Pregled - svet, 3. 1. (sreda)

Ljubljana, 3. januarja - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 3. januarja.

BEJRUT/TEL AVIV/PARIZ - Izraelska vojska je pripravljena na vse scenarije, je v torek dejal njen tiskovni predstavnik Daniel Hagari, potem ko je uboj namestnika vodje palestinskega gibanja Hamas Saleha al Arurija sprožil bojazni pred nadaljnjo širitvijo konflikta v regiji. Izrael uradno ni prevzel odgovornosti za napad z dronom, v katerem je bil v Bejrutu ubit Aruri. Je pa Izraelu in ZDA odgovornost za napad pripisal Iran. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da se je treba izogniti vsakršnemu stopnjevanju napetosti, predvsem v Libanonu. Tamkajšnje proiransko šiitsko gibanje Hezbolah je obljubilo, da uboj ne bo ostal nekaznovan, libanonska vlada pa je napovedala pritožbo pri Varnostnem svetu ZN in poziva Hezbolah, naj se izogne eskalaciji.

KERMAN - V napadu na komemoracijo ob obletnici uboja generala iranske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Solejmanija so bili ubiti 103 ljudje, še 210 je ranjenih. V bližini Solejmanijevega groba v mošeji Saheb al Zaman v Kermanu, kjer se je žalne slovesnosti udeleževalo več sto ljud, sta odjeknili dve eksploziji. Lokalne oblasti v Kermanu so napad, za katerega ni še nihče prevzel odgovornosti, označile za terorističnega. Napad so med drugim obsodili ZN in EU.

BEJRUT - Oborožene skupine, ki so del osi upora proti Izraelu, ne sledijo centraliziranem poveljstvu je ob četrti obletnici uboja generala iranske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Solejmanija in dan po atentatu na namestnika vodje palestinskega gibanja Hamas Saleha al Arurija v Bejrutu povedal vodja Hezbolaha Hasan Nasralah.

WASHINGTON/TEL AVIV - Ameriški State Department je v torek obsodil sporne izjave dveh ministrov izraelske skrajno desne vlade, da bi bilo treba Palestince spodbujati k izselitvi z območja Gaze, kjer bi morali po njunih besedah obnoviti izraelske naselbine. Eden od njiju, minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir, je v odzivu dejal, da izraelske oblasti sicer cenijo ZDA, a bodo naredile tisto, kar je najboljše za Izrael. Obsodbam izjav izraelskih ministrov sta se pridružili tudi Nemčija in Francija.

TOKIO - Število smrtnih žrtev ponedeljkovega potresa z magnitudo 7,6, ki je stresel japonski polotok Noto, je naraslo na 73. Reševalci medtem nadaljujejo iskanje pogrešanih in odpravljajo posledice potresa, pri čemer jih ovirajo padavine. Vremenoslovci opozarjajo na nevarnost zemeljskih plazov.

TOKIO - Po torkovi nesreči na tokijskem letališču, v kateri je v trčenju potniškega letala družbe Japan Airlines in letala japonske obalne straže umrlo pet ljudi, pristojni preiskujejo nasprotujoča si poročila o navodilih, ki jih je pred trčenjem dala kontrola zračnega prometa. Po navedbah predstavnikov Japan Airlines je njihovo letalo imelo dovoljenje za pristanek. Letalo obalne straže bi sicer moralo dostaviti pomoč na območja, ki jih je prizadel potres.

DOHA/SANA - Jemenski uporniki Hutijevci so v torek zvečer na trgovske ladje v bližini ožine Bab el Mandeb, ki Rdeče morje povezuje z Adenskim zalivom, izstrelili dve raketi, je sporočila ameriška vojska. Škode in ranjenih ni bilo. Varnostni svet ZN se bo sestal na zasedanju, na katerem naj bi spregovorili tudi o vse pogostejših napadih Hutijevcev na ladje, ki prečkajo pomembno pomorsko pot v Rdečem morju.

KIJEV - Rusija nadaljuje intenzivne napade na cilje po celotni Ukrajini, potem ko so se zračni napadi v zadnjih dneh okrepili na obeh straneh. Ukrajinske sile so ponoči izstrelile več raket nad obmejno rusko mesto Belgorod, regijo Kursk in Sevastopol na zasedenem polotoku Krim. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je opozoril, da gre za nevarno eskalacijo sovražnosti med Rusijo in Ukrajino. Obe strani je pozval k zaščiti življenj civilistov. Ukrajina in Rusija sta medtem po skoraj petih mesecih znova izmenjali vojne ujetnike. Po podatkih iz Kijeva in Moskve je bilo izpuščenih 230 ukrajinskih vojakov in 248 ruskih.

