Tedenski pregled - svet od 29. 12. do 4. 1.

Ljubljana, 5. januarja - Japonsko je na novega leta dan stresel močan potres, sledila mu je letalska nesreča. V Ukrajini so se na prelomu leta še okrepili napadi na mesta. Izrael je nadaljeval napade na Gazo, v Bejrutu pa je bil ubit drugi človek Hamasa. Iran je pretresel napad na komemoraciji za pred štirimi leti ubitim generalom.

PETEK, 29. decembra
        KIJEV - Rusija je izvedla obsežne napade iz zraka na več ukrajinskih mest, v katerih je bilo po podatkih ukrajinskih oblasti ubitih 32 ljudi. Po navedbah vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske Valerija Zalužnega je bil to največji napad iz zraka od začetka vojne.
        VARŠAVA - V poljski zračni prostor je iz Ukrajine vstopil neznan predmet, najverjetneje ruska raketa, ki je preletela poljski zračni prostor. Poljska je povišala bojno pripravljenost zračne obrambe.
        HAAG - Južna Afrika je na Meddržavno sodišče (ICJ) vložila tožbo, v kateri Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu.
        WASHINGTON - Ameriška zvezna država Maine je 29. 12. nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu onemogočila kandidaturo na primarnih volitvah. Najvišja volilna uradnica Maina Shenna Bellows je dejala, da je Trump kršil 14. amandma k ameriški ustavi. Trump je 2. 1. vložil pritožbo na zvezno vrhovno sodišče, 3. 1. se je pritožil tudi zaradi podobne odločitve sodišča v Koloradu .
        PEKING - Na Kitajskem so za novega obrambnega ministra imenovali poveljnika mornarice Dong Juna. Nasledil je Li Shangfuja, ki so ga odstavili oktobra, potem ko ga pred tem dva meseca ni bilo v javnosti.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je 29. 12. podpisal odlok, s katerim je do decembra 2025 podaljšal opustitev carin na uvoz jekla aluminija iz EU v ZDA. Dodatne carine je uvedel Bidnov predhodnik Donald Trump.
        RIM - Spodnji dom italijanskega parlamenta je potrdil proračun za 2024 v vrednosti 28 milijard evrov, ki vključuje znižanje davkov za upokojence, davčne olajšave za ravne, ukrepe za podporo družinam in več denarja za zdravstveni sistem.

SOBOTA, 30. decembra
        BRUSELJ - Države članice EU so soglasno potrdile delno pridružitev Bolgarije in Romunije schengnu z 31. 3. Odpravljen bo nadzor na zračnih in morskih mejah, odločitev o umiku nadzora na notranjih kopenskih mejah pa še ni bila sprejeta.
        BEOGRAD - Na več kot 30 voliščih v Srbiji je potekalo ponovno glasovanje na parlamentarnih in lokalnih volitvah. Bojkotirala ga je največja opozicijska koalicija Srbija proti nasilju, v Beogradu je potekal tudi protest z zahtevo po razveljavitvi volitev 17. 12. Volilna komisija je 3. 1. potrdila zmago Srbske napredne stranke.
        MOSKVA - Ruska vojska je sporočila, da je nad Moskvo in drugod po državi sestrelila 32 ukrajinskih dronov, v mestu Belgorod ob ukrajinski meji pa je v napadih umrlo več kot 20 ljudi. Rusija je zato v noči na 31. 12. izvedla povračilne napade na Ukrajino. Napade je nadaljevala tudi naslednje dni.
        LONDON - V starosti 75 let je umrl britanski igralec Tom Wilkinson, znan po vlogah v filmih Do nazga, Zaljubljeni Shakespeare ter Eksotični hotel Marigold. Za stransko vlogo v filmu Do Nazga je prejel bafto.
        BENETKE - Mestni svet je odločil, da bodo Benetke z junijem prepovedale večje turistične skupine in uporabo zvočnikov med turističnimi ogledi. Lokalne oblasti želijo omejiti negativne posledice množičnega turizma.

NEDELJA, 31. decembra
        TEL AVIV - Izraelsko vrhovno sodišče je razveljavilo ključni del sporne pravosodne reforme, ki sodišču odvzema možnost ukrepanja proti vladnim odločitvam. Gre za hud politični poraz vlade Benjamina Netanjahuja v času trajajoče ofenzive v Gazi.
        KOEBENHAVN - Danska kraljica Margareta II. je v tradicionalnem nagovoru ob novem letu napovedala, da bo 14. 1. abdicirala. 83-letna monarhinja bo prestol po 52 letih prepustila svojemu sinu Frederiku.

