Pregled - Slovenija, 19. 1. (petek)

Ljubljana, 19. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 19. januarja.

LJUBLJANA - Obilno sneženje, ki je davi zajelo državo, je največ težav povzročilo v prometu, posebej na avtocestah. Na cestah so plužne in posipne skupine, promet pa poteka počasneje. Zastoji, v katerih so se znašle tudi cestne službe, so nastajali zaradi zdrsov vozil in nesreč. V notranjosti Slovenije je zapadlo od 15 do 30 centimetrov snega, na Primorskem težave povzroča burja. Razmere so se sredi popoldneva začele umirjati. O zamudah so poročali tudi v železniškem in letalskem prometu.

LJUBLJANA - Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides odloča o zaostrovanju stavke, ki poteka od ponedeljka. Zaradi stavke v bolnišnicah po državi odpadajo nekatere nenujne zdravstvene storitve. Več bolnišnic je za STA prvič posredovalo podatke o prenaročanju oz. odpadlih storitvah, samo v UKC Ljubljana je denimo odpadlo okoli 600 zdravstvenih storitev. Sindikat je sicer napovedal zaostrovanje stavke. Zdravstveni inšpektorat je v povezavi s stavko prejel eno prijavo, ki se je nanašala na izvajanje storitev na primarni ravni zdravstvenega varstva, postopek pa še poteka, so za STA navedli na inšpektoratu.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je na sestanku s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan in predsednico SD Tanjo Fajon prejel preliminarno poročilo o postopku nakupa sodne stavbe na Litijski, ki ga bo ministrica skladno s pričakovanji Goloba še dopolnila. Po besedah Fajon si v stranki skupaj z njihovo ministrico želijo, da se razjasnijo vsa dejstva v zvezi s spornim nakupom sodne stavbe na Litijski cesti. "Če so bile nepravilnosti, bomo potem odločno ukrepali. Nihče nima pri nas bianco zaupanja," je dejala. Vlada je na dopisni seji z današnjim dnem na predlog Švarc Pipan z mesta generalnega sekretarja na ministrstvu razrešila Uroša Gojkoviča.

LJUBLJANA - Predsednik Svetovnega sodniškega združenja Đuro Sessa je na novinarski konferenci dejal, da so plače pomemben vidik neodvisnosti sodnikov, ki je eden od elementov vladavine prava. Poleg tega so sodniki dolžni, da se za to neodvisnost borijo. Po besedah predsednice Slovenskega sodniškega društva Vesne Bergant Rakočević od vlade niso prejeli novih predlogov za izvrševanje ustavne odločbe. Dejala je, da bi bilo nesodelovanje sodnikov v volilnih komisijah pred evropskimi volitvami skrajni ukrep.

LJUBLJANA - Kolegij predsednice DZ je določil dnevni red januarske redne seje DZ, ki se bo začela 29. januarja, na njej pa bodo med drugim obravnavali predlog novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025. Izredna seja DZ o stanju v domovih za starejše, ki so jo zahtevali v SDS, pa bo tri dni prej, in sicer 26. januarja, so sklenili.

LJUBLJANA - Socialni partnerji so opravili posvetovanje o uskladitvi minimalne plače za letošnje leto. Sindikati so predlagali vsaj 7,5-odstotno zvišanje, delodajalci pa so vztrajali pri 4,2-odstotni uskladitvi, kolikor je znašala decembrska letna inflacija. Minister za delo Luka Mesec naj bi odločitev sporočil v začetku prihodnjega tedna.

LJUBLJANA - Vse odvzete živali, ki se vračajo na kmetijo v bližini Krškega, so pred vrnitvijo skladno označene in pregledane, je medijem pojasnil direktor inšpekcije za varno hrano Fabian Kos. Dodal je, da je uradni veterinar prisoten pri natovarjanju in raztovarjanju, o stroških oskrbe in prevoza pa bo odločal v nadaljevanju postopka. Doslej so vrnili 13 živali, vrnitev drugih pa je preprečilo vreme, tako da jih bodo vrnili predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

LENDAVA - Družba Geoenergo iz Lendave, ki se ukvarja z raziskavami in pridobivanjem surove nafte in zemeljskega plina na severovzhodu Slovenije, gre v stečaj. Uvedbo postopka je poskušal preprečiti Geoenergov upnik in projektni partner Ascent Slovenia, vendar je murskosoboško okrožno sodišče njegovo zahtevo za prekinitev postopka zavrnilo.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bilo lani izdanih nekaj več kot 6100 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je štiri odstotke manj kot predlani. V letu 2023 je bilo načrtovanih več kot 5700 stanovanj ali za sedem odstotkov več kot v letu 2022. Z decembra izdanimi dovoljenji je predvidena gradnja 600 stanovanj, tri četrtine več kot novembra, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - Uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je po decembrskih razpisih za več odgovornih urednikov z današnjim dnem za odgovorno urednico MMC imenovala Ksenjo Tratnik. Za odgovorno urednico informativnega programa prvega televizijskega programa pa je z 11. januarjem imenovala Polono Fijavž, so za STA danes navedli na RTVS.

LJUBLJANA/BRUSELJ - V največji vojaški vaji zveze Nato po koncu hladne vojne, ki se je bo udeležilo 90.000 vojakov iz vseh 31 članic zavezništva in Švedske, bo sodelovalo tudi okoli 200 pripadnikov Slovenske vojske. Ti bodo sodelovali na treh vajah v okviru vaje Neomajni branilec, in sicer na mednarodnih vojaških vajah Zmaj 24, Kobra 24 in Črni labod 24, ki bodo potekale od konca februarja do konca marca na ozemlju Slovenije, Poljske in Madžarske, so za STA pojasnili na ministrstvu za obrambo.

LJUBLJANA - V prostorih nekdanje prodajalne obutve na Čopovi ulici je na ogled razstava Banksyja, enega izmed največjih svetovnih umetniških in družbenih fenomenov sodobnega časa. Pod naslovom Banksy v Ljubljani je predstavljenih več kot 100 del Banksyja in umetnikov, ki so nanj vplivali, ter umetnikov, na katere je vplival sam ali pa z njimi sodeloval.

CELJE - Gledališče Celje v leto 2024 vstopa s premiero klasičnega dramskega dela Jeana-Paula Sartra Zaprta vrata v novem prevodu Žive Čebulj. Gre za eksistencialistično dramo, ki vzpostavlja pekel v sami srži - ljudeh. Drama je sicer del letošnjega maturitetnega programa za spodbudo dijakov Savinjske regije, so sporočili iz gledališča.

ŽALEC - V Žalcu se je začel 16. BUMfest. Mednarodni festival tolkalnih skupin je uvedel nastop avstrijske skupina Loui's Cage Percussion. Nastopajoče zasedbe tokrat prihajajo še iz Portugalske in Slovenije. Festival bo do nedelje poleg večernih koncertov ponudil tudi program za otroke in delavnice.

BEGUNJE NA GORENJSKEM - V gostilni Avsenik v Begunjah na Gorenjskem bo do nedelje potekalo že 17. Mednarodno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik. V treh dneh bo tekmovalo 140 harmonikarjev iz šestih držav, iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Italije in Nizozemske.

apo/apo
© STA, 2024