Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 8. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

DOHA/TEL AVIV - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na obisku v Katarju v nedeljo posvaril pred zaostritvijo razmer na celotnem Bližnjem vzhodu in širitvijo konflikta, kar da bi vodilo v še več negotovosti in trpljenja. Pozval je tudi k zaščiti civilistov v Gazi in izrazil nasprotovanje prisilnemu izseljevanju. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je medtem v Izraelu poudarila, da mora izraelska vojska narediti več za zaščito civilistov v Gazi.

GAZA - Združeni narodi so zaskrbljeni zaradi razmer v osrednji bolnišnici v Gazi Al Aksa. Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) je v poročilu po obisku opozoril, da je večina zdravstvenih delavcev in več sto pacientov moralo zaradi povečanih sovražnosti zapustiti bolnišnico. Medtem je dobava pomoči na sever Gaze motena že skoraj dva tedna.

KIJEV/MOSKVA - Ruska vojska je znova izvedla več obsežnih zračnih napadov na več območjih po vsej Ukrajini. Umrli so najmanj trije ljudje, več deset pa je bilo ranjenih. Opozorila pred zračnimi napadi so se sprožila po celi državi, tudi na območjih na zahodu Ukrajine. Po tem ko so ruske oblasti prebivalcem regije Belgorod zaradi ukrajinskega obstreljevanja ponudile možnost selitve, so sporočile, da so doslej evakuirali okoli 300 ljudi.

TOKIO - Število smrtnih žrtev potresa, ki je osrednji del Japonske stresel na prvi dan novega leta, se je povzpelo na 168, število pogrešanih potrojilo na 323. Na prizadetem območju je še vedno onemogočen dostop do okoli 2000 ljudi, številni ostajajo brez elektrike ali so nameščeni v prenapolnjenih zasilnih namestitvah. Razmere dodatno otežuje sneženje.

WASHINGTON - Vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer, in republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson sta se v nedeljo dogovorila o okviru za proračunsko porabo v letošnjem letu, ki znaša 1700 milijard dolarjev, od tega za obrambne namene 886 milijard dolarjev. Dogovor o porazdelitvi sredstev je za večji del zveznih ministrstev potreben do 19. januarja, ko poteče začasno financiranje.

PORTLAND - Ameriške letalske oblasti so v nedeljo zvečer sporočile, da so našli panel z zasilnimi vrati, ki je v petek kmalu po vzletu odpadel s kabine letala družbe Alaska Airlies. To je zasilno pristalo. Vrata je na svojem vrtu v Portlandu našel nek učitelj, najdba pa bo ključna pri preiskavi vzroka za incident.

CAPE CANAVERAL - Iz ameriškega vesoljskega izstrelišča na Floridi je proti Luni poletela nova raketa Vulcan Centaur podjetja United Launch Alliance z modulom Peregrine na krovu. Cilj prve ameriške odprave po več kot petih desetletjih je prvi komercialni pristanek na Luni. Pri projektu sodeluje tudi vesoljska agencija Nasa, ki želi med drugim raziskati Lunino eksosfero.

LOS ANGELES - Na nedeljski 81. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus je film Oppenheimer osvojil zmago v kategoriji dramskih filmov, Barbie za kinematografski dosežek in zaslužek v kinodvoranah, film Nesrečna bitja v kategoriji muzikalov ali komedij, serija Nasledstvo pa je v kategoriji televizijskih dram. Oppenheimer je dobil še zlati globus za režijo ter glavno in stransko moško vlogo.

PEKING - Kitajske oblasti so pridržale vodjo hčerinske družbe zadolženega kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande. "Družba je izvedela, da je bil njen izvršni direktor Liu Yongzhuo pridržan v skladu z zakonom zaradi suma nezakonitih kaznivih dejanj," so v objavi na spletni strani borze v Hongkongu zapisali v družbi Evergrand NEV.

RIM - Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je v pogovoru za italijanski časnik v nedeljo menil, da bi morala Evropska unija oblikovati lastno vojsko, ki bi imela vlogo pri ohranjanju miru in preprečevanju sporov. Poudaril je, da je to predpogoj za učinkovito evropsko zunanjo politiko. Tesnejše evropsko sodelovanje na področju obrambe je po besedah Tajanija prednostna naloga stranke Naprej Italija.

ZAGREB - Hrvaško je zajela napovedana ohladitev. Temperature so se spustile pod ničlo po vsej državi razen na obali, zaradi orkanske burje pa velja rdeče opozorilo za tri regije ob severnem Jadranu. Sneg medtem že povzroča težave v prometu na vhodu države, podobne razmere pa so tudi v Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

LAS ANGELES - V ameriškem Las Vegasu se začenja tehnološki sejem CES. Na letošnjem sejmu, ki velja za najpomembnejši dogodek s področja tehnologije na svetu, bodo v ospredju umetna inteligenca in avtomobilska tehnologija. Gre za dogodek, ki vsako leto pritegne okoli 100.000 obiskovalcev.

SYDNEY - Avstralska policija je razbila kriminalno združbo, ki je nameravala iz Avstralije v Hongkong nezakonito izvoziti več kot 250 avtohtonih kuščarjev in kač. Zanje bi skupaj iztržili nekaj več kot 700.000 evrov, je sporočila policija v zvezni državi Novi Južni Wales. Žive kuščarje in kače, ki so jih našli v paketih, pa tudi v več skladiščih in stanovanjih v Sydneyju in okolici, so predali živalskim vrtovom.

spo/spo
© STA, 2024