trump zaradi obrekovanja plačati 83,3 milijona dolarjev. Trump je odločitev označil za smešno in napovedal pritožbo.

NEW YORK - Pravosodno ministrstvo ZDA je v petek sporočilo, da je z zvezno državo New York doseglo poravnavo v preiskavi obtožb o spolnih nadlegovanjih bivšega demokratskega guvernerja države Andrewa Cuoma, poročajo newyorški mediji. Cuomo je odstopil s položaja leta 2021, obtožbe pa še vedno zanika.

LONDON - Britanski kralj Karel III. je po petkovi operaciji prostate noč preživel v eni od londonskih bolnišnic. Karla je v bolnišnici obiskala njegova soproga, kraljica Camilla, ki je za britanske medije povedala, da se kralj po operaciji počuti dobro.

TRST - Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair bo aprila odprl novo bazo na tržaškem letališču, kar med drugim prinaša povečanje števila letov na nekaterih linijah in nova delovna mesta. Novo bazo bodo odprli tudi v Reggiu Calabrii.

BERLIN - Nemška centralna banka Bundesbank ne pričakuje, da bo nemško gospodarstvo kmalu začelo okrevati. V najboljšem primeru bi nemška gospodarska aktivnost v prvem četrtletju stagnirala, so v ta teden objavljenem poročilu ocenili v banki.

mc/rpe/mlu/rp/lkr/rbi/msc/vr/blm/mc
© STA, 2024