Pregled - Slovenija, 18. 1. (četrtek)

Ljubljana, 18. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 18. januarja.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan bo zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti vladi predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča. Na ministrstvu proučujejo tudi možnosti za premestitev še dveh uslužbencev, ki sta sodelovala pri poslu. Ministrstvo je sprejelo tudi več ukrepov, med drugim izvaja notranjo revizijo, je povedala ministrica. O odstopu ne razmišlja in zaenkrat uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba, s katerim sta se že pogovorila. Premier in koalicijski partnerji pričakujejo pojasnila. V SDS so sicer v sredo napovedali vložitev interpelacije o delu ministrice.

LJUBLJANA - Društvo državnih tožilcev Slovenije je vladi, pristojnima ministrstvoma in drugim organom za 31. januar napovedalo stavko zaradi neuresničitve ustavne odločbe o sodniških plačah. Predsednik društva Boštjan Valenčič je povedal, da bodo ta dan opravljali le nujne in prednostne zadeve ter zadeve v primerih pred zastaranjem. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je sodnike in tožilce znova pozvala k pogovoru o uresničitvi ustavne odločbe.

LJUBLJANA - Vlada je za glavnega vladnega pogajalca v pogajanjih s sindikati o prenovi plačnega sistema javnega sektorja imenovala finančnega ministra Klemna Boštjančiča, pogajanja za plačni steber za zdravstvo in socialno varstvo pa bo vodil minister za javno upravo Franc Props. Vlada si po Boštjančičevih besedah želi, da se tako krovna kot stebrna pogajanja nadaljujejo takoj, pri čemer se bodo pogovarjali o številnih odprtih vprašanjih, vezanih na javne uslužbence, ne le o višini plač in razmerjih med posameznimi kategorijami, ampak tudi o normativih in učinkovitosti dela.

LJUBLJANA - Stavka zdravnikov je seveda zakonita, a dejstvo je, da za bolnike ni dobra, je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Poudarila je, da pogajanja med vlado in zdravniškim sindikatom Fides potekajo aktivno in skoraj vsakodnevno. Zato je Fides pozvala, naj stavko vsaj zamrzne. V Fidesu pričakujejo udeležbo Prevolnik Rupel udeleževala na pogajanjih. Pojasnili so še, da zaostrovanje stavke pomeni, da bodo dosledno izvajali zgolj z zakonom obvezne delovne procese, medtem ko so do zdaj zaradi uvidevnosti do pacientov delali več.

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka krške nuklearke in manjših modularnih reaktorjev. Kot so navedli, ne gre za projekt enega podjetja ampak celotne Slovenije, ta pa nujno potrebuje močan in stabilen vir energije. Generalni direktor družbe Gen energija, ki je investitorica, Dejan Paravan je v odzivu dejal, da bo družba zagotovila čim bolj objektivne informacije za čim bolj objektivno razpravo.

LJUBLJANA - Govedo, pred dvema mesecema odvzeto na kmetiji Možgan pri Krškem, so pristojni začeli vračati, doslej so vrnili 13 od skupno 24 odvzetih glav živine. Lastnik trdi, da so krave v slabšem stanju, kot so bile ob odvzemu. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je glede vrnitve živali ponovila, da so vse pristojnosti na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ob tem je poudarila, da bodo upoštevali vse zakonodajne postopke.

LJUBLJANA/STRASBOURG - Slovenija si ne želi odvzema pravic katerikoli državi, a hkrati EU ne more biti talec ene članice, so glede pozivov k ukrepanju proti Budimpešti v okviru Pogodbe EU zapisali v kabinetu premierja Roberta Goloba. Prepričani so v rešitev za pomoč Ukrajini, pri čemer si želijo dogovora vseh članic za obdobje do konca trenutnega finančnega okvira. Evropske poslance na zasedanju ta teden zaposluje Madžarska, ki zaradi nespoštovanja vrednot EU še vedno nima dostopa do dela evropskih sredstev. V resoluciji, ki so jo po sredini razpravi sprejeli danes, so Evropski svet pozvali, da stori naslednji korak v okviru 7. člena Pogodbe EU, ki lahko pripelje do zamrznitve glasovalnih pravic. Resolucijo so od slovenskih evroposlancev podprli Ljudmila Novak, Klemen Grošelj, Irena Joveva, Milan Brglez in Matjaž Nemec. Proti sta bila Milan Zver in Romana Tomc, Franc Bogovič pa se je vzdržal.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati so podpisali aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja. Z njim se v kolektivno pogodbo vnašajo nekatere rešitve iz stavkovnih sporazumov, ki ju je vlada lani sklenila s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenje in Visokošolskim sindikatom Slovenije. Sviz je soglašal s prejšnji teden parafiranimi spremembami in dopolnitvami stavkovnega sporazuma, ki sta ga vlada in Sviz sklenila marca lani. Potrdila jih je tudi vlada. Podrobneje vsebine sprememb sicer javnosti še niso predstavili.

