Švarc Pipan sprejela odstop državne sekretarke Jelen Kosi

Ljubljana, 8. januarja - Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je danes sprejela odstop državne sekretarke Valerije Jelen Kosi, so sporočili z ministrstva. Jelen Kosi je odstopno izjavo zaradi nespoštovanja ustavne odločbe glede sodniških plač podala v četrtek.

Ljubljana
Državna sekretarka, pristojna za civilno pravo, organizacijsko zakonodajo in pravosodno upravo ter za nadzor organizacije in poslovanja sodišč Valerija Jelen Kosi.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Ustavno sodišče je junija lani namreč odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo. Sodniki in tožilci so tako minuli četrtek, 4. januarja, za eno uro prekinili delo in s protestnimi shodi izrazili nestrinjanje z nespoštovanjem ustavne odločbe glede sodniških plač.

Stopnjevanje protestnih aktivnosti sodniki napovedujejo tudi za ta teden. Med 10. in 24. januarjem bodo protestno opravljali le nujne zadeve, premierja Roberta Goloba in pravosodno ministrico Švarc Pipan pa so že minuli teden pozvali k odstopu.

lad/lte
© STA, 2024