Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 29. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev premagal kandidata združene opozicije Kemala Kilicdarogluja. Dobil je približno 52 odstotkov glasov, Kilicdaroglu pa nekaj manj kot 48 odstotkov. Uradno sicer končni rezultati še niso znani, je pa njegovo zmago na podlagi delnih izidov že v nedeljo potrdila tudi turška volilna komisija. Erdogan, ki je v Turčiji kot premier in predsednik na oblasti že 20 let, bo tako državo vodil še pet let.

ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan po zmagi v drugem krogu predsedniških volitev prejema številne čestitke iz tujine. Med prvimi mu je še pred uradno potrditvijo izida čestital ruski predsednik Vladimir Putin, kmalu pa so mu sledili tudi številni drugi svetovni voditelji. Med drugim je Erdogan ob ponovni izvolitvi prejel čestitke voditeljev Kitajske, ZDA, Francije, Nemčije, Ukrajine, pa tudi predsednice Evropske komisije, generalnega sekretarja zveze Nato in generalnega sekretarja Združenih narodov.

KIJEV - Ukrajinska prestolnica Kijev je bila znova tarča ruskih zračnih napadov. Ukrajinski sistemi zračne obrambe so prestregli in uničili več kot 40 brezpilotnih letal in manevrirnih raket, žrtev pa ni bilo, so sporočile tamkajšnje oblasti. Gre za petnajsti napad na ukrajinsko prestolnico od začetka maja. Ruske rakete so ponoči zadele več objektov, vključno z vojaškim, v regiji Hmelnicki na zahodu države. V napadu na vojaški objekt naj bi bila poškodovana skladišča goriva in pet letal. Eksplozije so odjeknile tudi v Odesi.

MITROVICA - Več sto Srbov se je zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku na severu Kosova. Zahtevajo umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov, etničnih Albancev. Zaradi napetosti je Nato povečal navzočnost pripadnikov misije Kfor na območju. V Zvečanu je policija proti protestnikom uporabila solzivec.

WASHINGTON - Dogovor o zvišanju zgornje meje javnega dolga ZDA se zdaj seli v kongres, je v nedeljo zvečer sporočil ameriški predsednik Joe Biden ter oba domova pozval, naj ga sprejmeta. Skrajno konservativni republikanci v kongresu napovedujejo, da predloga na bodo podprli. Biden je zavrnil namige, da bi sprejemal kompromis o meji dolga, ampak je dejal, da gre za kompromis okrog proračuna. Izrazil je upanje, da ima predsednik predstavniškega doma kongresa Kevin McCarthy dovolj glasov za potrditev dogovora.

MADRID - Na nedeljskih regionalnih in lokalnih volitvah v Španiji so vladajoči socialisti utrpeli velike izgube. Slavili so v le treh od 12 avtonomnih regijah, v katerih so potekale volitve. V preostalih je slavila konservativna Ljudska stranka PP, ki bo sicer v večini regij morala oblikovati koalicijo s skrajno desno stranko Vox. Španski premier Pedro Sanchez je po tem volilnem porazu razpisal predčasne parlamentarne volitve za 23. julij. Redne parlamentarne volitve bi sicer v Španiji potekale decembra.

RIM - V nesreči jadrnice na jezeru Maggiore na severu Italije umrli štirje ljudje. Jadrnica s 25 ljudmi na krovu se je v nedeljo zvečer prevrnila in potopila zaradi močnega neurja na južnem delu jezera v bližini mesta Lisanza. Skupina je na 16-metrski najeti jadrnici praznovala rojstni dan, po poročanju medijev so bili na krovu Italijani in tuji turisti, stari med 20 in 50 let. Predsednik dežele Lombardija Attilio Fontana je dejal, da se je jadrnica prevrnila zaradi nenadne vodne trombe. Preživele so rešili ljudje s plovil v bližini ali pa so sami odplavali na obalo.

