Tedenski pregled - Slovenija od 5. do 11. 1.

Ljubljana, 12. januarja - Opozorilna stavka zdravnikov ter dvotedenska prekinitev dela sodnikov sta zaznamovali prvi polni delovni teden v letu. Vlada in del sindikatov javnega sektorja so podpisali dogovor o usklajevanju plač z inflacijo. Razburjenje je povzročila napačna navedba izobrazbe kandidatke za kmetijsko ministrico, v Križni jami so se izkazali jamarski reševalci.

PETEK, 5. januarja

LJUBLJANA - Potem ko so sodniki zaradi neuresničene odločbe ustavnega sodišča glede njihovih plač napovedali stopnjevanje protestnih aktivnosti in k odstopu pozvali ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan in premierja Roberta Goloba, je Švarc Pipan napovedala, da bo odločba izvršena, vendar z zamikom. Sodnike je pozvala k dialogu. V kabinetu premierja Roberta Goloba ne vidijo razlogov za odstop ministrice.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je po razvezi zakonske zveze in opravljeni delitvi premoženja z bivšo soprogo postal lastnik podjetja Star Solar, ki večino prihodkov ustvari s prodajo sončne energije podjetju Borzen. V KPK, kjer bodo na podlagi anonimne prijave opravili predhodni preizkus, so pojasnili, da podjetje ne sme poslovati z vlado, lahko pa z drugimi subjekti javnega sektorja.

PARIZ - Premier Robert Golob in prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle sta se udeležila žalne slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika Evropske komisije Jacquesa Delorsa, ki je umrl 27. decembra. Golob je Delorsa označil za vizionarja in arhitekta sodobne Evrope.

LJUBLJANA - Državni proračun je v 2023 po prvih podatkih zabeležil 2,3 milijarde evrov primanjkljaja ali 3,7 odstotka BDP. Prihodki so se v primerjavi z letom prej povečali za 5,5 odstotka, odhodki pa za 12 odstotkov. Na primanjkljaj so vplivali predvsem izdatki za blaženje draginje in pomoč po avgustovskih poplavah.

KOPER - Petčlanski senat okrožnega sodišča je moškega iz slovenske Istre 4. januarja spoznal za krivega spolnega zlorabljanja svojih treh hčerk in ga obsodil na 23 let in pol zaporne kazni. Sodba še ni pravnomočna.

LJUBLJANA - Poslovilna tekma košarkarskega asa Gorana Dragića bo 24. avgusta v Stožicah, med gosti pa bodo Luka Dončić, Nikola Jokić, Giannis Antetokounmpo, Steve Nash in Jimmy Butler, pa tudi celotna reprezentanca, ki je leta 2017 osvojila naslov evropskih prvakov.

SOBOTA, 6. januarja

KRANJSKA GORA - V deževnih razmerah se je odvila veleslalomska tekma na jubilejni 60. Zlati lisici. Tako kot 2023 je zmagala Kanadčanka Valerie Grenier, Slovenke so na koncu ostale brez uvrstitve. Na nedeljskem slalomu je slavila Slovakinja Petra Vlhova, ki je zmagala tudi v skupnem seštevku. Najboljša Slovenska na slalomu je bila Andreja Slokar s 14. mestom.

LJUBLJANA - Mediji so razkrili, da je na spletni strani DZ navedena napačna stopnja izobrazbe kandidatke za kmetijsko ministrico Mateje Čalušić iz Gibanja Svoboda. Navedena je bila univerzitetna izobrazba, a ima Čalušić le visokošolsko diplomo. Z univerzitetno izobrazbo je bila Čalušićeva predstavljena tudi na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila Državna volilna komisija.

SLOVENSKA BISTRICA - Pri spominskem obeležju na Osankarici je bila tradicionalna spominska slovesnost ob 81. obletnici padca Pohorskega bataljona in njegovega poslednjega boja pri Treh žebljih.

LJUBLJANA - Družba Rastoder v lasti poslovneža Izeta Rastoderja je nedokončani trgovski del Stožic prodala družbi MG Mind iz Republike Srbske. Ta je lastnica gradbenega podjetja KPL, ki večino poslov ustvari z Mestno občino Ljubljana. Kupnine niso želeli razkriti.

