Pregled - Slovenija, 25. 1. (četrtek)

Ljubljana, 25. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 25. januarja.

LJUBLJANA - Poslanci SDS so v DZ vložili interpelacijo o delu ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh iz vrst Gibanja Svoboda. Med očitki navajajo sum oškodovanja davkoplačevalcev zaradi negospodarnega nakupa 13.000 računalnikov in zavajanje javnosti glede tega nakupa. Minister za delo Luka Mesec iz Levice je dejal, da mora ministrica pokazati, da bo izpeljala razdelitev kupljenih prenosnikov, ob tem pa je bil kritičen do prelaganja odgovornosti za to na njegov resor. Stojmenova Duh je v sredo očitke SDS zavrnila. Pod interpelacijo so se podpisali poslanci SDS, podpirajo pa jo tudi v NSi.

LJUBLJANA - Po skoraj dveh tednih zdravniške stavke predstavniki vlade in sindikata Fides niso nič bližje dogovoru. Iz Fidesa sporočajo, "da na pogajanja in predloge vlade, ki že vnaprej kažejo, da je cilj le ponovno izigravanje sindikata in nespoštovanje dogovorjenega", ne pristajajo več. Za petek so vladno stran povabili na pogajanja o stavkovnih zahtevah, a predstavnikov vlade nanje ne bo, saj so za ob isti uri že sami sklicali pogajanja o plačni reformi in odpravi plačnih nesorazmerij za steber zdravstva in socialnega varstva. Fides to vidi kot nepripravljenost vlade za iskanje rešitev o stavkovnih zahtevah. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel priznava, da jih zaostritev zdravniške stavke skrbi. Za petek je sklican sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov o poteku dela v času stavke. Po besedah ministrice pa upajo, da se stavka ne bo preveč zaostrovala in da bo čim prej dosežen nek dogovor.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v luči nedavnega nastopa mandata Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN opravila telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Govorila sta predvsem o humanitarni in vojaški pomoči ter povojni obnovi Ukrajine. Pirc Musar je Zelenskemu prenesla stališče, da si Slovenija še naprej prizadeva za trajen in pravičen mir v Ukrajini ter podpira prizadevanja za organizacijo mirovnega vrha.

BRUSELJ - Notranji ministri članic EU so na neformalnem zasedanju govorili o zakonodaji na področju evropskega pakta o migracijah in azilu. Razpravljali so še o delovanju zavezništva evropskih pristanišč, ki so ga ustanovili v sredo v Antwerpnu in je namenjen sodelovanju evropskih in nacionalnih oblasti ter pristanišč v EU v boju proti trgovini z drogami. Minister Boštjan Poklukar je pozdravil vzpostavitev zavezništva, saj se tudi Slovenija sooča z grožnjo tihotapljenja drog prek Luke Koper.

NEW YORK - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v sredo srečala s predsednico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljaric Egger, s katero je govorila o vlogi Rdečega križa v Gazi. Ministrica je pri tem poudarila pomen neoviranega dostopa do talcev, ki jih zadržuje islamistično gibanje Hamas, in se zahvalila za prizadevanja organizacije za pomoč prebivalcem palestinske enklave. V ločenih pogovorih z libanonskim ministrom Abdalahom Bujem Habibom in jordanskim šefom diplomacije Ajmanom Safadijem je ministrica izrazila polno podporo načrtu, ki bo vodil v rešitev dveh držav na območju Izraela in Palestine.

LJUBLJANA - Slovenijo je lani obiskalo skoraj 6,2 milijona turistov, kar je le 0,6 odstotka manj kot v najuspešnejšem letu 2019, ustvarili pa so rekordnih 16,13 milijona prenočitev. Lanski turistični rezultat je po oceni ministra Matjaža Hana odličen. Panoga je kljub katastrofalnim poplavam, ki so državo prizadele na vrhuncu sezone, dokazala odpornost, je poudaril. Napovedal je nadaljnji dvig kakovosti storitev, k čemur bo z različnimi ukrepi pomagala država.

