Pregled - Slovenija, 3. 1. (sreda)

Ljubljana, 3. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 3. januarja.

LJUBLJANA - V četrtek bodo na Dunajski cesti v Ljubljani stekla obsežna dela, ki bodo vplivala na promet v celotnem mestu. Policija bo v času obnove poleg rednih patrulj v času prometnih konic v različna križišča napotila dodatne policiste, ki bodo pomagali zagotavljati boljšo pretočnost, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana. Ljubljanski župan Zoran Janković je udeležence v prometu pozval k spoštovanju delovnih zapor.

LJUBLJANA - Tako kot sodniki bodo tudi tožilci v četrtek za eno uro prekinili delo in s tem izrazili nestrinjanje z nespoštovanjem ustavne odločbe glede sodniških plač. Z vladnim ignoriranjem ustavne odločbe bodo seznanili tudi pristojne evropske organe, pripravljajo pa tudi podlago za vložitev tožbenih zahtevkov zoper državo. Premier Robert Golob vztraja, da dogovora o plačni reformi za pravosodne funkcionarje ne morejo izpeljati, ne da bi jo izpeljali za cel javni sektor. Prepričan je, da bodo pogajanja o reformi v prihodnjih mesecih pripeljali h koncu, na parcialne dogovore ne bodo pristajali, je zatrdil za Kanal A.

LJUBLJANA - Država bo izdala nove 10-letne evrske obveznice. Izdaja naj bi dosegla 1,5 milijarde evrov, medtem ko naj bi povpraševanje investitorjev doseglo 7,6 milijarde evrov. Pribitek nad srednjo vrednostjo 10-letne obrestne zamenjave naj bi bil 0,58 odstotne točke, kar pomeni, da je končna zahtevana donosnost 3,043 odstotka, po navedbah Financ izhaja iz podatkov iz Bloombergovega terminala.

LJUBLJANA - Regulirane cene naftnih derivatov se bodo ob nespremenjenih trošarinah s četrtkom zvišale. Na servisih zunaj avtocest se bo neosvinčeni 95-oktanski bencin podražil za 1,4 centa na 1,393 evra in dizel za 1,2 centa na 1,430 evra za liter. Podražilo se bo tudi kurilno olje, za 1,2 centa na 1,082 evra za liter. Cene bodo veljale do vključno 15. januarja.

LJUBLJANA - Slovenija zavrača predloge članov izraelske vlade za množično izselitev Palestincev z območja Gaze, je sporočilo zunanje ministrstvo. Kot so še zapisali na družbenem omrežju X, je vsakršno preseljevanje palestinskega prebivalstva iz Gaze v nasprotju z mednarodnim pravom in ogroža možnosti za uresničitev rešitve dveh držav. Ministrstvo je ob tem znova pozvalo k spoštovanju mednarodnega prava in mednarodnega humanitarnega prava ter k zaščiti civilnega prebivalstva na območju Gaze.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo predsednika SDS Janeza Janše za varstvo zakonitosti v primeru žaljivega tvita o novinarkah TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl. V veljavi torej ostaja pravnomočna obsodba za razžalitev novinark, Janša pa je dolžan plačati nekatere stroške sodnega postopka, je odločilo vrhovno sodišče.

PTUJ - Sodni senat ptujskega sodišča je na sojenju Kristijanu Slodnjaku, ki mu tožilstvo očita pomoč pri kaznivem dejanju umora Andreja Kirbiša lani v Mostju v občini Juršinci, izčrpal seznam predlaganih prič, zato so danes začeli s prebiranjem listinskih dokazov. Hkrati je senat zavrnil nekaj dodatnih dokaznih predlogov s strani obrambe.

LJUBLJANA - Z novim letom izvajalci transfuzijske dejavnosti izdajajo elektronska potrdila o darovanju krvi, ki so nadomestila papirnata potrdila. Izvajalci po novem izdajajo enotno potrdilo za vse vrste darovanja krvi, kljub temu pa delodajalec do podatka o vrsti darovanja krvi ne bo mogel dostopati, so zapisali na spletni strani ZZZS.

LJUBLJANA - Okoli 276.000 učencev in dijakov se je danes po božično-novoletnih praznikih znova vrnilo v šolske klopi. Tokrat so šolarji na počitnicah uživali enajst dni. Zdaj jih čaka zaključek prvega ocenjevalnega obdobja, nato pa se bodo sredi februarja nekateri že odpravili na enotedenske zimske počitnice.

ako/lad/ase/ako
© STA, 2024