Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 11. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

HAAG - Južna Afrika je ob začetku obravnave njene tožbe na Meddržavnem sodišču (ICJ) Izraelu očitala kršitve konvencije ZN o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. Opozorila je, da napad Hamasa 7. oktobra ne more upravičiti domnevnih genocidnih dejanj Izraela in dodala, da je izraelski vojaški odziv prebivalce Gaze pahnil na rob lakote.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v sredo potrdil resolucijo, ki zahteva takojšen konec napadov hutijevcev iz Jemna na ladje v Rdečem morju, pri čemer so se Rusija, Kitajska, Mozambik in Alžirija vzdržale. Slovenija je glasovala za resolucijo, ki sta jo predlagali Japonska in ZDA.

AKABA - Jordanski kralj Abdulah II., egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi in palestinski predsednik Mahmud Abas so v sredo na srečanju v jordanski Akabi pozvali k ohranjanju pritiska za sklenitev dogovora o končanju vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas ter zaščiti palestinskih civilistov.

NEW YORK - Namestnica generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v sredo Varnostnemu svetu ZN poročala o stanju v Ukrajini in dejala, da se mora vojna, ki ji ni videti konca, nemudoma ustaviti. Slovenski predstavnik Samuel Žbogar je ponovno obsodil rusko agresijo in poudaril, da pri spoštovanju mednarodnega prava ne sme biti dvojnih meril.

HARKOV - Enega od hotelov v Harkovu na severovzhodu Ukrajine sta v sredo zvečer zadeli dve ruski raketi. Kot je sporočil župan Harkova Igor Terehov, je bilo v napadu ranjenih najmanj 11 ljudi, med njimi turški novinarji. Rusija je medtem ponoči sporočila, da je nad svojim ozemljem sestrelila več ukrajinskih dronov.

NEW YORK - Nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie je v sredo odstopil od kampanje za predsedniško nominacijo republikanske stranke. Christie je bil v republikanski kampanji praktično edini odločen kritik bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki si prizadeva za drugi predsedniški mandat. Pojasnil je, da odstopa, da bi lahko kandidata z večjo podporo v anketah onemogočila Trumpovo vrnitev na oblast.

DES MOINES - Guverner Floride Ron DeSantis in nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley sta se v sredo zvečer v Iowi pomerila na soočenju republikanskih predsedniških kandidatov televizije CNN. V ostrem dvoboju sta večino časa napadala drug drugega. DeSantis je Haley označil za zelo liberalno in ji očital, da je oportunistična. Haley pa je ponavljala, da je DeSantis lažnivec. Nekaj kritik, sicer blagih, sta namenila tudi bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki ostaja zanesljivo v vodstvu za osvojitev strankarske nominacije.

QUITO - Ekvadorski predsednik Daniel Noboa je v sredo dejal, da je država v vojni z mamilarskimi karteli, ki so v zadnjih dneh sprožili val napadov in ugrabitev. Po skoraj zapuščenih ulicah ekvadorske prestolnice Quito je v sredo po odmevnih napadih gangsterjev patruljiralo več sto vojakov.

PORT MORESBY - Na Papui Novi Gvineji je po protivladnem protestu skupine vojakov, policistov in zaporniških paznikov izbruhnilo nasilje. V izgredih je umrlo najmanj 15 ljudi, jezna množica pa je zažigala stavbe in uničevala trgovine. Premier Papue Nove Gvineje James Marape je napovedal, da bo zatrl brezvladje.

SARAJEVO - V Bosni in Hercegovini se je v minulih dneh zvrstil niz incidentov in napadov na bošnjaške izseljence, ki so se vrnili v Republiko Srbsko, t. i. povratnike, pa tudi na srbske povratnike v drugi entiteti, Federaciji BiH. Incidente sta v sredo ostro obsodila tako visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt kot veleposlaništvo ZDA.

WASHINGTON - Zvišanje temperature zemeljskega površja je pospešilo taljenje snežne odeje, ki je spomladi pomemben vir sveže vode na severni polobli. Taljenje snežne odeje ogroža oskrbo z vodo za več sto milijonov ljudi, opozarja v sredo objavljena študija ameriške univerze Dartmouth. Med kritičnimi območji omenjajo porečje Donave, kjer je tudi Slovenija.

