Pregled - svet, 2. 1. (torek)

Ljubljana, 2. januarja - Pregled dogodkov v svetu v torek, 2. januarja.

TOKIO - Število smrtnih žrtev silovitega potresa z magnitudo 7,6, ki je v ponedeljek stresel Japonsko, je naraslo na 57, po navedbah oblasti pa bi se utegnilo še povečati. Iskanje preživelih, ujetih v ruševinah, se medtem nadaljuje, a je močno oteženo zaradi uničenih in neprevoznih cest. Na tokijskem letališču Haneda pa sta trčili potniško letalo družbe Japan Airlines in letalo japonske obalne straže s pomočjo za območja, prizadeta v potresu. Pri tem je umrlo pet članov posadke letala japonske obalne straže, pilot pa je huje poškodovan. Vseh 367 potnikov in 12 članov osebja na potniškem letalu, ki je malo pred pristankom zagorelo, so evakuirali.

KIJEV/VARŠAVA/MOSKVA - Več ukrajinskih mest, med njimi prestolnica Kijev in Harkov na vzhodu države, je bilo tarča silovitih ruskih zračnih napadov, v katerih so bili ubiti najmanj štirje ljudje, več kot 90 jih je bilo ranjenih. Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je Rusija v napadu uporabila več hipersoničnih raket Kinžal. Ukrajina je po napadih pozvala svoje zaveznice k hitrejši dobavi orožja. Poljska pa je na svojo vzhodno mejo napotila štiri lovska letala F-16, ki so se že vrnila v svoja oporišča. Ruska vojska je medtem sporočila, da je pomotoma bombardirala vas na jugu regije Voronež blizu meje z Ukrajino, da pa ni bilo smrtnih žrtev.

BEJRUT - V močni eksploziji je bil po navedbah šiitskega gibanja Hezbolah ubit namestnik vodje palestinskega skrajnega gibanja Hamas Saleh al Aruri. Smrt al Arurija je na svoji televiziji potrdil tudi Hamas, ki je odgovornost za napad z droni pripisal Izraelu. Napad je obsodil tudi libanonski premier Nadžib Mikat, ki je Izraelu očital, da želi potegniti Libanon v novo fazo konflikta.

TEL AVIV - Svetovalec predsednika izraelske vlade Benjamina Netanjahuja Mark Regev je sporočil, da Izrael umika del svojih enot z območja Gaze. Kot je pojasnil v pogovoru za televizijo Sky News, je vojna s palestinskim skrajnim gibanjem Hamas maraton, izraelski vojaki pa si morajo odpočiti, da bodo lahko v prihodnjih mesecih nadaljevali boje. Tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi pa je napovedal, da bo Izrael na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu odgovoril na tožbo Južne Afrike zaradi genocida na območju Gaze. Južna Afrika je tožbo, v kateri Izraelu očita kršenja konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi, vložila 29. decembra.

TEL AVIV/BEJRUT/DAMASK - Izraelska vojska je znova napadla cilje v Libanonu in Siriji. Kot je sporočila, so rakete na libanonsko vas Jaroun v bližini izraelsko-libanonske meje izstrelili, ker naj bi na tem območju delovale enote šiitskega gibanja Hezbolah, razlog za napad na predmestje sirske prestolnice Damask pa ni znan.

ANKARA/ISTANBUL - Turške oblasti so sporočile, da so pridržale 33 ljudi, ki jih sumijo vohunjenja za Izrael ter načrtovanja več ugrabitev v imenu izraelske obveščevalne službe Mosad. Po navedbah turškega notranjega ministrstva so jih v Istanbulu pridržali v več racijah, ni pa jasno, ali so pridržani državljani Izraela.

WASHINGTON - Ameriška letalonosilka Gerald R. Ford bo po treh mesecih odplula iz Sredozemlja in se vrnila v matično pristanišče Norfolk v zvezni državi Virginija. Letalonosilka je v bližino izraelske obale priplula oktobra, da bi Izraelu pomagala pri vojaški operaciji proti palestinskemu gibanju Hamas. Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da bo ameriška vojska še naprej ohranjala svojo prisotnost v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu ter Izraelu zagotavljala vojaško pomoč.

BEOGRAD - V Srbiji poteka ponovno glasovanje na parlamentarnih volitvah še na osmih voliščih, na katerih je skupno 5300 volivcev. Glasovanje ne bo vplivalo na izid volitev, na katerih je 17. decembra zmagala vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića. Vučić očitke opozicije o volilnih nepravilnostih še vedno zavrača.

PRIŠTINA/BRUSELJ - Za državljane Kosova je v ponedeljek začel veljati brezvizumski režim za vstop v države Evropske unije. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell je odločitev unije označil za zgodovinsko ter ocenil, da bo prinesla koristi tako Kosovu kot EU. Brezvizumski režim za vse druge države Zahodnega Balkana že velja.

SEUL - V južnokorejskem pristaniškem mestu Busan so zabodli opozicijskega voditelja Lee Jae-myunga. Kot je razvidno iz televizijskih posnetkov, je med novinarsko konferenco k 59-letnemu politiku pristopil moški in ga zabodel v vrat. Ranjenega politika, ki ni v smrtni nevarnosti, so prepeljali v bolnišnico, napadalca pa aretirali.

HONGKONG - Hongkonški prodemokratični medijski magnat Jimmy Lai, ki mu zaradi obtožb sodelovanja s tujimi silami grozi dosmrtni zapor, se je na sodišču v Hongkongu izrekel za nedolžnega glede kršitev spornega zakona o nacionalni varnosti. 76-letni lastnik sedaj že ukinjenega časnika Apple Daily, ki je zaprt od leta 2020, je eden od več kot 250 aktivistov, poslancev in protestnikov, ki so jih od leta 2020 priprli v skladu s spornim zakonom. Sojenje, ki se je začelo 18. decembra lani, naj bi trajalo okoli 80 dni.

RIM - V severnoitalijanskem mestu Rosazza je bil na silvestrovo lažje ranjen 31-letni moški, ki ga je zadel strel iz pištole poslanca skrajno desnih Bratov Italije Emanueleja Pozzola. Čeprav poslanec trdi, da ni streljal on in da se je strel sprožil po nesreči, je incident povzročil razburjenje v Italiji.

mc/mph/tib/bdo/mc
© STA, 2024