NEDELJA, 7. januarja

CERKNICA - V Križni jami so zaradi narasle vode v soboto popoldne v jamskem rovu ostali ujeti tričlanska družina in dva vodnika, ki so se v jamo odpravili na turistični ogled. Ponoči so ujeto peterico, ki se je umaknila na varno, že prej predvideno mesto v jami, oskrbeli jamarski reševalci in potapljači ob pomoči civilne zaščite in gasilcev. Potem ko je gladina vode proti večeru začela upadati, so jih iz jame rešili v ponedeljek. V akciji je sodelovalo več kot sto jamarjev, potapljačev ter pripadnikov civilne zaščite in gasilcev.

RADENCI - Nekaj več kot 4300 volivcev v Občini Radenci je na predčasnih volitvah volilo predstavnike v občinski svet. Lista župana Romana Leljaka je s približno 43 odstotki glasov osvojila osem mandatov v 16-članskem svetu, skupaj s SDS bo imela devet mandatov in tako večino.

LJUBLJANA/BEOGRAD - Pravoslavni verniki so praznovali božič, s katerim obeležujejo praznik Jezusovega rojstva. Srbski patriarh Porfirij Perić je v poslanici ob prazniku pozval k molitvi za mir povsod po svetu.

PONEDELJEK, 8. januarja

LJUBLJANA - Premier Robert Golob kljub razkritju napačne navedbe izobrazbe kandidatke za kmetijsko ministrico Mateje Čalušić vztraja pri svojem predlogu. V Gibanju Svoboda so napačen podatek o izobrazbi Čalušić označili kot administrativno napako, za katero odgovornost v celoti prevzema stranka. Prvak SDS Janez Janša je pozval Goloba k umiku ministrske kandidature Čalušić, v NSi pa pričakujejo njena pojasnila.

LJUBLJANA - Slovensko sodniško društvo je v odzivu na petkovo izjavo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan izpostavilo, da uresničitev ustavne odločbe ni del socialnega dialoga, temveč je njen namen zagotovitev ustreznega ustavnega statusa sodstva. Vlada tako pod krinko nujnosti prenove plačnega sistema celotnega javnega sektorja odlaga z izvršitvijo ustavne odločbe.

PARIZ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je bila na uradnem obisku v Franciji. Sestala se je s francosko kolegico Catherine Colonna, s katero sta podpisali četrti akcijski načrt strateškega partnerstva med državama za obdobje 2024-2027. Ministrica se je srečala tudi z generalnim sekretarjem OECD Mathiasom Cormannom in generalno direktorico Unesca Audrey Azoulay.

LJUBLJANA - Konec decembra je bilo v Sloveniji registriranih 48.353 brezposelnih oz. 2,5 odstotka več kot novembra in 9,1 odstotka manj kot decembra 2022. Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo lani v povprečju prijavljenih 48.709 brezposelnih na mesec oz. 14 odstotkov manj kot 2022. Po oceni zavoda bo število brezposelnih konec leta padlo na približno 47.000.

LJUBLJANA - Slovenske železnice so v 2023 prepeljale več kot 15 milijonov potnikov. Med razlogi v SŽ navajajo sprostitev ukrepov po epidemiji covida-19, nove vlake ter ugodne ponudbe. Do leta 2028 nameravajo število prepeljanih potnikov povečati na 25 milijonov.

LJUBLJANA - Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega je bila premiera uprizoritve Pohorski bataljon v režiji Jerneja Lorencija. Uprizoritev se v izhodišču naslanja na zgodbo poslednjih dni Pohorskega bataljona. Nastala je v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj.

TOREK, 9. januarja

LJUBLJANA - Zdravniki in zobozdravniki v javnih zdravstvenih zavodih so izvedli enodnevno opozorilno stavko. Razlog so neuresničene zaveze vlade iz sklenjenih sporazumov, med drugim glede ločenega zdravniškega plačnega stebra, pa tudi plačna nesorazmerja, pomanjkanje kadrov in slabi pogoji dela. Vlada nasprotno vztraja, da je treba plače v javnem sektorju urejati celovito z ostalimi plačami v javnem sektorju. Vlada je šele v ponedeljek zvečer imenovala pogajalsko skupino, pogajanja pa so nato stekla v sredo. Če stavkovnega sporazuma med vlado in Fidesom ne bo, bodo zdravniki od 15. januarja stavkali do preklica.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar, obrambni minister Marjan Šarec in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš so nagovorili pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah v tujini.

