Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 3. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BEJRUT/TEL AVIV/PARIZ - Izraelska vojska je pripravljena na vse scenarije, je v torek dejal njen tiskovni predstavnik Daniel Hagari, potem ko je uboj namestnika vodje palestinskega gibanja Hamas Saleha al Arurija sprožil bojazni pred nadaljnjo širitvijo konflikta v regiji. Izrael uradno ni prevzel odgovornosti za napad z dronom, v katerem je bil v Bejrutu ubit Aruri. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da se je treba izogniti vsakršnemu stopnjevanju napetosti, predvsem v Libanonu. Tamkajšnje proiransko šiitsko gibanje Hezbolah je obljubilo, da uboj ne bo ostal nekaznovan, libanonska vlada pa je napovedala pritožbo pri Varnostnem svetu ZN in poziva Hezbolah, naj se izogne eskalaciji.

TOKIO - Število smrtnih žrtev ponedeljkovega potresa z magnitudo 7,6, ki je stresel japonski polotok Noto, je naraslo na 64. Ranjenih je bilo najmanj 300 ljudi, od tega 20 huje, po pričakovanjih pa bi lahko število mrtvih in ranjenih še naraslo. Reševalci medtem nadaljujejo iskanje pogrešanih in odpravljajo posledice potresa, pri čemer jih ovirajo padavine. Vremenoslovci opozarjajo na možnost nadaljnjih zemeljskih plazov.

TOKIO - Po torkovi smrtonosni nesreči na tokijskem letališču, v kateri je potniško letalo družbe Japan Airlines trčilo v letalo japonske obalne straže, pristojni preiskujejo nasprotujoča si poročila o navodilih, ki jih je pred trčenjem dala kontrola zračnega prometa. Po navedbah predstavnikov Japan Airlines je njihovo letalo imelo dovoljenje za pristanek. Letalo obalne straže bi sicer moralo dostaviti pomoč na območja, ki jih je prizadel potres.

WASHINGTON/TEL AVIV - Ameriški State Department je v torek obsodil sporne izjave dveh ministrov izraelske skrajno desne vlade, da bi bilo treba Palestince spodbujati k izselitvi iz območja Gaze, kjer bi morali po njunih besedah obnoviti izraelske naselbine. Eden od njiju, minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir, je v odzivu dejal, da izraelske oblasti sicer cenijo ZDA, a bodo naredile tisto, kar je najboljše za Izrael.

ŽENEVA/GAZA - Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je obsodil napade na sedež palestinskega Rdečega polmeseca (PRCS) v Han Junisu in jih označil za nesprejemljive. Znova je opozoril, da se prebivalci Gaze soočajo s hudo humanitarno katastrofo, med drugim zaradi pomanjkanja sanitarij, vode, hrane in zdravil. Pozval je tudi k takojšnji prekinitvi ognja. Število žrtev izraelskih napadov na Gazo je medtem preseglo 22.300.

DOHA/SANA - Jemenski uporniki Hutijevci so v torek zvečer na trgovske ladje v bližini ožine Bab el Mandeb, ki Rdeče morje povezuje z Adenskim zalivom, izstrelili dve raketi, je sporočila ameriška vojska. Škode in ranjenih ni bilo. Varnostni svet ZN se bo sestal na zasedanju, na katerem naj bi spregovorili tudi o vse pogostejših napadih Hutijevcev na ladje, ki prečkajo pomembno pomorsko pot v Rdečem morju.

KIJEV - Rusija nadaljuje intenzivne napade na cilje po celotni Ukrajini, potem ko so se zračni napadi v zadnjih dneh okrepili na obeh straneh. Ukrajinske sile so ponoči izstrelile več raket nad obmejno rusko mesto Belgorod, regijo Kursk in Sevastopol na zasedenem polotoku Krim. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je opozoril, da gre za nevarno eskalacijo sovražnosti med Rusijo in Ukrajino. Obe strani je pozval k zaščiti življenj civilistov.

BEOGRAD - Srbska državna volilna komisija (RIK) je po ponovljenem glasovanju na okoli 40 voliščih v torek zvečer potrdila zmago vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) predsednika Aleksandra Vučića na parlamentarnih volitvah. Vučić je medtem zavrnil možnost mednarodne preiskave domnevnih nepravilnosti na volitvah, ki so potekale 17. decembra. Poudaril je, da so volitve stvar državnih organov Srbije in njenih institucij.

TAIPEI - Tajvanska vojska je po lastnih navedbah nad svojim območjem odkrila štiri sumljive balone iz Kitajske, od tega so trije leteli neposredno nad otokom. Najnižje so se spustili na 3658 metrov višine. Tajvansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da pozorno spremljajo dogajanje. Trenutno še preučujejo, ali baloni poleg meritev opravljajo še kakšne druge naloge.

ANKARA - Turške oblasti so pridržale 56 osumljencev, ki jih zaradi različnih kaznivih dejanj, od preprodaje drog do pranja denarja in umorov, iščejo v 18 državah, med drugim v ZDA, Nemčiji, Indiji, več nekdanjih sovjetskih republikah ter drugih delih Azije in Bližnjega vzhoda. Po navedbah notranjega ministra Alija Yerlikaye so vsi uvrščeni na Interpolov rdeči seznam iskanih oseb.

BOSTON - Predsednica ugledne ameriške univerze Harvard Claudine Gay je v torek sporočila, da odstopa s položaja, potem ko se kritike njenega nastopa v kongresu v zvezi z antisemitizmom na ameriških univerzah niso umirile. Domnevni antisemitski izpadi med ameriškimi študenti so se okrepili zaradi izraelskega bombardiranja Gaze, ki je sledilo napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra.

NEW YORK - Ameriški zvezni tožilci so v torek znova dopolnili obtožnico zaradi korupcije proti Bobu Menendezu, demokratskemu senatorju iz New Jerseyja. Menendez je bil že lani obtožen, da je dobival prepovedana darila iz Egipta v zameno za politične usluge, sedaj pa ga podobne obtožbe bremenijo v povezavi s političnimi predstavniki Katarja. Menendezov odvetnik Adam Fee je ugovarjal, da tožilci nimajo dokazov v podporo nobeni od obeh obtožnic.

PEKING - Ameriška družba Tesla je izgubila naziv vodilnega proizvajalca popolnoma električnih vozil, prehitelo jo je kitajsko podjetje BYD. To je v zadnjem lanskem četrtletju poročalo o prodaji 526.409 električnih avtomobilov, medtem ko jih je družba Tesla, ki jo vodi milijarder Elon Musk, v enakem obdobju svojim kupcem dobavila 484.507.

lkr/set/msc/tib/rp/tv/bg/akt/lkr
© STA, 2024