BEOGRAD - V Srbiji je danes najmanj 75 šol prejelo obvestila o podtaknjenih bombah. To je že tretji primer množičnih groženj s podtaknjenimi bombami v zadnjih dveh tednih. Obvestila o podtaknjenih bombah so prejele šole v Beogradu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novem Sadu, Subotici in Apatinu. Učence šol, ki so prejele grožnje, so evakuirali, policisti pa opravljajo preglede na terenu in ugotavljajo, ali gre za lažne prijave.

PARIZ - Francoske reševalne službe so konec tedna v dveh reševalnih akcijah rešile 63 migrantov v vodah regije Pas-de-Calais na severu Francij, ki so se z majhnimi čolni odpravili čez Rokavski preliv proti Veliki Britaniji. Ladja ene od francoskih nevladnih organizacij je rešila čoln, ki naj bi v vodi izgubil motor, in na kopno pripeljala 46 migrantov. Druga ladja, ki jo je država najela aprila, pa je nato rešila še 17 migrantov.

MOSTAR - V Bosni in Hercegovini so rešili hrvaško planinko, ki je v nedeljo obtičala v skalni steni na gori Velež blizu Mostarja. V reševalni akciji je sodelovalo več kot sto gorskih reševalcev. Hrvaška planinka je bila v skupini 12 planincev, ki so se po navedbah gorske reševalne službe iz Mostarja gibali na izjemno nevarni trasi 1969 metrov visoke gore Velež. Po do zdaj znanih informacijah je Hrvatici spodrsnilo, padla je v prepad in obvisela na vrvi približno na polovici 400 metrov visoke navpične skalne stene.

ZAGREB - Hrvaška škofovska konferenca je v luči nedavnih pretresov zaradi spolnih zlorab mladoletnikov v Cerkvi na Hrvaškem izdala dva priročnika o zaščiti otrok pred zlorabami. Poznavalci problematike ob tem opozarjajo, da priročniki ne morejo naučiti ljudi, kaj je moralno in kaj ne, ter da je za preprečevanje zlorab ključno kaznovanje. Priročnika Rane zlorab in Primeri dobre prakse za preprečevanje in zaščito mladoletnikov v župniji je pripravila in prvič izdala Italijanska škofovska konferenca.

RIM - Svetovni program za hrano in Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo sta Haiti ter več držav Sahela - Burkino Faso, Mali in Sudan - uvrstila med območja z najvišjo stopnjo nevarnosti lakote. Ob tem sta mednarodno skupnost pozvala k nujnemu ukrepanju. Med državami z najvišjo stopnjo tveganja za lakoto ostajajo Afganistan, Nigerija, Somalija, Južni Sudan in Jemen.

AUSTIN - Predstavniški dom teksaškega državnega kongresa je v soboto sprožil postopek ustavne obtožbe pravosodnega ministra Kena Paxtona zaradi obtožb o podkupovanju, neprimernosti za opravljanje funkcije in zlorabi javnega zaupanja. Ukrep je presenečenje, ker je Paxton republikanec, v kongresu Teksasa pa imajo republikanci trdno večino.

TEHERAN - Iran želi posodobiti zračno obrambo sirskih sil, da se bodo te lahko branile pred izraelskimi napadi, je izjavil predstavnik iranskega obrambnega ministrstva general Said Hamzah Kalandari. Ob tem je pojasnil, da nameravajo Sirijo podpreti tako z vojaško opremo kot na taktični ravni. Teheran je poleg Moskve najpomembnejša zaveznica sirskega predsednika Bašarja al Asada.

PJONGJANG/TOKIO - Iz Tokia so sporočili, da je Severna Koreja Japonsko obvestila, da bo med 31. majem in 11. junijem izstrelila satelit. Pri tem je kot opozorilna območja navedla vode v bližini Rumenega morja, Vzhodnokitajskega morja in vzhodno od otoka Luzon na Filipinih. Takšna opozorilna območja običajno določijo, ko gre za padajoče ostanke raket.

vb/vb
© STA, 2023