LJUBLJANA - Vlada je na seji sprejela sklep, da se za potrebe policijskih postopkov s tujci na območju nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Obrežje za največ tri leta postavijo začasni objekti. Razlog je v varnostnem stanju širše v regiji, saj se razmere v državah izvora migracij ne izboljšujejo, so pojasnili.

LJUBLJANA/GORNJI GRAD/PREVALJE - Individualni pogovori z lastniki tistih objektov, ki so na seznamu za morebitno odstranitev zaradi ujme, se bodo v savinjski regiji začeli prihodnji teden, in ne že v petek, kot je bilo sprva napovedano, so sporočili iz vladne službe za obnovo. Medtem koroške občine predvsem zaradi pritiska na cene pozivajo k podaljšanju roka za izvedbo pogodbe o nakazilu prvih sredstev za sanacijo.

LJUBLJANA - Komisija DZ za nadzor javnih financ se je seznanila s pojasnilom ministrstva za digitalno preobrazbo glede razdelitve kupljenih 13.000 računalnikov. Kot je povedal državni sekretar Miroslav Kranjc, so računalniki shranjeni v skladišču v Logatcu, zaradi zapletov s sprejemom uredbe glede mehanizma za izposojo računalnikov pa bodo poskušali zadevo rešiti z novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

MARIBOR - Mariborsko sodišče je izreklo prvo kazen za nelegalno odloženo komunalno blato v Pivoli junija 2021. Enemu od obtoženih, Alešu Lorberju, je za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja izreklo dve leti in štiri mesece zapora, potem ko je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju. Kazen bo lahko odslužil ob koncih tedna.

STRASBOURG - V razpravi o razmerah v Srbiji po decembrskih volitvah na zasedanju Evropskega parlamenta v sredo zvečer je več evropskih poslancev, med njimi tudi iz Slovenije, pozvalo državne organe Srbije k transparentni preiskavi poročil o nepravilnostih na volitvah, na katere so opozorili mednarodni opazovalci. Slovenski evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda), ki je vodil opazovalno misijo Evropskega parlamenta, je v razpravi izpostavil, da so tudi zadnje volitve pokazale, da ima Srbija resne težave z uresničevanjem demokratičnih standardov ter izvedbo poštenih in svobodnih volitev, da pa je njihova novost v "brutalni odprtosti nepravilnosti". Slovenski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) pa je dejal, da si prihodnosti EU ne predstavlja brez Srbije, se pa boji, da članstvo v uniji ni iskrena strateška izbira srbskega državnega vodstva.

LUXEMBOURG - Evropsko javno tožilstvo je v sredo izvedlo 25 preiskav v šestih državah EU, vključno s Slovenijo, zaradi suma goljufije pri plačilu DDV v višini 19 milijonov evrov. Podjetja naj bi pri prodaji rabljenih mobilnih telefonov uporabljala nižji DDV in na ta račun kovala dobiček.

LJUBLJANA - Vlada je odločila, da bodo Ukrajincem z začasno zaščito v Sloveniji to podaljšali do 4. marca 2025. Za to se je odločila, ker so zaradi nadaljevanja napadov na civilno prebivalstvo in infrastrukturo razmere na celotnem ozemlju Ukrajine še vedno nestabilne in negotove, tako da se tja ne morejo vrniti.

LJUBLJANA - Odbor DZ za kulturo je razpravljal o noveli zakona o Prešernovi nagradi. Člani so novelo z osmimi glasovi za in šestimi proti poslali v nadaljnjo obravnavo DZ, po skrajšanem postopku. Spremembe zakona s štirimi členi predvidevajo prenos organizacije proslave ob kulturnem prazniku z UO Prešernovega sklada na koordinacijski odbor za državne proslave.

LJUBLJANA - Slovenska izvajalka na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije Raiven bo skladbo Veronika, s katero bo maja nastopila v švedskem mestu Malmö, v soboto premierno predstavila v večerni oddaji na prvem programu TV Slovenija. Nekatere podrobnosti o skladbi je medijem razkrila ob snemanju oddaje Misija Malmö. Besedilo in glasbo je tako kot za vse svoje skladbe doslej prispevala sama. V videospotu jo bo predstavila ob spremljavi članov baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

LJUBLJAN - Ljubljanska Opera je na oder po 45 letih postavila lirično operno trodejanko Werther, ki jo je po Goethejevem pisemskem romanu Trpljenje mladega Wertherja uglasbil francoski skladatelj Jules Massenet. Uprizoritev so zaupali kubanskemu režiserju Luisu Ernestu Donasu, glasbeno jo bo vodil dirigent Ayrton Desimpelaere. Premiera bo nocoj ob 19.30.

KRANJ - Letošnji, že 54. Teden slovenske drame (TSD), ki se bo v Prešernovem gledališču Kranj tradicionalno začel na svetovni dan gledališča 27. marca, bo ponudil 16 predstav. Festival bo programsko še bogatejši od minulih izvedb. Kot je na novinarski konferenci povedal direktor gledališča Jure Novak, prinaša suveren izbor presežnih predstav lanskega leta, poglobljeno strokovno delo in razkošen dodatni program.

ap/np/tv/set/lte/zc/bg/av/mo/ap
© STA, 2024