PONEDELJEK, 1. januarja
        TOKIO - Japonsko je stresel potres z magnitudo 7,6, v katerem je umrlo najmanj 78 ljudi, več deset jih pogrešajo. Nastala je velika gmotna škoda, uničene so tudi številne ceste.
        BERLIN/AMSTERDAM - Nemška policija je v izgredih, ki so izbruhnili na silvestrovo, aretirala več kot 390 ljudi. Poškodovanih je bilo 54 policistov. Na Nizozemskem je policija aretirala več kot 200 ljudi.
        VATIKAN - Papež Frančišek je v novoletnem nagovoru dejal, da se je treba za mir na svetu obrniti k ženskam in materam, ki imajo pomembno vlogo tako v cerkvi kot v družbi.
        BRUSELJ - Belgija je prevzela predsedovanje Svetu EU s sloganom Zaščititi, okrepiti, pripraviti se. V prvih dveh mesecih se bodo posvetili zaključevanju sprejemanja zakonodaje, marca in aprila pa prihodnosti EU.
        ŠANGHAJ - Egipt, Etiopija, Iran, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so postali polnopravni člani skupine največjih gospodarstev v vzponu (Brics). V skupino je bila povabljena tudi Argentina, ki pa je 29. 12. sporočila, da se ne bo včlanila.
        EREVAN - Z novim letom je uradno prenehala obstajati separatistična republika Gorski Karabah oz. republika Arcah, kot so jo imenovali tam živeči Armenci. Skoraj vsi njeni prebivalci, več kot 100.000, so septembra ob vojaški operaciji azerbajdžanskih sil zapustili domove.
        PRIŠTINA - Za državljane Kosova je začel veljati brezvizumski režim za vstop v države EU. Kosovo je zadnja država Zahodnega Balkana z brezvizumskim režimom.
        BRUSELJ - Z novim letom so v EU začela veljati pravila, ki uvajajo minimalno stopnjo dejanske obdavčitve v višini 15 odstotkov za multinacionalna podjetja, dejavna v državah EU.

TOREK, 2. januarja
        TOKIO - Na letališču Haneda sta trčili potniško letalo družbe Japan Airlines in letalo japonske obalne straže s pomočjo za območja, prizadeta v potresu. V slednjem je umrlo pet članov posadke, pilot je huje poškodovan. Vseh 367 potnikov in 12 članov osebja na potniškem letalu, ki je zagorelo, so evakuirali.
        BEJRUT - V eksploziji je bil po navedbah šiitskega gibanja Hezbolah ubit namestnik vodje palestinskega skrajnega gibanja Hamas Saleh al Aruri. Hamas je odgovornost za napad z droni pripisal Izraelu, ta uradno ni prevzel odgovornosti zanj. Napad je okrepil bojazni pred širitvijo konflikta na Bližnjem vzhodu.
        BOSTON - Predsednica ameriške univerze Harvard Claudine Gay je sporočila, da odstopa s položaja, potem ko se kritike njenega nastopa v kongresu v zvezi z antisemitizmom na ameriških univerzah niso umirile.
        SEUL - Zabodli so južnokorejskega opozicijskega voditelja Lee Jae-myunga. Ta ni v smrtni nevarnosti, napadalca pa so aretirali.

SREDA, 3. januarja
        KERMAN - V napadu na komemoracijo ob obletnici uboja generala iranske revolucionarne garde Kasema Solejmanija je bilo ubitih 84 ljudi. Potem ko je State Department zagotovil, da za eksploziji nista odgovorna niti ZDA niti Izrael, je odgovornost za napad prevzela Islamska država.
        NEW YORK - Članice Varnostnega sveta ZN so pozvale jemenske hutijevce, naj nemudoma prenehajo z napadi na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Po podatkih ZN je 18 ladjarskih družb že preusmerilo svoja plovila okoli Afrike, da bi se izognili Rdečemu morju.
        NEW YORK - Sodišče je objavilo prvi seznam več kot sto oseb, povezanih z ameriškim finančnikom Jeffreyjem Epsteinom, ki je leta 2019 storil samomor, ko je čakal na sojenje zaradi spolnih zločinov. Med njimi so številna znana imena, a objava sodnih dokumentov ni prinesla pomembnih novih razkritij.
        LONDON - Več tisoč specializantov, ki tvorijo skoraj polovico vseh zdravnikov v Angliji, je po propadu pogajanj z vlado začelo šestdnevno stavko. Gre za najdaljšo prekinitev dela v več kot 70-letni zgodovini nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS).
        PEKING - Ameriška družba Tesla je izgubila naziv vodilnega proizvajalca popolnoma električnih vozil, saj jo je prehitelo kitajsko podjetje BYD, ki je v zadnjem četrtletju 2023 prodalo 526.409 električnih avtomobilov, okoli 50.000 več kot Tesla.

ČETRTEK, 4. januarja
        TEL AVIV - Izraelski obrambni minister Joav Galant je razkril predloge za ureditev območja Gaze po koncu vojne med Izraelom in palestinskim skrajnim gibanjem Hamas. Na ozemlju, ki je zdaj pod nadzorom Hamasa, bi bila po vojni omejena palestinska oblast, Izrael bi imel varnostni nadzor. V izraelski ofenzivi na Gazo je sicer doslej umrlo več kot 22.400 ljudi.
        STOCKHOLM/HELSINKI/OSLO/KOEBENHAVN - Polarni mraz in sneg sta povzročila kaotične razmere na Švedskem, Danskem, Norveškem in Finskem. Na jugu Švedske je ponoči na eni glavnih cest zaradi snega obtičalo okrog 1000 vozil, v več krajih so zabeležili temperature, nižje od minus 40 stopinj Celzija.

snk/mc/rpe/rp/tib/akt/vr/vb/spo/mph/bdo/lkr/set/msc/tv/bg/kad/mlu/vb
© STA, 2024