Na Škofjeloškem po poplavah največjo nevarnost predstavljajo plazovi

Gorenja vas/Žiri/Škofja Loka, 5. avgusta - Na širšem škofjeloškem območju imajo po petkovih poplavah interventne službe tudi danes polne roke dela z vzpostavitvijo dostopnosti do posameznih zaselkov in hiš, ki so še vedno odrezane od sveta. Vse več težav povzročajo tudi zemeljski plazovi, ki ogrožajo več hiš.

Škofja Loka.
V Škofji Loki je zaradi obilnih padavin svoje bregove prestopila tudi Sora.
Foto: STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci v Gorenji vas povedal župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, so Poljansko dolino prizadele tako strašne poplave kot leta 1926, ko je v dolini odneslo vse mostove in se je sprožilo ogromno zemeljskih plazov. "Sedaj, po stotih letih, je bila količina vode enaka kot takrat, ampak infrastruktura je bistveno boljša in betonski mostovi so vzdržali," je izpostavil.

Je pa uničenih veliko manjših mostov in cest. Direktorica občinske uprave Elizabeta Rakovec je pojasnila, da je povsem uničenih več kot 40 kilometrov cest. Ogromno je tudi prizadetih objektov, ki jih ogrožajo plazovi. "Škoda je dejansko nepredstavljiva in brez hitre pomoči države in brez izdatnih sredstev je nismo sposobni odpraviti," je opozorila.

Ob tem je dodala, da bo marsikje treba sanirati tudi vodotoke, da se kaj takega ne bi več ponovilo. "Naša izkušnja je takšna, da kjer se k sanaciji pristopi celovito in kakovostno, infrastruktura vzdrži tudi takšne poplave," je dejala Rakovec in spomnila, da so protipoplavni ukrepi, izvedeni v minulih letih, vzdržali.

"Posebna zgodba so zemeljski plazovi ob glavni cesti. To je nekaj neverjetnega, kar še nismo videli in tudi iz tega se moramo nekaj naučiti," je dejal župan, ki ga skrbi predvsem za hiše, ki jim grozijo plazovi ali pa je zemlja pod njimi spodkopana.

Tri hiše so izselili, razmišljajo pa, da bi iz previdnosti izselili še nekaj dodatnih hiš, saj se zemljina še vedno premika in je ogroženih najmanj 10 hiš. Organizirali se ogled najbolj kritičnih točk z geologom, da bodo lahko čim prej pripravili projektno dokumentacijo za obsežno sanacijo, ki jih čaka v prihodnjih letih.

Čadež za pomoč prosi tudi Slovensko vojsko, saj, kot je poudaril, življenja, ki se je v Poljanski dolini po poplavah praktično ustavilo, samo z lastnimi silami ne bodo uspeli prav hitro spraviti v normalne tokove. Vojska bo med drugim pomagala zagotoviti pontonski most proti Javorjem, ki so zaradi podrtega mostu še nedostopne.

Po tem ko je bila v petek Poljanska dolina odrezana od sveta, je sedaj zagotovljena vsaj zasilna prevoznost regionalne ceste, pri čemer je zaradi usada pred mostom na Brodeh delno speljana po ozki stranski cesti, ki omogoča promet samo osebnim vozilom. Zato pomočnik načelnika Policijske postaje Škofja Loka Klemen Trček poziva občane, naj ne odhajajo proti Škofji Loki, če ni nujno. Na cesti je tudi še veliko podorov, peska in vode, ki še naprej teče z brežin.

Pride lahko tudi do novih podorov, zato Trček prosi ljudi, naj se izogibajo plazovitim območjem. Tudi poveljnik občinskega štaba CZ Občine Gorenja vas - Poljane Primož Kokalj je opozoril, da nevarnosti še ni konec, čeprav je Poljanska Sora upadla, saj še vedno grozijo usadi in plazovi.

