Tedenski pregled - svet od 5. do 11. 1.

Ljubljana, 12. januarja - Na Meddržavnem sodišču je v okviru tožbe Južne Afrike, ki Izraelu očita genocid nad Palestinci v Gazi, potekalo javno zaslišanje. Po številnih napadih hutijevcev na ladje v Rdečem morju so ZDA napadle hutijevske cilje v Jemnu. Francija je dobila novega premierja, najmlajšega doslej. Ekvador je v primežu nasilja mamilarskih tolp.

PETEK, 5. januarja
        PJONGJANG - Severna Koreja je ob svoji zahodni obali izstrelila več kot 200 topniških izstrelkov proti južnokorejskemu otoku Yeonpyeong. 7. 1. je v morje severno od varovalnega pasu z Južno Korejo izstrelila še okoli 90 topniških izstrelkov.
        MOSKVA - Oblasti v ruski regiji Belgorod ob meji z Ukrajino so prebivalcem ponudile možnost selitve na varna območja, ker so ukrajinske sile začele intenzivno obstreljevati regijo.
        PRIŠTINA - Kosovska vlada je 4. 1. sklenila ukiniti režim prekrivanja srbskih registrskih tablic na vozilih, ki vstopajo v državo, potem ko je srbska vlada svobodno gibanje za vsa vozila s kosovskimi registrskimi tablicami omogočila že s 1. 1.
        WASHINGTON - Dolgoletni vodja vplivnega ameriškega Nacionalnega orožarskega združenja NRA Wayne LaPierre je sporočil, da odstopa s položaja. Odstop je naznanil tri dni pred začetkom sojenja zaradi obtožb o korupciji v New Yorku.
        RIM - Globalne cene hrane so podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) lani v primerjavi z letom prej upadle za 13,7 odstotka. Pocenitve so bile najbolj izrazite pri žitih in olju, saj so se težave z oskrbo zmanjšale.
        PORTLAND - Zasilno je pristalo letalo družbe Alaska Airlines s 177 ljudmi, potem ko je kmalu po vzletu z njega odpadel panel z vrati za zasilni izhod. 6. 1. so začasno prizemljili 171 letal tipa Boeing 737 Max. Panel so našli 8. 1., strokovnjaki so 9. 1. na več letalih odkrili razrahljane vijake in druge dele, Boeing pa je prevzel odgovornost.
        PRETORIA - Nekdanjega južnoafriškega atleta, zdaj 37-letnega Oscarja Pistoriousa so po skoraj 11 letih, odkar je bil obsojen umora svoje tedanje partnerice, pogojno izpustili na prostost.

SOBOTA, 6. januarja
        KIJEV - Ukrajinska vojska je sporočila, da je v nočnem raketnem napadu uničila ruski poveljniški center na letališču Saki na polotoku Krim. Rusija je medtem nadaljevala napade na mesta v Ukrajini.

NEDELJA, 7. januarja
        GAZA - Potem ko je izraelska vojska zatrdila, da je uničila Hamasove vojaške zmogljivosti na severu Gaze, je napade osredotočila na osrednji in južni del enklave, kamor se je zatekla večina palestinskih civilistov.
        BRUSELJ - Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je sporočil, da se bo na prihajajočih evropskih volitvah potegoval za poslanski mandat. V primeru izvolitve bo julija predčasno prenehal opravljati trenutno funkcijo.
        DAKA - Na splošnih volitvah v Bangladešu je slavila stranka Liga Awami dolgoletne premierke Šejke Hasine, ki je osvojila več kot dve tretjini sedežev v 300-članskem parlamentu.
        RIM - V središču mesta je potekal neofašistični shod, na katerem so izvedli tudi prepovedani fašistični pozdrav. Do 10. 1. so identificirali več kot sto udeležencev, pet so jih kazensko ovadili. Posnetki shoda po družbenih omrežjih in medijih so v Italiji sprožili ogorčenje.
        LOS ANGELES - Film Oppenheimer je dobil zlati globus v kategoriji dramskih filmov, Barbie za kinematografski dosežek in zaslužek v kinodvoranah, film Nesrečna bitja v kategoriji muzikalov ali komedij, serija Nasledstvo pa je v kategoriji televizijskih dram.

PONEDELJEK, 8. januarja
        PARIZ - Odstopila je francoska vlada s premierko Elisabeth Borne na čelu. 9. 1. je predsednik Emmanuel Macron za novega premierja izbral priljubljenega dosedanjega ministra za šolstvo Gabriela Attala, ki je s 34 leti postal najmlajši predsednik francoske vlade doslej. Attal je 11. 1. predstavil svojo vlado, v njej so na položajih ostali ključni ministri, na položaju zunanjega ministra pa je Catherine Colonna nasledil Stephane Sejourne.
        BEJRUT - V izraelskem napadu z dronom je bil na jugu Libanona ubit višji vojaški poveljnik libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Visam al Tavil.
        BERLIN - Nemška leva političarka Sahra Wagenknecht je ustanovila svojo novo stranko Združenje Sahre Wagenknecht (BSW), ki ji bo predsedovala skupaj z nekdanjo vodjo poslanske skupine stranke Levica Amiro Mohamed Ali. Stranka naj bi predstavljala konkurenco predvsem skrajni desnici.
        BERLIN - Nemški kmetje so začeli teden protestov zaradi vladnih načrtov za zmanjšanje subvencij v kmetijstvu. Gospodarski minister Robert Habeck je opozoril, da skušajo skrajneži proteste izkoristiti za lastne interese.
        QUITO - Ekvadorski predsednik Daniel Noboa je, potem ko je iz zapora pobegnil eden najmočnejših šefov mamilarske mafije v državi Jose Adolfo Macias Fito, razglasil izredno stanje. V boju priti nasilju mamilarskih tolp je aktiviral vojsko. 9. 1. je v odgovor skupina oboroženih moških med prenosom v živo vdrla v televizijski studio in grozila zaposlenim, tolpe so napovedale napade na policiste in civiliste.

