MNZ: Ne gre za deportacije prosilcev za mednarodno zaščito

Ljubljana, 11. januarja - Na ministrstvu za notranje zadeve so v odzivu na novinarsko konferenco Ambasade Rog glede prosilcev za mednarodno zaščito v Sloveniji poudarili, da ne gre za deportacije prosilcev, ampak gre za predaje prosilcev za mednarodno zaščito v skladu z veljavno zakonodajo Evropske unije.

Ljubljana, pred vlado RS.
Novinarska konferenca ekipe Ambasade Rog, na kateri so predstavili svoje izkušnje in predloge proti deportacijam prosilcev za azil in predstavili novo številko glasila Tukaj smo.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Zatrdili so, da pri tem vsak primer obravnavajo individualno, ob upoštevanju vseh konkretnih okoliščin posameznega primera in v skladu z veljavno zakonodajo hkrati pa zagovarjajo celovit pristop k upravljanju migracij.

Poudarili so, da zavrnjeni prosilci za mednarodno zaščito lahko pridobijo dovoljenje za delo pod enakimi pogoji, kot drugi tujci, torej praviloma pred ponovnim vstopom na ozemlje Slovenije. Taka ureditev je po navedbah ministrstva namenjena tudi varstvu postopka mednarodne zaščite pred zlorabo za potrebe legalizacije prebivanja zaradi dela.

mde/lem
© STA, 2024