Kokalj je izpostavil, da sta se tudi v tokratni ujmi pokazala velika kolegialnost in sodelovanje med Poljanci, zato je izid vendarle precej boljši, kot bi lahko bil. Že dva dni je na terenu okoli 170 gasilcev, ki se še naprej ukvarjajo s čiščenjem cestišč in vodotokov ter odpravljanjem druge škode, je povedal vodja intervencije, poveljnik Gasilskega poveljstva Občine Gorenja vas - Poljane Roman Kokalj.

Še naprej imajo veliko dela tudi gasilci v Žireh. "Voda je odtekla, interventne službe pa so še vedno na terenu," je novinarjem povedal poveljnik Civilne zaščite Občine Žiri Janez Tratnik. Spomnil je, da je bila prva težava ta, da so bile Žiri odrezane od sveta, saj so bile vse dovozne poti zasute ali poplavljene, sedaj je prevoznost zagotovljena, ostajajo pa težave s telekomunikacijami.

V Žireh je bilo poplavljenih ali zasutih več kot 100 hiš. Veliko so jih lahko hitro sanirali, težava pa ostajajo zemeljski plazovi in nedostopnost nekaterih zaselkov z vozili. Med njimi je tudi večje naselje Koprivnik, v katerem je najmanj 30 hiš, je opozoril žirovski župan Franci Kranjc.

"Veliko cest je poškodovanih ali uničenih, da bodo vse ceste normalno prevozne, pa bo minilo še dolgo časa," je ocenil. Zadovoljen pa je, da se ob velikem trudu gasilcev in drugih interventnih služb stanje vendarle izboljšuje.

Ves dan, do mraka bo danes na terenu tudi več kot 130 gasilcev v škofjeloški občini. Skupaj s pristojni vzdrževalci občinski cest in Komunalo Škofja Loka se še vedno ukvarjajo z zagotavljanjem prevoznosti cest, črpanjem vode iz zalitih objektov in odstranjevanjem naplavin. V Bodoveljski grapi je na cestah od 800 do 1000 kubičnih metrov materiala, odneslo je vse mostove. Neprevoznih je tudi še več drugih cest, prevozna pa je regionalna cesta v Selško dolino.

Tudi po celotni škofjeloški občini se je sprožilo veliko plazov, mnogi ogrožajo hiše, med drugim je bilo treba izseliti ljudi na sv. Barbari in na Ožboltu, so sporočili iz škofjeloške občine, kjer si je razmere na terenu danes ogledal tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Vasi v Poljanski dolini med Zmincem in Gabrkom so še vedno brez električne energije, prav tako je prekinjena oskrba z elektriko na Lubniku. Brez elektrike je 430 uporabnikov. Kot so sporočili iz Elektra Gorenjska, se bodo ekipe v prihodnjih dneh skušale prebiti do odrezanih področjih in vzpostaviti zasilno oskrbo s pomočjo agregatov.

Interventna sanacija se nadaljuje tudi v tržiški občini, ki so jo prav tako prizadele poplave in plazovi. Predsedniki krajevnih skupnosti bodo vodili koordinacijo med občani, ki potrebujejo pomoč pri odpravljanju škode in čiščenju objektov ter okolice, ter tistimi, ki so sokrajanom pripravljeni pomagati.

Medtem se interventne službe še naprej trudijo vzpostaviti prevoznost cest. S tržiške občine sporočajo, da je cesta Tržič - Jelendol sedaj prevozna, zaradi cestnega usada in obsežnejšega plazu je še naprej zaprta cesta Podljubelj-Reber, zaprta je cesta Tržič-Ljubelj. Prehod med Slovenijo in Avstrijo prav tako ni možen na Jezerskem, saj je zaradi več plazov v dolini Kokre in odstranjevanja posledic ujme zaprta tudi cesta med Preddvorom in Jezerskim.

Marsikje na Gorenjskem je še vedno potrebno prekuhavanje pitne vode, ponekod pa pitne vode tudi primanjkuje. Prostovoljno gasilsko društvo Cerklje na Gorenjskem tako občane obvešča, naj zaradi pomanjkanja vode v vodovodu pitno vodo uporabljajo samo za nujne stvari, prepovedano pa je z njo prati in čistiti blato iz poplavljenih objektov in površin.

tzu/mrn/bst
© STA, 2023