BEOGRAD - Srbska državna volilna komisija (RIK) je po ponovljenem glasovanju na okoli 40 voliščih v torek zvečer potrdila zmago vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) predsednika Aleksandra Vučića na parlamentarnih volitvah. Vučić je medtem zavrnil možnost mednarodne preiskave domnevnih nepravilnosti na volitvah, ki so potekale 17. decembra. Poudaril je, da so volitve stvar državnih organov Srbije in njenih institucij.

TAIPEI - Tajvanska vojska je po lastnih navedbah nad svojim območjem odkrila štiri sumljive balone iz Kitajske, od tega so trije leteli neposredno nad otokom. Najnižje so se spustili na 3658 metrov višine. Tajvansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da pozorno spremljajo dogajanje. Trenutno še preučujejo, ali baloni poleg meritev opravljajo še kakšne druge naloge.

LONDON - Več tisoč specializantov, ki tvorijo skoraj polovico vseh zdravnikov v Angliji, je po propadu pogajanj z vlado začelo šestdnevno stavko. Z najdaljšo prekinitvijo dela v več kot 70-letni zgodovini nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS) zdravniki upajo na povišico, s katero bi nadoknadili izgube zaradi neusklajevanja plač z inflacijo.

BOSTON - Predsednica ugledne ameriške univerze Harvard Claudine Gay je v torek sporočila, da odstopa s položaja, potem ko se kritike njenega nastopa v kongresu v zvezi z antisemitizmom na ameriških univerzah niso umirile. Domnevni antisemitski izpadi med ameriškimi študenti so se okrepili zaradi izraelskega bombardiranja Gaze, ki je sledilo napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra.

NEW YORK - Ameriški zvezni tožilci so v torek znova dopolnili obtožnico zaradi korupcije proti Bobu Menendezu, demokratskemu senatorju iz New Jerseyja. Menendez je bil že lani obtožen, da je dobival prepovedana darila iz Egipta v zameno za politične usluge, sedaj pa ga podobne obtožbe bremenijo v povezavi s političnimi predstavniki Katarja.

BRUSELJ - S 1. januarjem so začela veljati nova pravila o preglednosti, ki bodo državam članicam EU pomagala pri zatiranju goljufij na področju davka na dodano vrednost (DDV), posebno pri spletnem trgovanju. To je namreč še posebej izpostavljeno tveganju neizpolnjevanja obveznosti in goljufij na področju DDV.

BRUSELJ - Z novim letom so v EU začela veljati pravila, ki uvajajo minimalno stopnjo dejanske obdavčitve v višini 15 odstotkov za multinacionalna podjetja, dejavna v državah EU. V Evropski komisiji so jih označili kot prelomna, saj naj bi izdatno prispevala k pravičnejši obdavčitvi. Rezultati so po njihovih navedbah že vidni.

PEKING - Ameriška družba Tesla je izgubila naziv vodilnega proizvajalca popolnoma električnih vozil, prehitelo jo je kitajsko podjetje BYD. To je v zadnjem lanskem četrtletju poročalo o prodaji 526.409 električnih avtomobilov, medtem ko jih je družba Tesla, ki jo vodi milijarder Elon Musk, v enakem obdobju svojim kupcem dobavila 484.507.

LONDON/PARIZ/MAASTRICHT - Severozahod Evrope je zajelo neurje Henk z obilnim dežjem in močnim vetrom. Med drugim o nevšečnostih poročajo iz Velike Britanije, kjer je neurje zahtevalo smrtno žrtev. O najmanj eni smrtni žrtvi poročajo tudi iz Belgije. V Franciji je najhuje na širšem območju od Calaisa do Arrasa, kjer so razglasili najvišjo stopnjo ogroženosti. Raven vode se dviguje tudi ponekod v Nemčiji, ki se s poplavami sooča že skoraj dva tedna. Najhuje je na območju Spodnje Saške, Saške-Anhalt in na severu Turingije. Blizu Maastrichta na jugu Nizozemske pa je zaradi poplavljanja reke Meuse popustil nasip.

mc/lkr/set/msc/tib/rp/tv/bg/akt/kad/mlu/mc
© STA, 2024