Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA/TEL AVIV - V nočnih napadih izraelskih letal na Gazo je bilo ubitih najmanj 24 ljudi, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. O raketnih napadih so tik po polnoči poročali tudi iz Izraela. Odgovornost za te je prevzelo oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas. Izraelske sile so medtem izvedle tudi več racij na zasedenem Zahodnem bregu. Da se bo vojna v Gazi se bo nadaljevala tudi v letu 2024, je v nedeljo izjavil tiskovni predstavnik izraelske vojske in ocenil, da Izrael za bojevanje potrebuje več deset tisoč rezervistov.

KIJEV - V ukrajinskem obstreljevanju središča Donecka so bili ponoči ubiti štirje ljudje, so sporočile tamkajšnje separatistične oblasti. Ruska vojska je medtem nadaljevala s ciljanjem ukrajinskih mest, pri tem pa ubila najmanj eno osebo v Odesi. Po podatkih ukrajinskega vojnega letalstva je zračna obramba sestrelila rekordnih 87 od skupno 90 dronov tipa šahed.

TOKIO - Japonsko je stresel niz potresov. Najmočnejši med njimi je imel magnitudo 7,6, zaradi česar so oblasti za zahodno obalo osrednjega otoka Honšu izdale opozorilo pred cunamijem. Epicenter je bil na polotoku Noto, 505 kilometrov severozahodno od Tokia, kjer so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev. Po podatkih japonskega meteorološkega urada je otočje skupno streslo 21 potresov z magnitudo nad 4,0.

BRUSELJ - Belgija prevzema predsedovanje Svetu EU s sloganom Zaščititi, okrepiti, pripraviti se. V prvih dveh mesecih predsedovanja se bodo posvetili zaključevanju sprejemanja zakonodaje, marca in aprila pa prihodnosti unije. Sledila bo kampanja pred junijskimi evropskimi volitvami, ko bodo v Belgiji potekale tudi nacionalne volitve. Belgija, ki je ustanovna članica unije, tokrat predseduje že 13.

ŠANGHAJ - Egipt, Etiopija, Iran, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so postali polnopravne članice skupine največjih gospodarstev v vzponu (Brics). Ta se je tako razširila na deset članic. Voditelji dosedanjih članic Bricsa - Brazilije, Rusija, Indije, Kitajske in Južne Afrike - so se o sprejetju novih članic dogovorili lani v Johannesburgu. V skupino so jih povabili šest - poleg peterice, ki se je skupini pridružila, še Argentino, ki je pred dnevi uradno sporočila, da se ne bo včlanila.

EREVAN - Z novim letom je uradno prenehala obstajati separatistična republika Gorski Karabah oz. republika Arcah, kot so jo imenovali tam živeči Armenci. Skoraj vsi njeni prebivalci, več kot 100.000, so septembra ob vojaški operaciji azerbajdžanskih sil zapustili svoje domove, kar je privedlo do konca več desetletij trajajočega konflikta v Zakavkazju.

akt/akt
© STA, 2024