WASHINGTON - Odbor za domovinsko varnost predstavniškega doma ameriškega kongresa je v sredo začel zaslišanja pred ustavno obtožbo ministra za domovinsko varnost ZDA Alejandra Mayorkasa, ki naj bi po trditvah republikancev opustil svojo dolžnost uveljavljanja zakonov o meji. Pravosodni ministri republikanskih držav, kot so Montana, Missouri in Oklahoma, ki sicer ne mejijo na Mehiko, so pred odborom pričali, kako so prizadeti zaradi Mayorkasove opustitve dolžnosti.

NEW YORK - Ameriški predsednik Donald Trump je evropskim voditeljem pred leti dejal, da ZDA ne bodo branile Evrope v primeru napada. Ob tem je menil, da je zveza Nato mrtva, je ta teden na dogodku v Evropskem parlamentu podrobnosti pogovora razkril evropski komisar Thierry Breton, poroča bruseljski portal Politico.

NEW YORK - Sodnik v newyorškem procesu proti Donaldu Trumpu zaradi goljufije je v sredo preklical dovoljenje, da bi nekdanji ameriški predsednik ob zaključku postopka danes sam opravil zaključni govor, je razvidno iz sodne dokumentacije, ki jo je v sredo predložilo sodišče. Trump je obtožen goljufivega napihovanja vrednosti svojih nepremičnin, newyorška pravosodna ministrica Letitia James pa v civilni tožbi od njega zahteva 370 milijonov dolarjev in prepoved poslovanja v državi.

WASHINGTON - Odbora za pravosodje in vladni nadzor predstavniškega doma ameriškega kongresa sta v sredo po strankarski liniji potrdila resolucijo, ki sina predsednika ZDA Hunterja Bidna obtožuje zaničevanja kongresa. Hunter Biden se je pred tem nepričakovano oglasil v kongresu.

MONTGOMERY - Ameriški zvezni sodnik Austin Huffaker je v sredo v Alabami razsodil, da lahko ta zvezna država obsojenega na smrt še ta mesec usmrti z dušikovim plinom. To bo prva usmrtitev v državi po novi metodi, ki jo odvetniki zapornika kritizirajo kot kruto in eksperimentalno. Alabama bo prva ameriška zvezna država, ki bo izvedla takšno usmrtitev.

PARIZ - Svet je lani zmogljivosti za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov povečal za 50 odstotkov na skoraj 510 gigavatov, je sporočila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Tretjino novih proizvodnih zmogljivosti predstavljajo sončne elektrarne.

LONDON - Britanska vlada je predstavila načrt za največjo širitev proizvodnje jedrske energije v 70 letih. Proizvodnjo naj bi do leta 2050 povečali za štirikrat na 24 gigavatov, s tem pa zagotovili energetsko neodvisnost države in dosegli zastavljene cilje v zvezi z zmanjšanjem izpustov. Britanski jedrski načrt vključuje preučitev izgradnje velikega jedrskega reaktorja, 300 milijonov funtov vredno naložbo v proizvodnjo jedrskega goriva in ustrezno spodbudno zakonodajno okolje.

TOKIO - Azijske borze so se po več dnevih padcev obarvale v zeleno. Borzne indekse so navzgor potisnile špekulacije, da bo danes objavljeno poročilo v ZDA pokazalo na dodatno znižanje inflacije. Dolar je glede na košarico preostalih najpomembnejših svetovnih valut oslabel.

WASHINGTON - Nacionalna potrošniška liga je v sredo v ZDA vložila tožbo proti ameriški verigi kavarn Starbucks zaradi prodaje kave, ki prihaja s plantaž, kjer kršijo človekove pravice delavcev. Tožbo je organizacija v imenu ameriških potrošnikov vložila na sodišču v Washingtonu.

ŽENEVA - V povezavi s covidom-19 je decembra lani umrlo skoraj 10.000 ljudi, so v sredo sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Ob tem so posvarili, da novi koronavirus ostaja grožnja, čeprav nanj nismo več zelo pozorni.

mc/rp/rpe/tib/mrn/set/mc
© STA, 2024