Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 24. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Iz tabora slovenskih smučarjev skakalcev je prišla slaba novica. Najboljši slovenski skakalec zadnjih let Anže Lanišek si je v torek na treningu v Planici poškodoval koleno in bo moral nekaj časa počivati. Operacije sicer ne bo potreboval, bo pa moral izpustiti večino tekmovanj do konca sezone. Po prvih zdravniških napovedih dva meseca ne bo mogel tekmovati, vrnil naj bi se ob koncu sezone.Na svetovno prvenstvo v poletih v Kulm bo namesto njega odpotoval Žiga Jelar.

KOPER - Žan Luka Zelko si bo na svetovnem prvenstvu v jadralnem razredu ilca 7 v Adelaidi skušal zagotoviti vozovnico za nastop na olimpijskih igrah sredi leta v Parizu. V Avstraliji je z njim tudi njegovo dekle Anita Horvat, ki bo v luči priprav na OI in evropsko prvenstvo v Rimu izpustila atletsko zimsko sezono.Cilj Zelka je, da pribori Sloveniji vozovnico za OI. Potem pa si želi intenzivno in sistematično pripraviti na igre v francoski prestolnici. Nastopil bo med 153 jadralci iz 53 držav kot edini Slovenec.

MELBOURNE - Dajana Jastremska na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije v Melbournu nadaljuje serijo zmag. Ukrajinka, ki je igrala v kvalifikacijah, je osmo zaporedno zmago zabeležila v četrtfinalu, v katerem je s 6:4 in 6:3 ugnala Čehinjo Lindo Noskovo. V polfinale se je prebil tudi Danil Medvedjev, ki pa je moral na igrišču preživeti precej več časa. Madžara Huberta Hurkacza je strl šele v petem nizu, na koncu pa zmagal s 7:6, 2:6, 6:3, 5:7 in 6:4.
Za Medvedjeva bo to tretji polfinale v Melbournu, v prvih dveh je bil uspešen. Skupno bo trenutno tretji igralec sveta na turnirjih za veliki slam nastopil osmič. Njegov tekmec bo zmagovalec dvoboja med Špancem Carlosom Alcarazom in Nemcem Alexandrom Zverevom. Rus je proti Madžaru odigral svoj stoti dvoboj na največjih štirih turnirjih, letos pa je v Melbournu še drugič zmagal po petih nizih.

NEW YORK - Ruski napadalec Tampe Nikita Kučerov je postal prvi igralec v letošnji sezoni severnoameriške profesionalne hokejske lige NHL, ki je dosegel mejo 80 doseženih točk. To mu je uspelo na tekmi v Philadelphii, kjer je Tampa zmagala še šestič na zadnjih sedmih tekmah. In to prepričljivo, z izidom 6:3.Kučerov je dosegel tri gole in dodal podajo, štiri točke na eni tekmi pa je zbral četrtič v sezoni in 25-ič v karieri. Doslej je le pet še aktivnih igralcev, ki jim je to uspelo večkrat, in sicer Sidneyu Crosbyju (385), Connorju McDavidu (35), Aleksu Ovečkinu (32), Jevgeniju Malkinu (29) in Leonu Draisaitlu. Kljub porazu in odlični seriji Tampe imajo letalci na lestvici še vedno točko več, Philadelphia je na vzhodu na četrtem mestu, Tampa je skupaj s Carolino peta.

LOS ANGELES - Košarkarji Los Angeles Clippers so v torek v severnoameriški ligi NBA v celoti izkoristili odsotnost superzvezdnika LeBrona Jamesa, ki je manjkal pri mestnih tekmecih zaradi poškodbe, in dosegli zmago nad Lakers v bitki za Los Angeles s 127:116.Kawhi Leonard je dosegel 25 točk, James Harden pa jih je zbral 23, medtem ko so Clippers navdušili s tretjo zaporedno zmago.Nekdanji organizator igre pri jezernikih Russell Westbrook je bil med šestimi igralci Clippers, ki so dosegli dvomestno število v uravnoteženi napadalni igri ekipe Tyronna Lueja. Jezernike, pri katerih je zaradi bolečega gležnja manjkal James, je vodil D'Angelo Russell s 27 točkami, medtem ko je Anthony Davis končal pri 26 točkah.

ic/am/jz/ad/ic
© STA, 2024