V Posavju stanje ob Savi še obvladljivo, do najhujšega še ni prišlo

Krško/Brežice/Kostanjevica na Krki, 5. avgusta - Reke v osrednji in jugovzhodni Sloveniji še poplavljajo. Sava poplavlja v večjem obsegu, v spodnjem toku pa naj bi njena gladina že upadala. Težave je začela predvsem v Krški vasi povzročati narasla Krka, ki so jo sicer nasipi zadržali, a je izpod teh udarila podtalnica. Nižjevodno je narasla Sava v treh četrtinah poplavila vas Loče.

Jesenice.
Narasla Sava Dolinka na širšem območju Jesenic.
Foto: Alenka Vesenjak/STA

Medvode.
Narasla Sava pri Medvodah.
Foto: Ksenija Brišar/STA

Sava sicer še ogroža, je brežiški župan Ivan Molan povedal za STA. V zadnjih urah so se ob njej pojavile težave s podtalnico. Ta je začela prodirati na območju Čateža ob Savi in Term Čatež. Gasilci jo tam prečrpavajo, uprava za zaščito in reševanje pa jim je poslala dodatne močnejše črpalke, s katerimi bodo lahko stanje uredili.

Glede narasle Krke je dodal, da je ta v Krški vasi nekaj časa grozila, da se bo prelila prek nasipov, podtalnica izpod nasipov pa se je približala nekaj objektom. Stanje bo v Krški vasi kritično še ves dan in tudi v nedeljo, je dejal.

Nasipe ob Krki tudi utrjujejo, težava pa je tudi v tem, da nekateri ne držijo dobro. Najbolj ogroženi so poleg Krške vasi na Čatežu ob Savi in pa v Ločah, pri delu na terenu pa brežiškim pomagajo gasilci sosednjih občin, je še dejal Molan.

V posavskem regijskem štabu civilne zaščite so zjutraj za STA ocenili, da je stanje na brežiškem še obvladljivo. Zaradi močnega deževja so sicer v Občini Brežice aktivirali gasilce prostovoljnih društev, ki polnijo protipoplavne vreče.

Nameščajo jih ob objektih ob Savi in Krki ter črpajo vodo iz objektov. Okoliški gasilci so v petek zvečer tudi evakuirali goste iz kampa Term Čatež. Teh je bilo po zadnjih podatkih približno 2000. Vse, ki so to želeli, so namestili v brežiški športni dvorani, njihove avtomobile pa so parkirali na parkiriščih brežiških trgovskih središč.

Ker se je stanje voda v kampu v čateških toplicah stabiliziralo, je brežiški štab civilne zaščite danes izdal obvestilo, da se evakuiranci lahko vrnejo v terme ali domov.

Vse v petek začasno zaustavljene hidroelektrarne na spodnji Savi danes še ne obratujejo. Predvidoma jih bodo vnovič zagnali po koncu tedna oziroma dokler se rečni pretok na vrne na približno 1000 kubičnih metrov na sekundo, je direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič povedal za STA.

Savi so prek njenih pregrad omogočili naraven preliv, ob vodnem višku pa je svojo vlogo in izgradnjo upravičil ob gradnji akumulacije hidroelektrarne Brežice zgrajeni visokovodni razbremenilnik na Vrbini, je opozoril.

S petkovim odprtjem njegovih zapornic so namreč "ujeli pravi trenutek" in znižali konico Savinega vodnega vala in jo "poslali v retenzijo" oz. na za to predvideno razlivno površino brežiško-krškega polja.

S tem so krepko znižali vodni val in Savin pretok dolvodno ob brežiške hidroelektrarne. Omenjeni vodni zadrževalnik so sicer uporabili prvič, zadeva pa se je "odlično obnesla", je ocenil Barbič.

Pristavil je, da se naj bi Sava že umirjala. Kakšnih posebnih zapletov danes ne pričakujejo več, skrbi pa jih stanje ob Krki, ki se pri Brežicah izliva v Savo. Predvsem gre za območje Krške vasi z zaradi zaustavitve projekta hidroelektrarne Mokrice nedokončane protipoplavne zaščite. Tam naj bi do poplav prišlo "zelo verjetno", v Posavju pa je "najhuje mimo," je še menil Barbič.

Zaradi močnega deževja so v Občini Krško aktivirali gasilce prostovoljnih društev, ki nameščajo protipoplavne vreče ob Savi, kjer narasla voda ogroža stanovanjske in druge objekte.

Poveljnik Civilne zaščite Občine Brežice Darko Ferlan je po občinskih podatkih navedel, da na terenu pomaga 250 gasilcev iz 20 aktiviranih enot. Za zaščito pred poplavami so porabili skoraj 3500 vreč s peskom oz. 17 kamionov peska.

Gasilci so posredovali ali pa so še na terenu v Krški vasi, Ločah, na Čatežu ob Savi, v Pirošici, Rigoncah, Mostecu, Gornjem Lenartu, Borštu in Mrzlavi vasi.

Zaradi močnega deževja so gasilce aktivirali tudi na Sevniškem. Ti so poplavne vreče namestili v Dolenjem Boštanju, na Radni in na Hermanovi cesti v Sevnici, z mehanizacijo pa so izpod mosta očistili rečno plavje.

V Kostanjevici na Krki večjih težav z naraslo Krko ni. Ta je sicer dopoldne hitro naraščala, a se je nato umirila in zdaj umirjeno raste, je kostanjeviški župan Robert Zagorc povedal za STA. Težav z njenim poplavljanjem tako za zdaj ne pričakujejo, je pristavil.

Proti jutru se je ustalila sicer pred tem naraščajoča Kolpa. Po podatkih poveljnika črnomaljske civilne zaščite Jožeta Weissa se gladina Kolpe že niža. Kakšnih zapletov njeno naraščanje ni povzročilo. Glede na dolvodno količino vode pa težav s Kolpo ni bilo niti v njenem zgornjem toku. Težav zaradi narasle Kolpe danes ne pričakujejo, je Weiss še povedal za STA.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je za STA potrdil, da ob narasli Kolpi razen manjših težav s podtalnico v nekaterih obrečnih vaseh ni težav in da se ta umirja.

rbo/mrn/mlu
© STA, 2023