NEW YORK - Slovenija se je izrazila nasprotovanje uporabi pravice veta v Varnostnem svetu, ko gre za resolucije o Gazi. Slovenski veleposlanik Boštjan Malovrh je poudaril, da Slovenija pozdravlja sprejetje dveh resolucij VS ZN o posameznih vidikih krize, vendar dosedanji ukrepi niso zadostovali.

NEW YORK - Slovenija se je pridružila skupini skoraj 50 držav, ki so obsodile prodajo severnokorejskih raket Rusiji, ki so bile nato 30. decembra in 2. januarja uporabljene proti Ukrajini.

LJUBLJANA - Presoja vplivov na okolje za kineto, ki jo je ljubljanska občina vgradila v povezovalni kanal C0, ni potrebna, je sklenilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Župana Zorana Jankovića zdaj zanimajo poteze DZ, kjer deluje preiskovalna komisija o ugotavljanju nezakonitosti pri gradnji kanala.

LJUBLJANA - Po delnih podatkih Agencije RS za okolje je bil december 2023 najtoplejši vsaj od leta 1950. Decembra je odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja od 1991 do 2020 na državni ravni znašal 2,9 stopinje Celzija.

MARIBOR - Mariborski župan Saša Arsenovič ni sprejel ponujenega odstopa podžupana Gregorja Reichenberga, ki je 31. decembra vozil avtomobil v opitem stanju.

LJUBLJANA - Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je s protestno akcijo na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo opozorilo na po njihovem mnenju škodljiv osnutek posodobljenega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta ter otežilo vstop v prostore, kjer je potekal sestanek glede načrta.

LJUBLJANA - Beseda leta 2023 v akciji ZRC SAZU je ujma, kretnja leta pa solidarnost. Zmagovalni besedi je na izboru ZRC SAZU, ki je zajel 11 finalistk, sledila beseda nutrija. Za novotvorjenko leta so izbrali besedo strojetvor. Kretnja leta je solidarnost.

LJUBLJANA - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na državnem prvenstvu v bowlingu, ki je potekalo prva dva vikenda v novem letu, osvojila naslov državne podprvakinje v konkurenci mešanih ekip.

SREDA, 10. januarja

LJUBLJANA - Sodniki so začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, ki ugotavlja, da so sodniške plače prenizke. V tem času se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali. Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević je vlado in DZ pozvala k takojšnji izvršitvi odločbe ustavnega sodišča. Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar je pozvala k doslednemu spoštovanju odločb ustavnega sodišča. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan pa je dejala, da bo ustavna odločba glede njihovih plač izvršena v najkrajšem možnem času.

LJUBLJANA - Vlada in del sindikatov javnega sektorja so podpisali dogovor o delni uskladitvi plač z inflacijo, ki so ga parafirali pred božičnimi prazniki. Ostali sindikati lahko to storijo še do konca meseca. Po prvih podatkih pa je za uveljavitev dogovora podpisov na sindikalni strani dovolj. Po dogovoru se bodo plače v javnem sektorju z junijem uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v obdobju december 2022-december 2023. Poleg dogovora so podpisali tudi aneksa h kolektivnima pogodbama za javni sektor in negospodarske dejavnosti, s katerima se bo vsebina dogovora realizirala.

LJUBLJANA - Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je prestala zaslišanje pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Čalušić je dejala, da se bo zavzemala za trajnostne oblike kmetovanja ter za to, da bo poklic kmeta postal bolj privlačen, predvsem za mlade. Poudarek v kmetijstvu mora biti po njenem na spodbujanju inovacij in prenosu znanja v prakso. Danes sledi glasovanje v DZ.

LJUBLJANA - Levica in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek sta obsodili povabilo izraelskega veleposlaništva članom poslanske skupine prijateljstva z Izraelom na predvajanje posnetka napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. Projekcija naj bi potekala v Judovskem centru v Ljubljani, ki je sporočil, da je bil naknadno tarča groženj, in dogodek zaradi tehničnih težav odpovedal. Veleposlanik Zeev Boker je posnetek kasneje predstavil poslanski skupini prijateljstva na zasebnem srečanju, ki se ga člani koalicije niso udeležili. Poslanka Levice Tatjana Greif je protestno izstopila iz omenjene parlamentarne skupine.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je potrdil resolucijo, ki zahteva takojšen konec napadov hutijevcev iz Jemna na ladje v Rdečem morju. Slovenija je glasovala za resolucijo, ki sta jo predlagali Japonska in ZDA.

