Pregled - Slovenija, 10. 1. (sreda)

Ljubljana, 10. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sreda, 10. januarja.

LJUBLJANA - Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je uspešno prestala zaslišanje pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Čalušić je dejala, da se bo zavzemala za trajnostne oblike kmetovanja ter za to, da bo poklic kmeta postal bolj privlačen, predvsem za mlade. Poudarek v kmetijstvu mora biti po njenem na spodbujanju inovacij in prenosu znanja v prakso.

LJUBLJANA/TEL AVIV - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v torek izjavila, da je Izrael v napadih na Gazo kršil mednarodno humanitarno pravo. Njene izjave v Izraelu niso ostale preslišane. Iz kabineta premierja Benjamina Netanjahuja so namreč očitke zavrnili, krivdo za vse civilne žrtve v Gazi pa pripisali palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

LJUBLJANA - V gledališču Mini teater je bila predvidena predvaja filma o napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. Organizatorji so projekcijo odpovedali, po neuradnih podatkih Televizije Slovenija pa naj bi potekala na alternativni lokaciji. Nasprotovanje dogodku v organizaciji izraelskega veleposlaništva je gledališčem izrazila skupina propalestinskih protestnikov. Poslanka Levice Tatjana Greif pa je protestno izstopila iz parlamentarne skupine prijateljstva z Izraelom.

LJUBLJANA - Finančna uprava je lani po prvih podatkih pobrala 22,5 milijarde evrov dajatev, kar je za sedem odstotkov več kot v letu 2022 in za 17,2 odstotka več kot leta 2021. Gre za najvišji znesek zadnjih šestih let. Davčni dolg se je po navedbah uprave tudi lani zniževal.

LJUBLJANA - Sodniki so začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali. Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević je vlado in DZ pozvala, naj k izvršitvi odločbe ustavnega sodišča pristopita takoj. Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar je pozvala k doslednemu spoštovanju odločb ustavnega sodišča. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan pa je dejala, da bo ustavna odločba glede njihovih plač izvršena v najkrajšem možnem času.

LJUBLJANA - Vlada in del sindikatov javnega sektorja so podpisali dogovor o delni uskladitvi plač z inflacijo, ki so ga parafirali pred božičnimi prazniki. Ostali sindikati lahko to storijo še do konca meseca. Po prvih podatkih pa je za uveljavitev dogovora podpisov na sindikalni strani dovolj. Po dogovoru se bodo plače v javnem sektorju z junijem uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v obdobju december 2022-december 2023. Poleg dogovora so podpisali tudi aneksa h kolektivnima pogodbama za javni sektor in negospodarske dejavnosti, s katerima se bo vsebina dogovora realizirala.

LJUBLJANA - V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides ugotavljajo, da torkov množičen odziv zdravnikov na stavko pomeni opomin sindikatu, naj se še naprej odločno zavzema, da bo vlada uresničila podpisane zaveze in s tem začela "nujne spremembe v zdravstvenem sistemu", je na novinarski konferenci povedal predsednik sindikata Damjan Polh. Vladna in sindikalna stran sta se sicer sestala na prvih pogajanjih, ki pa so se zaključila brez dogovora. Vlada se je zavezala, da bo svoj pogled na Fidesove zahteve sindikatu poslala v najkrajšem času, Fides pa še vedno pričakuje protipredlog aneksov h zdravniški kolektivni pogodbi.

NEW YORK - Slovenija je med skoraj 50 državami, ki so podpisale izjavo, v kateri obsojajo izvoz balističnih raket iz Severne Koreje v Rusijo in rusko uporabo teh raket proti Ukrajini 30. decembra in 2. januarja.

CELJE - Potekalo je zasedanje skupnega odbora Slovenija - Štajerska, ki sta ga vodila zunanja ministrica Tanja Fajon ter deželni glavar avstrijske zvezne dežele Štajerske Christopher Drexler. Sogovornika sta med drugim govorila o vzpostavitvi Slovenske hiše v Gradcu, ki bi jo lahko uresničili v dveh do treh letih.
KOPER - V Luki Koper so uradno odprli novi kamionski terminal pri Serminu z 203 mesti za tovorna vozila. Naložba je vredna približno 13 milijonov evrov. Po besedah predsednice uprave Luke Koper Nevenke Kržan gre za pomemben mejnik v razvoju Luke. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je dodala, da je odprtje terminala pomembno za celo državo, saj je logistika ena pomembnejših gospodarskih panog.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost je prejelo obvestilo o primeru nasilja nad starejšimi v enem od domov za starejše. Pristojne službe ministrstva in kabinet ministra Simona Maljevca, ki so takoj stopili v stik z vodstvom doma, so ugotovili, da je to že ukrepalo. Primer je namreč takoj predalo pristojnim organom in poskrbelo za zaščito žrtve. Nasilnega dejanja ni izvajala zaposlena oseba, so dodali na ministrstvu.

BOVEC - Po torkovi nesreči krožno-kabinske žičnice na Kaninu se nadaljuje preiskava. Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica ugotavljajo, ali gre v navedenem varnostnem dogodku za uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Čakajo tudi ogled inšpektorja za žičnice.

LJUBLJANA - Na Novi Pošti se je s predstavo 6 začel večdnevni festival Zatočišče, ki je zaokrožil ustvarjanje Žige Divjaka v sklopu projekta Nova pošta. Na sporedu festivala sta bila poleg že omenjene predstave še predstavi Vročina in Krize. Predstave se vsaka po svoje dotikajo naslovne teme festivala.

LJUBLJANA - Skupina Sreda v sredo je prejemnica nagrade občinstva 35. grafičnega bienala Ljubljana. Predstavlja se z grafikami, razstavljenimi v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) v Gradu Tivoli, obenem je njihov atelje na Štefanovi ulici eno od prizorišč bienala. Prejemnik nagrade občinstva dobi priložnost produkcije v Grafičnem ateljeju MGLC.

ap/ase/mlj/set/lte/bg/bdo/av/mo/ap
© STA, 2024