Pregled - Slovenija, 17. 1. (sreda)

Ljubljana, 17. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 17. januarja.

LJUBLJANA - Zdravniški sindikat Fides je po novem krogu pogajanj z vlado napovedal zaostritev stavke. Vladna stran je na pogajanja prišla z novim predlogom stavkovnega sporazuma, ki pa zdravniške strani ni zadovoljil. Kot je dejal podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Janusz Klim, vlada želi, da prenehajo stavkati, ponuja pa le "obljubo, da se bo začela o že dogovorjenem ponovno pogajati v prihodnje, brez predlogov, ki bi bili zavezujoči, in brez konkretnih jamstev".

LJUBLJANA - V SDS so napovedali vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Med drugim ji očitajo "nedvomno objektivno odgovornost" za domnevne nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti v Ljubljani. Pojasnila o tem od ministrice pričakujejo tudi v drugih strankah. Ministrica napovedi interpelacije ne komentira.

LJUBLJANA - Sodni svet je v torek na ustavno sodišče vložil novo zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo sodniške plače, s predlogom za določitev načina izvršitve junijske odločbe. V zahtevi so poudarili, da je zaradi že ugotovljene protiustavnosti ogrožena sodniška neodvisnost. Predsedniki višjih sodišč neizvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač označujejo kot popolnoma nesprejemljivo. Kot so zapisali v sporočilu, pričakujejo, da bosta vlada in DZ odločbo uresničila nemudoma.

DAVOS - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) poudarila nujnost takojšnjega končanja vojne na območju Gaze in zaščite tamkajšnjih civilistov. Ob tem se je zavzela za dostavo humanitarne pomoči v enklavo in pozvala k dogovoru o mirovnem načrtu za rešitev dveh držav. Udeležila se je še panela o preprečevanju in širjenju konfliktov ter panela o prihodnosti Zahodnega Balkana. Ob robu srečanja se je sestala z zunanjimi ministri Etiopije, Jemna, Iraka, Irana in Savdske Arabije ter s kolegico iz Ekvadorja.

LJUBLJANA - Predstavniki vlade in gospodarstva so se dogovorili za ustanovitev delovnih skupin za spremembo davčne zakonodaje in za zmanjšanje administrativnih ovir, ki bosta pripravili predloge ukrepov oziroma njihovih sprememb. Kot je po srečanju povedal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, bodo delovni skupini ustanovili prihodnji teden. Pričakujejo, da bo srečanje osnova za vrnitev delodajalcev za mizo Ekonomsko-socialnega sveta.

LJUBLJANA - Pristojni odbor DZ je soglasno dopolnil in podprl predlog novele zakona o varstvu okolja, ki bo zaostril zahteve glede izpustov iz naprav za sosežig. Člani odbora so pritrjevali predlagateljem iz civilne družbe, da mora biti zdravje na prvem mestu. Predstavniki gospodarstva so menili, da je predlog neskladen z evropsko zakonodajo.

LJUBLJANA - Na odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so poslanci soglasno potrdili predlog novele zakona o volitvah v DZ, ki odpravlja omejitev volilne pravice osebam pod skrbništvom. V obravnavi so poslanci združili predlog koalicije in državnega sveta in sprejeli nekaj dopolnil besedila.

LJUBLJANA - Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so jo v DZ vložili v NSi, je zaključila parlamentarni postopek. Na seji odbora DZ za zdravstvo je namreč proti njej glasovalo 10 poslancev iz Svobode, SD in Levice, podprlo pa jo je pet opozicijskih poslancev iz NSi in SDS.

LJUBLJANA - Odbor DZ za gospodarstvo je potrdil predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ter predlog zakona o tržni inšpekciji. S prvim se v slovenski pravni red prenaša določbe evropskih direktiv, z drugim pa se izboljšuje delovanje tržnega inšpektorata.

LJUBLJANA - Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je kmetu Rudiju Možganu z območja Krškega v inšpekcijskem postopku odvzema govedi vročila novo odločbo. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je kmet dobil odločbo z rokom za njihovo odpravo. Če bodo pogoji reje na gospodarstvu izpolnjeni, se bodo živali lahko vrnile k rejcu.

GORNJI PETROVCI - Potem ko je sodišče v torek začelo stečajni postopek nad družbo Moda Mi&Lan, so odgovorni zaposlene povabili na zbor delavcev. Na srečanju, ki sta se ga udeležila tudi dosedanji direktor Marko Hozjan in stečajni upravitelj Drago Dubrovski, so izvedeli, da jim plač za december ne bodo izplačali, odpovedi pa bodo začeli vročati v ponedeljek.

RIM - Italija je še za pet mesecev podaljšala nadzor na meji s Slovenijo, je sporočil italijanski notranji minister Matteo Piantedosi. Ukrep stopi v veljavo v petek, razlog za podaljšanje ostaja povečana teroristična nevarnost.

TRST - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je obiskala Slovensko stalno gledališče v Trstu (SSG). V izjavi za javnost je poudarila, da je zamejstvo konstitutivni del slovenskega kulturnega prostora ter da pri kulturi in umetnosti ni meja. Obiskala je tudi slovenski generalni konzulat.

LJUBLJANA - V 95. letu starosti je umrl legendarni slovenski dramski, filmski in televizijski igralec Jurij Souček. Ustvaril je približno 150 gledaliških in skoraj 600 radijskih vlog. Nepozabne so njegove sinhronizacije risanih junakov, kot so Palček Smuk, Pipi in Melkijad in mnogi drugi.

np/tv/set/lte/zc/np
© STA, 2024