LJUBLJANA - Finančna uprava je v 2023 po prvih podatkih pobrala 22,5 milijarde evrov dajatev, kar je za sedem odstotkov več kot v letu 2022 in za 17,2 odstotka več kot leta 2021. Gre za najvišji znesek zadnjih šestih let. Davčni dolg se je po navedbah uprave tudi lani zniževal.

KOPER - V Luki Koper so uradno odprli novi kamionski terminal pri Serminu z 203 mesti za tovorna vozila. Naložba je vredna približno 13 milijonov evrov. Po besedah predsednice uprave Luke Koper Nevenke Kržan gre za pomemben mejnik v razvoju Luke. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je dodala, da je odprtje terminala pomembno za celo državo, saj je logistika ena pomembnejših gospodarskih panog.

LJUBLJANA/GORNJI PETROVCI - Podjetje Moda Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev gre v stečaj, je sporočil lastnik podjetja Joc Pečečnik. Kot glavni razlog za to odločitev je navedel pomanjkanje kadra, saj se bo v roku dveh let več kot polovica trenutnih zaposlenih upokojila, med mladimi pa ni zanimanja za šiviljski poklic.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost je prejelo obvestilo o primeru nasilja nad starejšimi v enem od domov za starejše. Vodstvo doma je primer predalo pristojnim organom in poskrbelo za zaščito žrtve. Nasilno dejanje naj bi storila sorodnica žrtve.

MIAMI - V 79. letu starosti je umrla mati nekdanje prve dame ZDA Melanie Trump, Amalija Knavs. Starša soproge nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa sta leta 2018 postala ameriška državljana.

ČETRTEK, 11. januarja

LJUBLJANA - Slovenija se tožbi Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču (ICJ) še ne more pridružiti, je sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon. To bo možno šele, ko bo sodišče odločilo, ali bo o primeru sploh presojalo. Slovenija pa bo sodelovala v postopku, ki ga je pred ICJ glede očitanih kršitev Izraela na palestinskih ozemljih sprožila Generalna skupščina ZN.

LJUBLJANA - Sestal se je sodni svet ter odločal, ali naj na ustavno sodišče vloži zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač. Na sejo so povabili tudi predsednika vlade Roberta Goloba in predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki pa se je nista udeležila.

LJUBLJANA - Nacionalni preiskovalni urad je sprožil postopek preverjanja domnevne nepravilnosti nakupa prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče in višje delovno in socialno sodišče na Litijski cesti. Ministrstvo za pravosodje namreč ni naročilo svoje preverbe cene in naj bi stavbo preplačalo, je poročal portal 24ur.com.

LJUBLJANA - Država bo v začetku februarja izvedla dlje časa pričakovano izdajo obveznic za državljane, ki so v medijih dobile tudi naziv ljudske obveznice. Obveznice bodo imele ročnost treh let, predvideni obseg izdaje je 250 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva za finance.

LJUBLJANA - Policija je v letu 2023 obravnavala 60.587 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko je bilo v enakem obdobju leta 2022 teh skoraj pol manj oziroma 32.024, izhaja iz podatkov policije o nedovoljenih migracijah v 2023. Kar 96 odstotkov vseh so ujeli pri prehodu preko notranje meje s Hrvaško.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče ni ugotovilo neustavnosti dopolnjenih zakonov o nadzoru državne meje ter o varstvu javnega reda in miru v delih, ki omejujejo delovanje paravojaških enot oziroma t. i. vard.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije je 18 registriranim lobistom decembra 2023 zaradi neporočanja o svojem delu izrekla opomine oziroma prepovedi lobiranja za določen čas.

LJUBLJANA - Letalska prevoznika Iberia Airlines in Norwegian Air bosta prejela državno pomoč za vzpostavitev povezav z Madridom oz. Koebenhavnom. Sklep o dodelitvi pomoči je že podpisala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, višina pomoči bo znana po uskladitvi pogodb.

BERLIN - Slovenski rokometaši so nastopili na uvodni tekmi evropskega prvenstva in v Berlinu ugnali Ferske otoke.

tep/ase/bst/ap/np/sk/bst
© STA, 2024