Na avstrijskem Koroškem potrdili nove člane foruma za dialog

Celovec, 1. avgusta - Kolegij deželne vlade v Celovcu je danes sprejel predlog deželnega glavarja Petra Kaiserja in za obdobje petih let potrdil nove člane in članice foruma za dialog, na katerem se obravnavajo vprašanja slovenske narodne skupnosti. V krovnih organizacijah koroških Slovencev med novimi člani ne vidijo spornih oseb, želeli pa bi si več sej.

Celovec.
Koroški deželni glavar Peter Kaiser.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V skladu s predlogom, ki ga je vlada sprejela soglasno, bo tako forumu do leta 2028 ponovno predsedoval deželni glavar Peter Kaiser. Slovenske narodnostne organizacije bodo zastopali predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Manuel Jug, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko.

Član foruma bo med drugim tudi predsednik stranke Enotna lista (EL) Gabriel Hribar, poroča avstrijska radiotelevizija ORF.

V krovnih organizacijah koroških Slovencev med novimi člani ne vidijo spornih oseb, želijo pa si več sej foruma. Kritika, da bi bili s strani strank v forumu zastopane manjšini nenaklonjene osebe, ni na mestu, je poudaril Sadovnik.

Forum, v katerem se obravnavajo vprašanja slovenske narodne skupnosti in razvoja dvojezičnega ozemlja, je bil ustanovljen aprila 2011. V 21-članskem forumu imajo svoje mesto predstavniki deželne vlade, predstavniki v deželnem zboru zastopanih strank, narodnostnih organizacij, ter šest županov iz okrajev Velikovec, Celovec-dežela, Beljak-dežela in Šmohor.

rpe/lkr
© STA, 2023