TOREK, 9. januarja
        TEL AVIV/RAMALA - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v okviru turneje po Bližnjem vzhodu dejal, da mora Izrael sprejeti vse ukrepe, da se izogne civilnim žrtvam v Gazi, in pozval k dobavi pomoči v enklavo. 10. 1. je na pogovorih s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom dejal, da ZDA podpirajo konkretne ukrepe za ustanovitev palestinske države.
        MANAMA - Jemenski hutijevci so iz solidarnosti s Palestinci v Gazi ponovno napadli več deset trgovskih ladij v Rdečem morju, šlo naj bi za najobsežnejši napad doslej, ki pa ni terjal žrtev.
        PARIZ - Leto 2023 je bilo najtoplejše v zgodovini meritev, saj je dvig temperature zemeljskega površja skoraj presegel kritično mejo 1,5 stopinje Celzija, je sporočila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus. V Evropi je bilo leto 2023 drugo najtoplejše v zgodovini.
        THIMPHU - Stranka nekdanjega butanskega premierja Tsheringa Tobgaya je zmagala na parlamentarnih volitvah v Butanu. Imela bo skoraj dvotretjinsko večino.
        SEUL - Južnokorejski parlament je soglasno sprejel zakon, ki prepoveduje vzrejo, zakol in prodajo psov za meso. Nova zakonodaja bo začela veljati po triletnem prehodnem obdobju in ko jo bo dokončno potrdil predsednik Yoon Suk-yeol.

SREDA, 10. januarja
        NEW YORK - Varnostni svet ZN je potrdil resolucijo, ki zahteva takojšen konec napadov hutijevcev iz Jemna na ladje v Rdečem morju, pri čemer so se Rusija, Kitajska, Mozambik in Alžirija vzdržali.
        BRUSELJ - Članice zveze Nato so spričo okrepljenih ruskih zračnih napadov na ukrajinsko ozemlje na zasedanju sveta Nato-Ukrajina Kijevu zagotovile nadaljnje dobave sistemov zračne obrambe.
        WASHINGTON - Odbor za domovinsko varnost predstavniškega doma ameriškega kongresa je začel zaslišanja pred ustavno obtožbo ministra za domovinsko varnost ZDA Alejandra Mayorkasa, ki naj bi po trditvah republikancev opustil svojo dolžnost uveljavljanja zakonov o meji.
        MIAMI - V 79. letu starosti je umrla mati nekdanje prve dame ZDA Melanie Trump Amalija Knavs. Soproga nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je svojo mater označila za močno žensko, ki je vedno premogla milino, toplino in dostojanstvo.

ČETRTEK, 11. januarja
        WASHINGTON - Ameriška in britanska letala so napadla cilje v Jemnu, ki so pod nadzorom hutijevcev, zaradi njihovih napadov na ladje v Rdečem morju. Predsednik ZDA Joe Biden je sporočil, da je napade ukazal osebno. Britanski premier Rishi Sunak je operacije označil za samoobrambne, potrebne in sorazmerne.
        HAAG - Na Meddržavnem sodišču (ICJ) se je začela obravnava južnoafriške tožbe, ki Izraelu očita kršitve konvencije ZN o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. Predstavniki Južne Afrike so opozorili, da napad Hamasa ne more upravičiti domnevnih genocidnih dejanj Izraela.
        VARŠAVA - Na Poljskem se je na protestu proti vladi premierja Donalda Tuska zbralo na tisoče ljudi, večinoma podpornikov konservativne opozicijske stranke Zakon in pravičnost. Nasprotujejo odločitvi vlade o prestrukturiranju javnih medijev. Med povodi za shod je tudi zaprtje nekdanjega notranjega ministra Mariusza Kaminskega. Predsednik Andrzej Duda, ki je blizu PiS, je napovedal že drugo pomilostitev Kaminskega.
        KIJEV - Ukrajinski parlament je zavrnil obravnavo vladnega predloga zakona, ki naj bi olajšal vpoklic vojakov. Vodja poslanske skupine stranke ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, David Arakhamia, je izpostavil, da nekatera določila zakona kršijo človekove pravice.
        HELSINKI - Finska vlada je podaljšala zaprtje meje z Rusijo, za katerega se je odločila zaradi povečanega števila prihodov prosilcev za azil. Mejni prehodi Finske z vzhodno sosedo bodo tako ostali zaprti najmanj do 11. 2.
        LOS ANGELES - Sin ameriškega predsednika Hunter Biden, ki je obtožen davčnih prevar, se je na zveznem sodišču izrekel za nedolžnega. Obtožnica ga bremeni, da med letoma 2016 in 2019 ni plačeval zveznih davkov v skupni vrednosti 1,4 milijona dolarjev.
        PORT MORESBY - Na Papui Novi Gvineji je po protivladnem protestu skupine vojakov, policistov in zaporniških paznikov izbruhnilo nasilje. V izgredih je umrlo najmanj 15 ljudi, jezna množica pa je zažigala stavbe in uničevala trgovine.

tep/spo/vb/akt/set/tib/rp/msc/mlj/lkr/rpe/mc/mc
© STA, 2024