V Trstu slovesnost ob obletnici požiga Narodnega doma

Trst, 13. julija - V Trstu bo drevi potekala slovesnost ob 103. obletnici požiga Narodnega doma, ki je od nedavnega znova v rokah slovenske skupnosti. Dogodek v organizaciji krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji bo spremljala predstavitev multimedijskega informativnega centra Stik, ki obiskovalcem predstavlja življenje Slovencev v Italiji.

Italija, Trst.
Slovenski Narodni dom v Trstu.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Na spominski slovesnosti v veliki dvorani Narodnega doma bodo imeli nagovore državni sekretar v kabinetu predsednika slovenske vlade Vojko Volk, nekdanji veleposlanik v Italiji Tomaž Kunstelj, predsednik Fundacije Narodni dom Rado Race ter deželni odbornik Furlanije - Julijske krajine Pierpaolo Roberti.

Sledila bo predstavitev in predaja namenu multimedijskega informativnega centra Stik. Gre za informativno točko sredi Trsta, ki obiskovalcem predstavlja življenje Slovencev v Italiji in odpira vpogled v tisočletno zgodovino, kulturo, pomembne osebnosti in dosežke te skupnosti.

Današnji dogodek organizirata krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) v sodelovanju s Fundacijo Narodni dom.

Slovenski Narodni dom v Trstu je bil zgrajen leta 1904 in je predstavljal osrednjo kulturno ustanovo tržaških Slovencev. Gostil je številne slovenske organizacije in je imel dvorano, v kateri so prirejali številne prireditve, ter hranilnico, kavarno in hotel. Načrt za masivno klasicistično stavbo je izdelal arhitekt Maks Fabiani.

Pripadniki italijanskih fašističnih in nacionalističnih skupin so poslopje napadli in požgali 13. julija 1920. Še isti dan so se znesli tudi nad 21 drugimi slovenskimi in slovanskimi ustanovami v Trstu.

Ob stoti obletnici požiga julija 2020 se je s podpisom dokumenta o prenosu lastništva, ki sta mu prisostvovala predsednika obeh držav, Borut Pahor in Sergio Mattarella, začel proces vračanja Narodnega doma nazaj v roke Slovencev v Italiji. Postopek se je uradno zaključil marca lani.

spo/lkr
© STA, 2023