Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 24. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ANKARA - Turški parlament je v torek prepričljivo podprl pristopni protokol Švedske k zvezi Nato. Ratifikacijo protokola o pristopu Švedske k Natu mora sedaj podpisati še predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki bi lahko to storil še ta teden. Švedska bo zatem za vstop v Nato potrebovala še zeleno luč Madžarske. Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja 2022 spričo ruske agresije na Ukrajino. Finska se je zavezništvu priključila aprila lani.

GAZA - Izraelske sile nadaljujejo intenzivno bombardiranje mesta Han Junis v južnem delu Gaze, ob tem pa so ponoči ukazale evakuacijo skoraj 90.000 prebivalcev in 425.000 razseljenih ljudi, ki so v mesto pribežali iz drugih delov palestinske enklave, so sporočili Združeni narodi. Ob tem znova opozarjajo, da v Gazi ni več varnih območij za civiliste. Skupno število Palestincev, ki so bili ubiti od 7. oktobra, je po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v palestinski enklavi medtem naraslo na 25.490.

NEW YORK - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je po strankarskih zborovanjih v Iowi včeraj osvojil še strankarske volitve za izbiro predsedniškega kandidata republikanske stranke v zvezni državi New Hampshire. Po okoli 60 odstotkih preštetih glasov je njegova prednost pred edino konkurentko Nikki Haley znašala okoli 11 odstotnih točk. Nekdanja guvernerka Južne Karoline je kmalu po razglasitvi zmagovalca priznala poraz, vendar kljubovalno napovedala, da ne bo odstopila od tekme. Na rezultat se je odzval tudi ameriški predsednik Joe Biden, rekoč da bodo v njegovi tekmi s Trumpom na kocki ameriška demokracija in svoboščine.

MOSKVA - Rusko vojaško transportno letalo iljušin Il-76 z več kot 70 ljudmi na krovu je strmoglavilo nad regijo Belgorod ob meji z Ukrajino, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Na letalu je bilo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, šest članov posadke in še trije spremljevalci. Njihova usoda za zdaj ni znana.

KIJEV - Ruski napadi na Ukrajino so v torek skupno zahtevali 18 smrtnih žrtev, še 130 ljudi pa je ranjenih, je v svojem rednem večernem nagovoru povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je opozoril, da se lahko število smrtnih žrtev še poveča. Posvaril je tudi pred povračilnimi ukrepi. "Naj v Rusiji vedo, da se zna Ukrajina odzvati dovolj daljnosežno. Ruska vojna se bo zagotovo vrnila domov, tja, od koder je prišlo to zlo," je dejal ukrajinski predsednik.

NEW YORK - Države članice ZN so na torkovi odprti razpravi Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu po vrsti zahtevale takojšen konec spopadov v Gazi in začetek mirovnega procesa v smeri rešitve dveh držav. Zasedanje, ki ga je sklicala januarja predsedujoča Francija, je s poročanjem o položaju na terenu v Gazi začel generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je med drugim poudaril, da je izraelsko zavračanje rešitve dveh držav nesprejemljivo in bo podaljšalo spopade v Gazi.

WASHINGTON/BAGDAD - Ameriške sile so v odgovor na napade na ameriško osebje v Iraku in Siriji napadle objekte, ki jih v Iraku uporabljajo proiranske skupine, je v torek povedal obrambni minister Lloyd Austin. V odzivu so iz Bagdada sporočili, da tovrstna dejanja kršijo suverenost Iraka in stopnjujejo napetosti.

SANA - Ameriške oborožene sile so davi v Jemnu uničile dve protiladijski raketi hutijevskih upornikov, ki sta po navedbah ZDA neposredno ogrožali ladje na območju, je sporočila ameriška vojska. Hutijevski uporniki v Jemnu pa so ameriškim in britanskim uslužbencem Združenih narodov in humanitarnih organizacij na območjih pod njihovim nadzorom dali mesec dni časa za odhod iz države.

RIM - Italijanski senat je v torek zvečer potrdil predlog zakona o krepitvi avtonomije dežel, ki deželam brez posebnega statusa daje več pristojnosti. Predlog zakona mora potrditi še poslanska zbornica, v praksi pa naj bi reforma zaživela čez nekaj več kot dve leti. Predlog zakona deželam brez posebnega statusa podeljuje pristojnosti na 23 področjih, ki so bila doslej v rokah države. Med njimi so zdravstvo, izobraževanje, šport, okolje, energija, promet, kultura in zunanja trgovina. Dežele bodo lahko zase obdržale tudi večji del dohodnine in davka na dodano vrednost. Opozicija zahteva referendum, češ da bi reforma povečala razlike med bogatim severom in revnim jugom Italije, na kocki pa je tudi enotnost države.

VATIKAN - Vatikansko pritožbeno sodišče je v torek na dve leti in pol zapora obsodilo duhovnika Gabrieleja Martinellija, ker je kot najstnik v predsemenišču svetega Pija X. v Vatikanu spolno zlorabljal mlajšega fanta. To je prva obsodba v Vatikanu zaradi spolne zlorabe. Zlorabe so se začele leta 2007, ko je bil Martinelli star 14 let, njegova žrtev pa 13. Mlajšega fanta je spolno zlorabljal vse do leta 2012, ko je bil Martinelli star 19 let.

SEUL - Severna Koreja je proti odprtemu morju izstrelila več manevrirnih izstrelkov, je sporočila južnokorejska vojska. Po podatkih generalštaba v Seulu so izstrelki padli v morje med Korejskim polotokom in Kitajsko, podrobnosti pa Južna Koreja preučuje v sodelovanju z ZDA. Odnosi med Korejama se v zadnjem času močno zaostrujejo. Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je večkrat pozval k okrepljenim pripravam na vojno. Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol pa je dejal, da bo Južna Koreja v primeru provokacije severne sosede silovito odgovorila.

SARAJEVO - Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik bi ob začetku pristopnih pogajanj z EU moral podpisati izjavo o lojalnosti Bosni in Hercegovini, je v pogovoru za torkovo izdajo nemškega časnika Tageszeitung predlagal visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt. V tej entiteti so v zadnjem času sprejeli več spornih zakonov, Dodik pa grozi tudi z odcepitvijo.

BEOGRAD - V kitajskem trgovskem centru v Novem Beogradu je davi izbruhnil obsežen požar. Ogenj gasi več kot 50 gasilcev s 15 gasilskimi vozili, sodelujejo tudi helikopterji srbskega notranjega ministrstva. Po dosedanjih informacijah v požaru ni bil nihče poškodovan.

akt/akt
© STA, 2024