LJUBLJANA - V Sindikatu kmetov Slovenije so ogorčeni nad stanjem vrnjenega goveda kmetiji Možgan v okolici Krškega in pričakujejo takojšnje ukrepanje odgovornih. Da so jim odvzeli zdrave, vrnili pa bolne živali, je za več medijev potrdil lastnik kmetije Rudi Možgan. Eno kravo so morali usmrtiti, razlog pa bo po besedah novega veterinarskega inšpektorja Aljoše Beljana pokazala forenzična preiskava. Beljan je zadevo prevzel od Danuše Štiglic, ki je po izdanem opominu pred odpovedjo pogodbe zaradi kršitve zakonodaje po poročanju medijev po novem zaposlena v sektorju za zdravje in dobrobit živali.

LJUBLJANA/KRŠKO - Skupina Gen je po prvih ocenah lani ustvarila 2,97 milijarde evrov prihodkov, kar je 28,9 odstotka manj kot predlani. Čisti dobiček je znašal 204,5 milijona evrov, potem ko je leto prej 23,6 milijona evrov. Nižji prihodek je po besedah generalnega direktorja skupine Dejana Paravana posledica manjše intenzitete trgovanja, med drugim tudi zato, ker so bili trgi regulirani. Na rezultat so najbolj vplivale razmeroma visoke cene elektrike v začetku leta, ko je bilo še čutiti vpliv energetske krize, je dejal.

NOVO MESTO - Skupina Krka je lani po prvi oceni prihodke od prodaje povečala za pet odstotkov na 1,81 milijarde evrov. V letu 2023 so po besedah predsednika uprave in generalnega direktorja družbe Jožeta Colariča zabeležili največjo prodajo v zgodovini. Čisti dobiček se je zaradi negativnih tečajnih razlik znižal za 14 odstotkov in dosegel 311,2 milijona evrov.

LJUBLJANA - Mandatno-volilna komisija (MVK) državnemu zboru predlaga, naj za predsednika preiskovalne komisije DZ o sumih političnega vmešavanja v delo policije imenuje poslanca Svobode Aleša Rezarja. Ta bo nasledil Miho Lamuta, ki je s čela komisije odstopil iz zdravstvenih razlogov.

LJUBLJANA - Vodstvo Radiotelevizije Slovenija je sodelavcem oddaje Panorama, ki so bili z novim letom zaradi ukinitve oddaje na čakanju na delo doma, še pred iztekom odredbe o začasni napotitvi na čakanje v podpis ponudilo nove pogodbe za nova delovna mesta. Ta so v skladu s trenutnimi potrebami delovnih procesov znotraj Televizije Slovenija, so sporočili. Nekateri sodelavci so ponujene sporazume in pogodbe o zaposlitvi že podpisali in svoje delo že opravljajo v skladu z novimi zadolžitvami. O tem je na zahtevo SDS razpravljal tudi odbor DZ za kulturo, saj so bile po mnenju SDS omenjenim zaposlenim kršene delavske pravice. Odbor ni potrdil predlaganega sklepa, po katerem bi mu vlada predložila analizo reševanja RTVS pred uničenjem.

LJUBLJANA - Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je na dogodku ob prihajajočem evropskem dnevu varstva osebnih podatkov za STA pozvala, naj bomo pri deljenju svojih osebnih podatkov skopi. Meni, da so sodobne tehnologije največji izziv pri varstvu osebnih podatkov, ki sprejemanje zakonodaje na tem področju prehitevajo.

MARIBOR - Univerzitetni klinični center Maribor bo zaključil lansko leto s pozitivnim rezultatom, po trenutnih ocenah s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 2,3 milijona evrov, kažejo podatki, s katerimi so se seznanili člani sveta zavoda. Ti so tudi soglašali z objavo razpisa za direktorja zavoda za naslednja štiri leta.

KOPER - Koprski mestni svet je potrdil investicijski program za izboljšave vodovodnega omrežja v slovenski Istri in na Krasu. Gre za že dogovorjene kratkoročne ukrepe v skupni vrednosti nekaj nad 4,6 milijona evrov (z DDV). Koprska občina bo k temu prispevala skoraj 800.000 evrov. Mestni svetniki so sprejeli tudi povišanje cen vrtcev.

ase/zc/mc/spc/ase
© STA, 2024